biogo.pl
Waluty
Waluty

Karob

Karob, czyli mączka chleba świętojańskiego, to zmielone na proszek nasiona, które znajdują się w chlebie świętojańskim, czyli w strąkach szarańczyna strąkowego. To wiecznie zielone drzewo można spotkać głównie w krajach basenu Morza Śródziemnego, a także w Indiach i Australii. Karob występuje nie tylko w postaci proszku, ale także melasy. W składzie produktów widnieje pod nazwą E410. Zabrzmiało groźnie? Wcale tak nie jest. Guma karobowa to substancja pochodzenia roślinnego, a więc naturalna i bezpieczna dla zdrowia. Nie wywołuje poważnych skutków ubocznych . Spożyta w nadmiernych ilościach może jedynie powodować wzdęcia. Cechuje się lekko karmelowym aromatem, który przypomina kakao i może być traktowana jako jego dobra alternatywa. Karob znalazł zastosowanie w przemyśle spożywczym jako stabilizator, emulgator i substancja zagęszczająca. Można go spotkać między innymi w polewach, lodach, dżemach, galaretkach, a nawet w modyfikowanych mlekach dla niemowląt.

do góry
Sklep internetowy Shoper Premium