Chyba wszyscy znamy to uczucie: wracamy do domu po ciężkim dniu pracy, nie mamy już sił naprawdę na nic, a tu okazuje się, że przecież nie ma obiadu. I zaczyna się: gorączkowe przeglądanie lodówki i szafek, desperackie próby skomponowania pełnowartościowego (a w każdym razie: przypominającego pełnowartościowy) posiłku ze znalezionych składników, niemal nieuniknione poczucie braku satysfakcji…
Pół biedy, jeżeli akurat nie mamy żadnych z góry założonych celów związanych z jedzeniem i rzeczywiście zadowolimy się tym, co awaryjnie znajdziemy w kuchni: ale co, jeżeli właśnie jesteśmy na diecie eliminacyjnej, planujemy zrzucić kilka kilo, próbujemy namierzyć alergię pokarmową albo mamy dowolny inny plan, taki jak „wreszcie zacznę jeść zdrowo”? Otóż właśnie „plan” jest tutaj słowem-kluczem: tym, co jest nam potrzebne w takiej sytuacji, jest profesjonalne układanie diet i starannie opracowany plan żywieniowy. Dlaczego warto go mieć? Oto 6 powodów!
1. Dieta jest opracowana specjalnie dla Ciebie
Dietetyk przeprowadzi z Tobą wywiad i opracuje dietę ściśle odpowiadającą nie tylko Twoim potrzebom żywieniowym, ale także preferencjom (takim jak weganizm, dieta bezglutenowa) czy nawet upodobaniom (nie lubisz pomidorów? Żaden problem!). Dzięki temu będziesz mieć zawsze smaczne posiłki ściśle odpowiadające Twoim wymaganiom.
2. Łatwiejsza kontrola lub utrata wagi
Profesjonalne układanie diet to nie to samo co krążące po Internecie „diety” polegające na drastycznym ograniczaniu kalorii albo żywieniu się przez cały tydzień zupą jarzynową. To zbilansowane, apetyczne posiłki stworzone z uwzględnieniem zdrowego deficytu kalorycznego, który jest Ci potrzebny, aby zrzucić zbędne kilogramy bez głodzenia się.
3. Oszczędności
Jeśli wydaje Ci się, że profesjonalnie opracowany plan diety jest zbędnym wydatkiem, to pomyśl o tych wszystkich pieniądzach, które zaoszczędzisz, mogąc unikać jedzenia na mieście, gdy kolejny raz nie miałeś siły lub ochoty myśleć o tym, co mógłbyś przyrządzić samodzielnie w domu. Rezygnując z częstego jedzenia poza domem, możesz każdego miesiąca zaoszczędzić dosłownie setki złotych!
4. Więcej czasu dla Ciebie
Wertowanie książek kucharskich i blogów kulinarnych może i jest przyjemnym zajęciem, ale gdy nie mamy na nie czasu i ochoty, staje się po prostu kolejnym nudnym obowiązkiem. Możesz pominąć ten krok, zlecając ułożenie swojego jadłospisu profesjonaliście!
5. Zdrowsze jedzenie na co dzień
Profesjonalnie ułożona dieta nie tylko pozwala Ci zaoszczędzić czas i pieniądze, ale także ułatwia Ci utwierdzenie się w swoich zdrowych wyborach. Przygotowując zaplanowane posiłki, uczysz się, jakie produkty są korzystne dla Twojego zdrowia i figury, a jakich lepiej jest unikać.
6. Różnorodność
Kiedy musimy sami planować swoje posiłki każdego dnia, mamy zwykle tendencję do popadania w rutynę: zaczynamy ciągle jadać to samo, bo brakuje nam energii i weny, by wymyślić coś oryginalnego. Dzięki jadłospisowi ułożonemu przez dietetyka problem spożywczej monotonii zniknie: dania dobierane są ze względu na swoją różnorodność, która gwarantuje dostarczanie organizmowi kompletu składników odżywczych i jednocześnie nie pozwala się nudzić.