Strona głównaProdukty i przepisyKuchnie świata – ciekawe potrawy i niebanalne przepisy

Kuchnie świata – ciekawe potrawy i niebanalne przepisy

W ostatnim artykule przedstawiliśmy ramen – potrawę kuchni dalekowschodniej, która podbiła podniebienia miłośników jedzenia na całym świecie, ciesząc się coraz większą popularnością także w Polsce. Dzisiaj również chcielibyśmy zabrać Was w kulinarną podróż, tym razem przedstawiając inspirujące przepisy z różnych państw i regionów. Co ważne, wybraliśmy potrawy, które bez większego problemu możecie przygotować w swoich domach.

Chili con carne

Najczęściej uznaje się, że ojczyzną tej chilli con carne jest Meksyk, inne głosy wskazują na Teksas. Niezależnie jednak od tego, której części świata przypiszemy pierwszeństwo do wskazanej receptury, podkreślić trzeba, że jest to danie sycące, proste i niezwykle pyszne, świetnie sprawdzające się zwłaszcza wtedy, gdy spodziewamy się większej liczby gości. Warto również zaznaczyć, że danie to funkcjonuje w wielu wariantach i trudno tu mówić o jednej kanonicznej wersji.

Zazwyczaj do jego przygotowania wykorzystuje się mięso wołowe (mielone lub siekane) z dodatkiem fasoli, pomidorów i cebuli. Charakterystycznym elementem tej potrawy jest jej pikantny, intensywny smak, uzyskiwany dzięki dość znacznej ilości ostrej papryki oraz głęboki aromat, wynikający z dodania innych przypraw, takich jak kmin rzymski. Wszystkie składniki łączą się zaś ze sobą w trakcie podsmażania i duszenia. Na pewno warto też poszukać własnego patentu na omawiane danie, chociażby serwując je w towarzystwie następujących dodatków: guacamole, śmietana, starty żółty ser, ryż lub lekko podpiekana tortilla.

Musaka

Musaka to słynna na całym świecie grecka zapiekanka. Odpowiednik tego dania możemy znaleźć również na Bałkanach oraz w krajach Bliskiego Wschodu, co dowodzi, że jego historia jest niezwykle bogatsza, a przy tym trudna do odtworzenia. Potrawę tę przygotowuje się z przekładanych warstw bakłażana, mielonego mięsa oraz pomidorów, a górną cześć tworzy najczęściej beszamel posypany serem. Może ona śmiało konkurować z włoskimi zapiekankami z makaronów, w towarzystwie lekkiej sałatki i kieliszka schłodzonego wina będzie świetnym pomysłem na sycący i smaczny obiad.

Hummus

Pasta, którą zna już pewnie każdy, co bardzo nas cieszy. Wiele krajów północnej Afryki i Bliskiego Wschodu uważa hummus za element kuchni narodowej, spierając się między sobą o autorstwo pierwotnej receptury. Pastę tę przygotowuje się przede wszystkim z ciecierzycy i uprażonych nasion sezamu, zmielonych na gładką masę. Podobnie, jak miało to miejsce w poprzednich przykładach, także w przypadku hummusu nie jest możliwe znalezienie jednego kanonicznego przepisu. Często do pasty dodaje się czosnek, olej lub jogurt. W niektórych kombinacjach można spotkać hummus także w towarzystwie innych warzyw lub nasion – wariacji jest zatem obecnie nieskończenie wiele.

Te trzy potrawy są idealne, aby rozpocząć swoją przygodę z tak zwaną kuchnią świata. Dodatkowo, są one łatwe w przygotowaniu, a przy tym ich receptury można kreatywnie modyfikować. Nie pozostaje nam więc nic innego, jak tylko zachęcić Was do eksperymentowania w kuchni i poszukiwania nowych smaków!

Grzegorz Nowak
Jego specjalność to przedstawienie produktów i przepisów z całego świata oraz sposobów na ekologiczne życie. W jego wpisach znajdziesz wskazówki jakie niewielkie zmiany możesz wprowadzić do swojego życia, żeby stało się bardziej ekologiczne. Wyjaśnia sekretne tajniki przepisów i właściwości produktów, które warto wprowadzić do swojej kuchni.
spot_imgspot_img

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj

spot_img
Polecane artykuły
spot_img

Ostatnie artykuły

spot_img