

Kwas L-askorbinowy Witamina C CZDA 1kg STANLAB

BIO Olej kokosowy nierafinowany tłoczony na zimno virgin 900ml Intenson

DAKTYLE BEZ PESTEK SUSZONE BEZGLUTENOWE BIO 1 kg - BIO PLANET

Witamina D3 2000IU + K2-MK7 50μg forte krople K2MK7 20ml DR JACOB'S

Naczynie do kiełków - plastikon (BIO NATURA)
Cukier brzozowy ksylitol fiński bezglutenowy 500g Denver Food
Opis
OPIS
Cukier brzozowy ksylitol bezglutenowy 500g Denver Food
-posiada 40% mniejszą kaloryczność niż cukier
-1 gram to 2,4 kalorii
-indeks glikemiczny ksylitolu to jedynie 8
-obniża pH w jamie ustnej
-ułatwia wchłanianie wapnia w organizmie
Ksylitol, który wyglądem przypomina cukier oraz posiada nawet podobną słodkość różni się od niego szczególnie zawartością kalorii. Jego kaloryczność jest znacznie mniejsza, nawet do 40%. 1 gram to zaledwie 2,4 kalorii. Jego indeks glikemiczny wynosi jedynie 8, dla porównania tradycyjna sachoroza to IG = 70, a glukoza to aż IG = 100. Dzięki temu ksylitol nie podnosi nam tak znacznie poziomu cukru we krwi jak tradycyjny cukier. Dlatego dobrze sprawdzi się jako zamiennik cukru u osób, które w swojej diecie powinny wykluczyć produkty z wysokim indeksem glikemicznym, a nie chcą zrezygnować ze słodzenia kawa, herbaty lub słodkich przekąsek i ciast. Ksylitol to przeważnie cukier brzozowy, ale może być on też pozyskiwany z innych produktów roślinnych. Jest on alkoholem polihydroksylowym, czyli cukrowym, pochodną ksylozy. Jego struktura wpływa na pobudzanie receptorów odpowiadającym za słodki smak na języku.
Naturalnie występuje w malinach, truskawkach, śliwkach, a nawet w kalafiorze. Ksylitol fiński to ksylitol pochodzący z brzozy. Samo określenie ksylitol może dotyczyć innych owoców i warzyw. Wtedy najczęściej jest on produkowany z kukurydzy. W zależności od produktu z jakiego jest pozyskiwany mamy różne metody pozyskiwania. Brzozowy wytwarzany jest poprzez fermentację przeprowadzoną przez bakterie i drożdże. Natomiast ten z kukurydzy wytwarzany jest poprzez hydrolizę biomasy.
W żywności ksylitol znajduje się najczęściej w gumach do żucia i cukierkach. Coraz częściej jest wykorzystywany jako zamiennik cukru w zdrowych wersjach słodyczy i ciastach. Idealnie nadaje się do słodzenia kawy, herbaty, smoothie, deserów i lodów. Jest on odporny na działanie wysokiej temperatury, dlatego bez obaw możemy zamieniać cukier w przepisach na ksylitol.
Obecność ksylitolu w gumach nie jest przypadkowa. Podczas spożywania ksylitolu nie fermentuje on z bakteriami a co za tym idzie nie wytwarzają się kwasy, które mają negatywny wpływ na szkliwo. Ma on wpływ również na obniżenie pH jamy ustnej oraz zwiększoną produkcję śliny, co pozytywnie wpływa na stan naszych zębów. Ksylitol wpływa również na ułatwienie wchłaniania wapnia, dlatego warto, aby osoby, które borykają się niedoborami uwzględniły go w swojej diecie. Posiada on jednak jedną wadę, przy zbyt dużym spożywaniu może powodować przeczyszczenie, dlatego warto kontrolować pożywaną ilość w ciągu dnia.
SKŁADNIKI
Cukier brzozowy.
Wartości odżywcze w 100g:
Wartości energetyczne- 1004kJ/240kcal
Tłuszcz - 0g
-w tym kwasy tłuszczowe nasycone - 0g
Węglowodany - 100g
-w tym cukry - 0g
Białko - 0g
-Sól - 0g
SPOSÓB UŻYCIA
Stosować w taki sam sposób jak zwykły cukier.
PRZECHOWYWANIE
Przechowywać w suchym i chodnym miejscu.
Dane techniczne
Certyfikat BIO | NIE |
Kraj producenta | Polska |
Kraj pochodzenia składników | Finlandia |
Bez glutenu | TAK |
Wegetariańskie | TAK |
Wegańskie | TAK |
Tylko zalogowani użytkownicy mogą dodawać opinię o produkcie