
* - ceny za przesyłki opłacone z góry
** - dla produktów nie objętych promocjami
*** - dla usługi "Paczka w Ruchu"


Witamina C Liposomalna Liposomal Vitamin C 1000mg 180 kapsułek Dr. Mercola kenayAG

BIO Olej kokosowy nierafinowany tłoczony na zimno virgin 900ml Intenson

Kwas L-askorbinowy Witamina C CZDA 1kg STANLAB

ORZECHY BRAZYLIJSKIE BIO 1 kg - BIO PLANET

MASŁO KLAROWANE GHEE BIO 480 g- FINCK AYURVEDA

Witamina D3 + K2 MK-7 natto w płynie 20ml 600 kropli Proved

DAKTYLE BEZ PESTEK SUSZONE BEZGLUTENOWE BIO 1 kg - BIO PLANET
Erytrytol 1000g erytrol 1kg naturalny niskokaloryczny Targroch
Opis
OPIS
Erytrytol 1000g erytrol 1kg naturalny niskokaloryczny Targroch
-słodzik, który posiada zaledwie 0,2 kcal
-posiada zerowy indeks glikemiczny
-hamuje działanie bakterii powodujących ubytki w zębach
-idealny zamiennik tradycyjnego cukru
Erytrol i Erytrytol to nazwy zamienne tego samego produktu. Jest to słodzik, który należy do grupy alkoholi polihydroksylowych, czyli cukrowych. Erytrytol naturalnie występuje w owocach takich jak melony, gruszki i winogrona oraz w kukurydzy, wodorostach, porostach i czerwonym winie. W przemyśle pozyskiwany jest poprzez fermentację, jest to taki sam proces, jak przy produkcji serów, ale zamiast mleka wykorzystywane są owoce. Inny sposób pozyskiwania to wykorzystanie glukozy i różnych gatunków drożdży lub glicerolu, również z użyciem mikroorganizmów, w tym przypadku Yarrowia lipolitica.
Można go stosować jako zamiennik tradycyjnego cukru, który bardzo przypomina swoim wyglądem. Idealnie nadaje się do słodzenia kawy, herbaty, deserów oraz jako składnik ciast. Erytrytol jest jednak mniej słodszy, posiada około 60-70% słodyczy sacharozy (cukru), co warto uwzględnić w przepisach, gdy zamieniamy te produkty. Podczas spożywania pozostawia w ustach uczucie delikatnego chłodu. Jego znaczącą przewagą nad cukrem jest głównie jego niska zawartość kalorii oraz to, że posiada zerowy indeks glikemiczny, a co za tym idzie nie podnosi poziomu glukozy we krwi. 1g erytrytolu to zaledwie ok. 0,2 kcal, dlatego nazywany jest „słodzikiem bez kalorii”. Spośród występujących słodzików to najmniej kaloryczna opcja, która praktycznie nie zawierająca wartości odżywczych, dlatego idealnie nada się dla osób kontrolujących kalorię oraz na redukcji. Erytrol nie jest metabolizowany przez nasz organizm, ponieważ nie posiadamy enzymu, który by go rozkładał w naszym organizmie. Prawie w całości jest wydalany i nie wpływa on w ogóle na florę bakteryjną jelita. Nie powinny go stosować dzieci poniżej 3 roku, życia ze względu na nie do końca rozwinięty układ pokarmowy, po za tym nie posiada on przeciwwskazań i skutków ubocznych.
Erytrytol ma pozytywny wpływ na nasz organizm poprzez pełnienie funkcji antyoksydantu oraz ochronę zębów. Jako antyoksydant łączy się z wolnymi rodnikami i chroni nasz organizm przed ich szkodliwym działaniem. Posiada również zdolność hamowania fermentacji cukrów, która zachodzi poprzez bakterie rodzaju Streptococcus, które mogą powodować ubytki w zębach.
W żywności erytrol coraz częściej stosowany jest podczas produkcji zdrowych słodyczy, dżemów, owoców kandyzowanych, gum do żucia oraz produkcji suplementów diety dla osób, które muszą wykluczyć ze swojej diety cukier. Nie pełni on tylko roli słodzika, stosowany jest również jako wzmacniacz smaku, przy zagęszczaniu oraz jako substancja, która zapobiega zmianie konsystencji, barwy oraz smaku produktu.
CIEKAWOSTKI
W przepisach zamieniając cukier na erytrytol powinniśmy zastosować proporcję: 5g cukru zamienić na ok. 7g erytrytolu. Nie poleca się stosowania erytrytolu do wypieku ciast drożdżowych, ponieważ wpływa on na spowolnienie wyrastania ciasta. W produktach spożywczych w składzie wymieniany jest jako E968. Dodawany jest często w produktach do innych słodzików, takich jak aspartam, by niwelować ich niepożądany posmak i poprawić słodki smak. W kosmetyce stosowany jest jako zamiennik gliceryny, która pełni funkcje konserwantu, czyli chroni produkt przed zepsuciem.
SKŁADNIKI
Słodzik stołowy na bazie erytrytolu.
Wartość odżywcza produktu | W 100g |
Wartość energetyczna | 0 kJ / 0 kcal |
Tłuszcz -w tym kwasy tłuszczowe nasycone |
0g 0g |
Węglowodany - w tym cukry |
100g 0g |
Błonnik | 0g |
Białko | 0g |
Sól | 0g |
SPOSÓB UŻYCIA
Stosować w taki sam sposób jak zwykły cukier.
PRZECHOWYWANIE
Przechowywać w miejscu suchym w temperaturze pokojowej w szczelnie zamkniętym opakowaniu.
INFORMACJA O ALERGENACH
W zakładzie pakowana są również: sezam, migdały, produkty z dwutlenkiem siarki SO2, produkty zawierające gluten, różne orzechy. Pomimo dołożenia wszelakich starań nie można w 100% wykluczyć wystąpienia w produkcie śladowych ilości tych surowców.
Dane techniczne
Kraj producenta | Polska |
Kraj pochodzenia składników | Chiny |
Tylko zalogowani użytkownicy mogą dodawać opinię o produkcie
Karolina Wolska-Tuz
Polecam gorąco jako zamiennik zwyklego cukru do wypieków. Sprawdza sie znakomicie
Piotr Obiegły
Polecam gorąco. Nie ma metalicznego posmaku i nie powoduje zaparć i innych problemów. Stosuje 2:1 jak normalny cukier. Duże opakowanie starcza na długo.
Andrzej Synowski
Idealny produkt dla osób chcących zrezygnować z cukru, ale nie słodkiego smaku. U mnie w kuchni już na stałe.Polecam.
e.grad@pirotoks.com.pl
Dobry produkt. Dotychczas używałam ksylitolu. Teraz spróbowałam erytytolu. Jest słodszy od cukru i ma dobry smak. Polecam!.
Marta Dolata
Genialny zamiennik cukru, do tego zdrowy i bez kalorii
Wanda Stańczyk
Stosuję zamiennie do ksylitolu aby otrzymać optymalny efekt .
Wanda Stańczyk
Stosuję zamiennie do ksylitolu aby otrzymać optymalny efekt .
Katarzyna Stefańska
Dobry słodzik w dobrej cenie.
Katarzyna Stefańska
Dobry słodzik w dobrej cenie.