JAGODY GOJI SUSZONE BIO 100 g - BIO PLANET
Opis
OPIS
JAGODY GOJI SUSZONE BIO 100 g - BIO PLANET
-duża dawka antyoksydantów
-posiadają w składzie karotenoidy
-zawierają cynk, żelazo, wapń, miedź, selen, fosfor
-to dobre źródło witamin z grupy B, witaminy C oraz E,
-pozytywnie wpływają na narząd wzroku
Ekologiczne jagody goji są jednym z najbardziej odżywczych produktów na świecie.Mogą być spożywane zarówno na surowo, jak również stanowić dodatek do porannej owsianki, kompotu, ciast, deserów oraz z gorącą wodą (jako herbata ziołowa). W swoim składzie jagody goji posiadają karotenoidy, które zapewniają im ich barwę oraz pozytywnie wpływają na kondycję skóry. Również polisacharydy, olejki eteryczne oraz kwasy tłuszczowe jakie jak heksadekanowy, linolowy i mirstynowy. Znajdziemy w nich takie kwasy organiczne jak jabłkowy, cytrynowy, szikimowy oraz fumarowy. Mogą wzbogacić naszą dietę o takie minerały jak cynk, żelazo, wapń, miedź, selen i fosfor. Zawierają witaminy z grupy B, witaminę C oraz E. Dzięki posiadaniu polisacharydów i polifenoli posiadają właściwości antyoksydacyjne, czyli zwalczają wolne rodniki w naszym organizmie. Te malutkie owoce to skarbnica wartości odżywczych, które pozytywnie wpływają na skórę, działając na nią odmładzająco oraz wspierając naszą odporność.
Warto też wyróżnić ich pozytywne działanie na wzrok. To dzięki zawartości karotenoidów, a dokładniej mówiąc zeaksantyny, która stanowi ich większość oraz luteiny. Połącznie to chroni siatkówkę oka przed uszkodzeniami, które może występować poprzez wolne rodniki. Luteina poprzez pochłanianie światła widzialnego niebieskiego chroni nasze oko przed szkodliwym działaniem światła i UV.
Krzew kolcowoju pospolitego to roślina której owocem są jagody goji. Pochodzi ona z terenów środkowych Chin, dzisiaj jest bardziej popularna i uprawiana w wielu regionach na świecie takich jak Tybet oraz Mongolia. W Chinach jagody te stosowane były już od tysięcy lat. Jagody te to małe, ok. 2cm owoce w kolorze czerwonym. Można je spożywać na surowo, ale najczęściej występują w formie suszonej. Wytwarzane z nich jest też wino, herbaty i nalewki. W smaku są dość cierpkie a w 100g mają 370 kcal. Sprawdzą się jako osobna przekąska lub dodatek do potraw słodkich oraz wytrawnych. Przed spożyciem surowe owoce można podgotować w wodzie lub dodając je do zup, ryżu i sosów.
CIEKAWOSTKI
Według chińskiej legendy człowiek, który regularnie spożywał jagody goji i doprowadził do ich popularyzacji dożył aż 252 lat.
Owoców tych nie powinno się spożywać, gdy są jeszcze niedojrzałe. Może to prowadzić do problemów z układem pokarmowym.
UWAGA
Zalecane spożycie jagód od 10 do 20 g dziennie. Dzieci, kobiety w ciąży oraz karmiące powinny zachować szczególną ostrożność.
WARTOŚĆ ODŻYWCZA W 100 g
Wartość energetyczna -1552 kJ / 367 kcal
Tłuszcz - 3,5 g
w tym kwasy tłuszczowe nasycone -0 g
Węglowodany - 68 g
w tym cukry - 17 g
Białko - 12 g
Sól - 0,06 g
INFORMACJA ALERGENNA
Produkt może zawierać alergeny: gluten, orzeszki ziemne i inne orzechy, sezam, soję.
ZALECANE WARUNKI PRZECHOWYWANIA
Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.
Dane techniczne
Certyfikat BIO | CERTYFIKAT BIO | |
Wegetariańskie | TAK | |
Wegańskie | TAK | |
Bez laktozy | TAK | |
Bez jajek | TAK | |
Bez orzechów | NIE | |
Bez cukru | TAK | |
Bez soi | NIE |
Dostawa Cena nie zawiera ewentualnych kosztów płatności
Opinie o produkcie (1)
Tylko zalogowani użytkownicy mogą dodawać opinię o produkcie
Beata Budzik
Pyszne. Wcześniej próbowałam ale były jakieś takie wyschnięte wióry. Te natomiast bardzo smaczne.
DHL
Czas doręczenia:
Darmowa dostawa od xx zł
Beata Budzik
Pyszne. Wcześniej próbowałam ale były jakieś takie wyschnięte wióry. Te natomiast bardzo smaczne.