ALGI MORSKIE SUSZONE - WAKAME BIO 100 g (TOREBKA FOLIOWA) - PORTO MUINOS
Opis
ALGI MORSKIE SUSZONE - WAKAME BIO 100 g PORTO MUINOS
Suszone algi morskie wakame to odpowiednio przetworzone liście brunatnic Undaria pinnatifida. Algi, dzięki swojej wartości odżywczej, delikatnemu aromatowi i specyficznej konsystencji są od setek lat wykorzystywane jako składnik dań – szczególnie kuchni koreańskiej oraz japońskiej. Suszone algi stanowią m.in. dobre uzupełnienie popularnej zupy misoshiru. Odwodnione i sparzone liście mogą być użyte także jako baza do sałatek. Gotowane jako dodatek do dań z ryb i owoców morza, a także do jajecznicy, krokietów, zup, gulaszu, hamburgerów, potraw z ryżu i makaronu.
Algi morskie suszone Porto Muinos są produktem najwyższej jakości. Brunatnice są ręcznie zbierane i selekcjonowane na wybrzeżu Galicji (Zatoka Biskajska i Wody Portugalskie), czyli w ich naturalnym rejonie występowania.
Algi suszone są cenione za swoje właściwości. Mogą dostarczyć organizmowi aminokwasów, takich jak: alanina, lizyna, seryna, leucyna, metionina, glicyna, fenyloalanina, tryptofan czy walina. Zawierają w sobie także cenne składniki mineralne – 4 g produktu zawiera aż 150 µg jodu, co pokrywa dzienne zapotrzebowanie na ten składnik. Algi wakame są także dobrym źródłem roślinnego białka (ok. 11%), węglowodanów (ok. 37%) oraz przeciwutleniaczy. Jest to produkt niskokaloryczny, po który można sięgać jako dodatek do posiłków lub zamiennik produktów rybnych, np. w pastach kanapkowych i sałatkach.
SKŁADNIKI
ekologiczne suszone algi morskie wakame (Undaria pinnatifida)
Opakowanie: 100 g
WARTOŚĆ ODŻYWCZA W 100 g produktu uwodnionego
Wartość energetyczna: 112 kJ/27 kcal
Tłuszcz: 0 g
- w tym kwasy tłuszczowe nasycone: 0 g
Węglowodany: 1,1 g
- w tym cukry: 0 g
Błonnik: 6,3 g
Białko: 2,2 g
Sól: 0,7 g
Jod: 3423 µg (2282%)**
** dzienna referencyjna wartość spożycia witamin i składników mineralnych (dla osoby dorosłej)
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
(Porcja dla 1 osoby) 1 g alg moczyć w wodzie przez 10 minut. Po namoczeniu algi zwiększają swoją objętość 6 razy. Tak przygotowane liście można dodawać do sałatek, past czy wykorzystać jako dodatek do posiłku. Pokruszone liście można także dodać pod koniec gotowania do zupy lub sosu.
ZALECANE WARUNKI PRZECHOWYWANIA
Przechowywać w temperaturze pokojowej w suchym miejscu. Po otwarciu przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku.
INFORMACJA ALERGENNA
Produkt może zawierać śladowe ilości mięczaków, skorupiaków i ryb.
UWAGA
Biały nalot, który może pojawić się algach, to sól morska.
Producent - nazwa i adres: PORTO-MUINOS, S.L., POL. O ACEVEDO, PARCELA 14, 15185 CERCEDA
Dane techniczne
Certyfikat BIO | CERTYFIKAT BIO | |
Wegetariańskie | TAK | |
Wegańskie | TAK | |
Bez laktozy | TAK | |
Bez jajek | TAK | |
Bez orzechów | TAK | |
Bez cukru | TAK | |
Bez soi | TAK |
PORTO MUINOS
Porto Muinos
Dostawa Cena nie zawiera ewentualnych kosztów płatności
Opinie o produkcie (2)
Tylko zalogowani użytkownicy mogą dodawać opinię o produkcie
Gabriela
Te konkretne algi suszone są naprawdę fajnej jakości. Kawałki są duże, ale nie ogromne - co jest na plus, bo listeczki pęcznieją w kontakcie z wodą. Niezbędne w spiżarni każdego fana kuchni azjatyckiej, szczególnie japońskiej i koreańskiej. Muszę przyznać, że paczuszka jest dość mała, ale odczuwam to przede wszystkim dlatego, że dość sporo ich używam na co dzień. Jeśli ktoś chce dodawać suszone algi morskie tylko sporadycznie, takie opakowanie z pewnością wystarczy na dłuższy czas (lub kilka większych posiłków).
Dawid Spyra
po algi suszone sięgnęłam ze względu na ich właściwości, zawierają w sobie dużo jodu i minerałów, więc są idealne do wszelkiego rodzaju sałatek, dań z ryżem. nie psują się, nie wietrzeją, są trwałe. po zakupie polecam jednak przechowywać w słoiczku. algi morskie, zwłaszcza suszone mają dość intensywny rybno-morski aromat. to oczywiście ogromna zaleta, np. gdy doprawiamy zupę. osobiście polecam wakame jako zamiennik tuńczyka np. w sałatce jarzynowej, pyszne, lekkostrawne i odżywcze.
DHL
Czas doręczenia:
Darmowa dostawa od xx zł
Dawid Spyra
po algi suszone sięgnęłam ze względu na ich właściwości, zawierają w sobie dużo jodu i minerałów, więc są idealne do wszelkiego rodzaju sałatek, dań z ryżem. nie psują się, nie wietrzeją, są trwałe. po zakupie polecam jednak przechowywać w słoiczku. algi morskie, zwłaszcza suszone mają dość intensywny rybno-morski aromat. to oczywiście ogromna zaleta, np. gdy doprawiamy zupę. osobiście polecam wakame jako zamiennik tuńczyka np. w sałatce jarzynowej, pyszne, lekkostrawne i odżywcze.