Czym jest comfort food?

W poprzednim tekście opisywaliśmy super jedzenie, o którym od jakiegoś czasu mówi się bardzo często, często też dołączając żywność tej kategorii do codziennego jadłospisu. Dziś natomiast skupimy się na kolejnym zjawisku, będącym jednym z wiodących trendów, jeśli mowa o współczesnej kuchni – na comfort food.

Superfoods – co to właściwie jest?

Termin „superfoods” trafił do obiegu dwadzieścia lat temu, choć nadal nie wszystkim jest on znany. Warto więc przyjrzeć mu się bliżej i sprawdzić, co dokładnie się za nim kryje – dzięki temu, łatwiej będzie nam ocenić, które produkty należy włączyć do codziennego menu.

Jem zdrowo i tyję – jakie czynniki powodują przyrost wagi?

W tym miesiącu pisaliśmy już o wymówkach, które utrudniają przejście na dietę. Warto jednak zaznaczyć, że nawet, jeśli uda nam się wytrwać w naszych postanowieniach, efekty nie muszą być widoczne od razu. Czasem zdarza się też – ku ogromnemu zaskoczeniu – że zbędnych kilogramów wcale nie tracimy, a wskaźnik na wadze regularnie pokazuje coraz większą 

Czytaj więcej…

Brukselka nie taka straszna – dlaczego warto ją jeść?

Lista produktów, które z niewiadomych przyczyn nie cieszą się dużą popularnością, jest naprawdę spora, a na jej czele bez wątpienia znajduje się brukselka. Wokół rośliny tej narosło sporo mitów, przez co nie ma ona zbyt wielu entuzjastów, jednak koniecznie podkreślić trzeba, że każdy ze wspomnianych mitów mija się z prawdą. W istocie bowiem dobrze przyrządzona 

Czytaj więcej…

Dlaczego warto jeść zupy?

Na naszym blogu bardzo często staramy się poruszać temat prawidłowego odżywiania, wskazując zarówno na te czynniki, które mają korzystny wpływ na pracę naszego organizmu, jak i te z nich, które niewątpliwie należy wyeliminować, aby cieszyć się pełnią zdrowia.

Wymówki, które utrudniają przejście na dietę

Chyba każdy choć raz przeżył rozczarowanie związane z niezrealizowaniem swoich postanowień. Zwłaszcza z końcem roku lub w obliczu zbliżających się przełomowych wydarzeń obiecujemy sobie, że będziemy zdrowiej się odżywiać, więcej ćwiczyć i prowadzić bardziej zrównoważony tryb życia.

O czym należy pamiętać, przechodząc na dietę roślinną?

Z kuchnią roślinną łączy się kilka mitów. Według jednego z nich, wegetarianie i weganie, stosując restrykcyjne diety, nie dostarczają swoim organizmom wszystkich niezbędnych wartości odżywczych. Według przekonań konserwatywnych mięsożerców, kuchnia roślinna jest również mało urozmaicona, niesmaczna, a także droga. Z drugiej zaś strony, dania przygotowywane z warzyw postrzegane są czasem jako wymagające i pochłaniające dużo 

Czytaj więcej…

Najważniejsze produkty diety wegańskiej #1

W poprzednim tekście opisywaliśmy rodzaje różnych diet, które polegają na wyeliminowaniu mięsa z listy spożywanych produktów. Wspomnieliśmy wtedy również o tych opcjach, które częściowo lub w pełni rezygnują z innych produktów pochodzenia zwierzęcego. Najbardziej powszechną z nich jest natomiast weganizm, który polega na odrzuceniu także nabiału i miodu oraz na zwracaniu szczególnej uwagi na kwestie 

Czytaj więcej…

Pasty jako zamiennik masła #1

Wiele osób coraz częściej decyduje się na wyeliminowanie z codziennej diety masła, szukając jego zdrowszych zamienników. Odchodzi się również od pieczywa połączonego z innymi tłustymi smarowidłami, takimi jak majonez. Czym więc zastąpić bazę każdej kanapki? Możliwości jest wiele, a dziś postaramy się przybliżyć kilka z nich, które cieszą się największą popularnością.

Wegetarianizm nie taki oczywisty, czyli o tym, co kto je

Większość osób, zapytana o to, czym jest wegetarianizm, odpowiedziałaby bez zawahania, że jest to dieta oparta na kuchni roślinnej, wykluczająca z codziennego jadłospisu potrawy i produkty mięsne. Okazuje się jednak, że sprawa jest o wiele bardziej skomplikowana, ponieważ wraz ze wzrastającą popularnością wegetarianizmu, pojawia się coraz więcej wariacji na jego temat. Obecnie więc lepiej jest 

Czytaj więcej…