Agar - agar 20 g Vita-Natur
![]() |
![]() |
Opis
OPIS
Agar-agar 20 g Vita-Natur
Agar bio jest naturalną, bezzapachową substancją żelującą. Substancja ta silnie pęcznieje w jelitach, powodując zwiększenie objętości obecnej w nich treści, dzięki czemu ma łagodne działanie przeczyszczające. Produkt może być stosowany zamiast żelatyny. Agar w proszku znakomicie rozpuszcza się w wodzie o temperaturze ok. 90°C. Zastyga do postaci żelowej w 30-40°C, dzięki czemu stężeje nawet bez chłodzenia w lodówce. Jest to produkt pochodzenia naturalnego, który pozyskuje się z plechy krasnorostów, hodowanych przede wszystkim u wybrzeży Japonii. Produkcja wymaga wielokrotnego ich suszenia i obróbki termicznej. Agar odżywczy w większości składa się z galaktozy, która dla człowieka jest cukrem trudnym do przyswojenia. W przemyśle agar żelatyna znajduje zastosowanie np. przy produkcji słodyczy o piankowej lub żelowej konsystencji. W farmacji stosowany jest w charakterze środka spęczniającego oraz substancji powodującej rozpad tabletek. Naturalnie agar zawiera w sobie duże ilości błonnika, witaminy K, E i B6, kwasu foliowego oraz kwas omega 3. W przeciwieństwie do żelatyny, można podgrzewać go wielokrotnie.
SKŁADNIKI
Agar
WARTOŚĆ ODŻYWCZA W 100 g
128 kJ/306 kcal
ZALECANE WARUNKI PRZECHOWYWANIA
Po otwarciu przechowywać w chłodnym i suchym miejscu, z dala od źródeł ciepła i bezpośredniego nasłonecznienia.
UWAGI
Produkt może zawierać śladowe ilości alergenów pszenicy, glutenu, soi, sezamu, migdałów i innych orzechów ze względu na sposób pakowania produktu w zakładzie produkcyjnym.
BEZ CUKRU: NIEBEZ GLUTENU: NIE
BEZ LAKTOZY: NIE
Dane techniczne
![]() |
Kraj producenta | Polska |
![]() |
Bez glutenu | NIE |
![]() |
Bez laktozy | TAK |
![]() |
Bez cukru | TAK |
![]() |
Bez soi | NIE |

VITA-NATUR
Dostawa
Cena nie zawiera ewentualnych kosztów płatności
Opinie o produkcie (2)
Tylko zalogowani użytkownicy mogą dodawać opinię o produkcie
Dominika
Zdecydowanie nowinka w mojej kuchni, ale muszę przyznać, że bardzo przydatna. Szukałam zamiennika dla zwykłej żelatyny, a zdecydowanie przemówił do mnie fakt, że agar-agar jest bezwonny i nie ma smaku. Podoba mi się także, że bardzo łatwo można go zabarwić na dowolny kolor. Dzięki temu jest bardzo uniwersalny :) Pierwszy agar w proszku, jaki testowałam, ale jestem zadowolona i z pewnością wrócę po większy zapas. Teraz zaczynam wyszukiwać sobie nowe przepisy z wykorzystaniem agaru - następny do wypróbowania będzie wegański sernik!
Karolina
polecam, bardzo dobry produkt - sprawdził mi się już nie raz przy różnych deserach, galaretkach i ciastkach. agar bio można bardzo łatwo rozpuścić (nawet łatwiej niż klasyczną żelatynę). szybko tężeje, nigdy nie miałam z tym problemów. trzeba tylko dłużej pogotować, najlepiej przez kilka minut, to wtedy napewno wszystko ładnie się rozpuści. no i oczywiście jest bez smaku i zapachu, więc nadaje się do gotowania na słodko i na słono. można go rozpuszczać więcej niż jeden raz. dobrze mieć zapas w kuchni. zdarzało mi się także stosować agar przy problemach z zaparciami - działa dość delikatnie na żołądek.




DHL
Czas doręczenia:
Darmowa dostawa od xx zł

Karolina
polecam, bardzo dobry produkt - sprawdził mi się już nie raz przy różnych deserach, galaretkach i ciastkach. agar bio można bardzo łatwo rozpuścić (nawet łatwiej niż klasyczną żelatynę). szybko tężeje, nigdy nie miałam z tym problemów. trzeba tylko dłużej pogotować, najlepiej przez kilka minut, to wtedy napewno wszystko ładnie się rozpuści. no i oczywiście jest bez smaku i zapachu, więc nadaje się do gotowania na słodko i na słono. można go rozpuszczać więcej niż jeden raz. dobrze mieć zapas w kuchni. zdarzało mi się także stosować agar przy problemach z zaparciami - działa dość delikatnie na żołądek.