Amarantus Ekspandowany

Historia amarantusa

Jest to jedna z nielicznych roślin, które cieszą się tak bogatą, wielowiekową tradycją. Najstarsze źródła historyczne datują amarantus ekspandowany już na III w p. n. e. Przez wiele lat wykorzystywany był przede wszystkim jako gatunek ozdobny, w sposób niezwykle atrakcyjny wzbogacający przestrzenie ciekawym kontrastem żywego, intensywnego fioletu kwiatu oraz jasnej zieleni liści. Jednak o korzystnych właściwościach amarantusa przekonani byli już Inkowie, Majowie oraz Indianie.

W późniejszych wiekach losy tej wyjątkowej rośliny zmieniały się jak w kalejdoskopie: raz uznawana ona była za świętą i stanowiła podstawę słodkich, wzbogacanych miodem wypieków, innym razem – okrzykiwana była diabelskim zielem, kiedy to hiszpańscy konkwistadorzy odkryli, że do amarantusowych wypieków (np. tortilli) dodawana była krew jeńców. Z tego też względu ten wyjątkowy gatunek stanął na granicy całkowitego wyginięcia – wszędzie tam, gdzie panowała religia chrześcijańska, obecny był również zakaz uprawy. Na szczęście szarłat po wielu latach niełaski ponownie powrócił do kuchni całego świata – także tych europejskich. Obecnie, w XXI wieku, przeżywa swój renesans. Zachwyca bowiem swoimi wyjątkowymi właściwościami, których nie sposób nie docenić.

Amarantus ekspandowany, właściwości?

Ziarna szarłatu nie zawierają glutenu – to pierwszy z licznych argumentów, który zadecydował o tym, że roślina ta wzbogaca obecnie wiele przepisów. Jednak wśród licznych właściwości i walorów amarantusa ekspandowanego wymienić należy również:

  • doskonałe źródło przyswajalnego białka,
  • wspiera procesy metaboliczne organizmu,
  • bogate źródło kwasów tłuszczowych, które znacząco wzbogacają dietę,
  • szarłat dostarcza organizmowi wielu niezbędnych składników, a w tym:
    • żelaza,
    • fosforu,
    • magnezu,
    • wapnia,
    • potasu,
    • witamin (z grup: A, B, C i E),
  • wspomaga ruchy perystaltyczne jelit – zawiera błonnik, który wspiera pracę układu pokarmowego,
  • dzięki zawartości kompletu aminokwasów egzogennych znacznie opóźnia procesy starzenia się organizmu – korzystnie wpływa na procesy regeneracyjne,
  • jest doskonałym źródłem energii – zawiera węglowodany, które bez wątpienia są niezbędnym elementem diety osób pracujących fizycznie oraz umysłowo (dobry suplement diety sportowców).

Kto powinien go stosować?

Wymienione powyżej właściwości w dużej mierze zawierają już odpowiedź na pytanie „Dla kogo?” Warto jednak wskazać na konkretne zastosowania, aby w szczególny sposób podkreślić atuty amarantusa ekspandowanego. Komu więc możemy go polecić?

  • uczuleniowcom i alergikom – szarłat nie zawiera glutenu, więc może być przez nich stosowany i dodawany do wielu przepisów,
  • osobom dbającym o prawidłowy bilans dietetyczny – ziarna amarantusa ekspandowanego są bogate m. in. w żelazo (bardzo dobra przyswajalność),
  • osobom będącym w trakcie wzmożonego wysiłku fizycznego lub umysłowego (uczniom, studentom, osobom pracującym etc.),
  • osobom intensywnie uczącym się oraz narażonym na długotrwały stres – amarantus ekspandowany zawiera dużą ilość dobrze przyswajalnych węglowodanów, stanowiących naturalne źródło energii,
  • anemikom – bogactwo kwasów tłuszczowych (wielonienasyconych) oraz minerałów i pierwiastków pomoże w uzupełnieniu makro- i mikroelementów.

Kiedy z niego korzystać?

Obecnie na rynku możemy spotkać amarantus ekspandowany pod wieloma ciekawymi postaciami, pozwalającymi wykorzystać go zarówno w trakcie przygotowywania śniadań, obiadów, jak również słodkich podwieczorków i przekąsek. Najczęściej jednak spotykane są nasiona szarłatu, które wykorzystywane są m. in. w trakcie gotowania, zapiekania lub duszenia potraw. Nie można jednak zapominać o specjalnej mące z szarłatu, która znacznie poprawia jakość i smak wypieków. Ponadto – dzięki niej z przepisu można usunąć wszelkie pozostałe, chemiczne dodatki, które służyć miały poprawie smaku oraz pulchności wypieku. Amarantusowa mąka, dzięki swoim właściwościom, przedłuża również czas przydatności do spożycia. Z powodzeniem może być wykorzystywana m. in. w trakcie przygotowywania makaronów.

Przykładowe potrawy:

  • racuchy,
  • babeczki,
  • zupki amarantusowo-warzywne,
  • sałatki z dodatkiem szarłatu.

Wartości odżywcze amarantusa

Specjaliści zajmujący się kwestiami żywienia okrzyknęli szarłat mianem „zboża XXI wieku”. Określenie to zawdzięcza on swoim wyjątkowym właściwościom, dzięki którym jest w stanie doskonale wpływać na funkcjonowanie ludzkiego organizmu.

Nasiona amarantusa ekspandowanego to cenne źródło substancji, których optymalna ilość w organizmie zapewnia mu prawidłowe działanie. Do najważniejszych z nich należą dobrze przyswajalne białko, a także kwasy tłuszczowe. Roślina posiada także sporą ilość błonnika pokarmowego oraz wspierających równowagę organizmu witamin i składników mineralnych.

Wpływ poszczególnych składników amarantusa ekspandowanego na funkcjonowanie organizmu przedstawia się następująco:

  • białko dostarcza niezbędnych aminokwasów, które mają wpływ na wiele zachodzących w organizmie procesów. Co istotne, zawartość białka w szkarłacie jest dużo wyższa niż w innych zbożach, kwasy tłuszczowe wpływają na obniżanie złego cholesterolu, a co za tym idzie – znacznie zmniejszają ryzyko problemów związanych z układem krążenia,
  • błonnik pokarmowy usprawnia perystaltykę jelit, pomaga obniżać poziom cholesterolu we krwi, a także oczyszcza organizm,
  • witaminy A i E zawarte w amarantusie ekspandowanym zmniejszają ryzyko zachorowań na poważne choroby, takie jak chociażby Alzheimer; witaminy z grupy B pozytywnie wpływają na funkcjonowanie układu nerwowego, wspierają pamięć oraz pozwalają cieszyć się znakomitym wyglądem skóry. Szarłat to także skarbnica antyoksydantów! Składniki mineralne, takie jak żelazo, magnez, wapń, fosfor oraz potas, pozytywnie wpływają na zaspokajanie wszystkich potrzeb organizmu.

Przykłady sposobów podania

Amarantus jest zbożem, w związku z czym doskonale nadaje się do przygotowywania przetworów po zmieszaniu go z tradycyjnymi mąkami. W ten sposób możliwe jest uzyskanie bogatego w białko, a jednocześnie nadzwyczaj smacznego pieczywa. Szarłat można też spożywać w postaci samych ziaren. Tzw. popping, czyli szarłat w formie podobnej do popcornu, doskonale sprawdza się jako dodatek do jogurtu czy samodzielna przekąska.

Z kolei miłośnicy bardziej wykwintnych dań mogą wykorzystać amarantus ekspandowany także do przygotowywania smacznych obiadów czy wykwintnych kolacji. Znakomicie sprawdzi się on do potraw duszonych, a także gotowanych i zapiekanek. Na sklepowych półkach znaleźć można także mąkę z tego zboża, którą można wykorzystać do wszystkich dań, które nie wymagają obecności glutenu (z tego względu nie nadaje się ona do wypieku chleba i ciast).

Jak się go wykorzystuje w lecznictwie?

W związku z doskonałym wpływem na funkcjonowanie ludzkiego organizmu amarantus ekspandowany warto spożywać nie tylko dla przyjemności, ale i w celach leczniczych. Warto, aby sięgały po niego:

  • osoby borykające się ze schorzeniami związanymi z układem krążenia oraz kostnego,
  • kobiety w ciąży,
  • anemicy,
  • wegetarianie,
  • osoby starsze i rekonwalescenci,
  • osoby mające wrażliwy układ pokarmowy,
  • cierpiący na celiakię,
  • osoby cierpiące na niedobory minerałów.

Zapraszamy do naszego sklepu internetowego posiadającego Amarantus Ekspandowy bogaty we wszystkie wspomniane właściwości.

Mgr Malgorzata Zawieja Dietetyk Kliniczny
Dietetyczka kliniczna. Od wczesnych lat fascynował ją wpływ jedzenia na nasze zdrowie i samopoczucie, i jak często wybieramy produkty w sposób losowy i nieświadomy. Ciekawość zaprowadziła ją na studia dietetyczne we Wrocławiu, które ukończyła z tytułem magistra w 2018 roku.
spot_imgspot_img

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj

spot_img
Polecane artykuły
spot_img

Ostatnie artykuły

spot_img