CHIA - NASIONA SZAŁWII HISZPAŃSKIEJ BIO 200 g - BIO PLANET
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Opis
OPIS
CHIA - NASIONA SZAŁWII HISZPAŃSKIEJ BIO 200 g - BIO PLANET
-to świetne źródło kwasów wielonienasyconych
-duża zawartość błonnika – 26g na 100g produktu
-duża zawartość białka
-zawierają witaminę E, potas, fosfor, wapń, cynk, miedź i mangan
-łatwe w przygotowaniu i bardzo sycące
-produkt jest lekki i świetnie sprawdzi się w podróży
Ekologiczna Chia zwana też szałwią hiszpańską to gatunek rośliny zielnej kwitnącej latem, bardzo cenionej za swoje nasiona, które są ciekawym dodatkiem do diety. Można dodawać całe lub zmielone nasiona do musli, jogurtów, sałatek oraz wypieków. Można je również namoczyć w wodzie lub soku i używać jako naturalny zagęszczacz np. do zup. Uprawiana jest w regionach Meksyku i Gwatemali. W owocach, które wydaje szałwia w rozłupni znajdują się nasiona. Posiadają one trzy rodzaje kolorów, występują w wersji szarej, białej i czarnej.
Szałwia była jednym z podstawowych składników diety Azteków. Teraz jest bardzo popularna u podróżników, ponieważ jest produktem lekkim, ale bardzo pożywnym. Coraz częściej staje się też składnikiem zdrowych deserów, owsianek, owoców, ciast i jako dodatek do chleba.
Nasiona szałwii hiszpańskiej można spożywać na surowo lub po zalaniu wodą, mlekiem krowim lub roślinnym. Po zalaniu ich płynem zaczynają pęcznieć a po zostawieniu ich na kilka godzin tworzą charakterystyczny pudding. Taki posiłek daje szybkie uczucie sytości, które pozostaje na długo. Warto jednak kontrolować spożywaną ilość w ciągu dnia głównie ze względu na dużą zawartość błonnika, jeśli jego podaż będzie zbyt wysoka spowoduje gorsze wchłaniania się składników mineralnych, a może nawet prowadzić do nadmiernego wypróżniania.
Nasiona chia zawierają w swoim składzie nawet do 35% tłuszczu, głównie są to tłuszcze wielonienasycone. Kwasy tłuszczowe jakie w nim znajdziemy to kwas alfa-linolenowy, palmitynowy, linolowy oraz oleinowy. Dzięki nim pozytywnie wpływają na pamięć oraz koncentrację. Kolejne ok. 25% w składzie stanowią białka. Nie są to białka glutenowe, dlatego mogą te nasiona spożywać osoby, które musiały wykluczyć z diety gluten. Zawierają one takie aminokwasy jak arginina, kwas glutaminowy i asparaginowy. Z tego powodu mogą pozytywnie wpływać na poprawienie odporności. Dodatkowo zawierają błonnik pokarmowy w wysokiej zawartości, jest to ok. 26 gramów na 100 gram produktu, który przyspiesza metabolizm. W swoim składzie posiadają również tokoferole, czyli witaminę E, która ma działanie antyoksydacyjne, czyli zwalcza wolne rodniki w naszym organizmie. Dzięki temu zwiększa naszą odporność. Z minerałów posiada w swoim składzie potas, fosfor, wapń, cynk, żelazo, miedz oraz mangan. Dzięki tym wszystkim minerałom chia jest świetnym dodatkiem do naszej diety, który wpłynie na uzupełnienie wapnia w kościach, poprawi się jakość naszego snu, koncentracja oraz pozytywnie wpłynie na pracę naszych mięśni.
CIEKAWOSTKI
Chia w języku nahuatl oznacza „oleisty”.
W 100 gramach zawiera więcej wapnia (aż 631mg) niż mleko oraz więcej kwasów omega-3 niż łosoś atlantycki. Dodatkowo są idealną alternatywą dla wegetarian i wegan by uzupełnić białka w diecie.
Przygotowanie puddingu: na jedną łyżkę chia dodaj ok. 8 łyżek wody. Przez pierwsze 30 minut kilkukrotnie przemieszaj nasiona z wodą (lub innym płynem), bo je rozkleić. Następnie odstaw je na minimum godzinę, po tym czasie nasiona równomiernie rozłożą się w płynie i stworzą charakterystyczny dla nich pudding.
SKŁADNIKI
chia - nasiona szałwii hiszpańskiej (Salvia hispanica)* 100% (*certyfikowany składnik ekologiczny).
UWAGA
Dzienne spożycie nasion nie powinno przekraczać 15 g (ok. 3 łyżeczki).
WARTOŚĆ ODŻYWCZA W 100 g
wartość energetyczna - 1859 kJ / 451 kcal
Tłuszcz - 31 g, w tym kwasy tłuszczowe nasycone - 3,8 g
Węglowodany- 4,9 g, w tym cukry -0,8 g
Białko - 21 g
Sól - 0 g
INFORMACJA ALERGENNA
Produkt może zawierać alergeny: gluten, orzeszki ziemne i inne orzechy, sezam, soję.
ZALECANE WARUNKI PRZECHOWYWANIA
Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.
Dane techniczne
![]() |
Certyfikat BIO | CERTYFIKAT BIO |
![]() |
Wegetariańskie | TAK |
![]() |
Wegańskie | TAK |
![]() |
Bez laktozy | TAK |
![]() |
Bez jajek | TAK |
![]() |
Bez orzechów | NIE |
![]() |
Bez cukru | TAK |
![]() |
Bez soi | NIE |
Dostawa
Cena nie zawiera ewentualnych kosztów płatności
Opinie o produkcie (1)
Tylko zalogowani użytkownicy mogą dodawać opinię o produkcie
Beata Wawryka
Nasionka stosuję do shake'ów, naleśników, sałatek no do wszystkiego!




DHL
Czas doręczenia:
Darmowa dostawa od xx zł

Beata Wawryka
Nasionka stosuję do shake'ów, naleśników, sałatek no do wszystkiego!