Jagody goji suszone 500g Targroch
Opis
OPIS
Jagody goji suszone 500g Targroch
-duża dawka antyoksydantów
-posiadają w składzie karotenoidy
-zawierają cynk, żelazo, wapń, miedź, selen, fosfor
-to dobre źródło witamin z grupy B, witaminy C oraz E
-pozytywnie wpływają na narząd wzroku
Krzew kolcowoju pospolitego to roślina której owocem są jagody goji. Pochodzi ona z terenów środkowych Chin, dzisiaj jest bardziej popularna i uprawiana w wielu regionach na świecie takich jak Tybet oraz Mongolia. W Chinach jagody te stosowane były już od tysięcy lat. Jagody te to małe, ok. 2cm owoce w kolorze czerwonym. Można je spożywać na surowo, ale najczęściej występują w formie suszonej. Wytwarzane z nich jest też wino, herbaty i nalewki. W smaku są dość cierpkie a w 100g mają 370 kcal. Sprawdzą się jako osobna przekąska lub dodatek do potraw słodkich oraz wytrawnych. Przed spożyciem surowe owoce można podgotować w wodzie lub dodając je do zup, ryżu i sosów.
W swoim składzie jagody goji posiadają karotenoidy, które zapewniają im ich barwę oraz pozytywnie wpływają na kondycję skóry. Również polisacharydy, olejki eteryczne oraz kwasy tłuszczowe jakie jak heksadekanowy, linolowy i mirstynowy. Znajdziemy w nich takie kwasy organiczne jak jabłkowy, cytrynowy, szikimowy oraz fumarowy. Mogą wzbogacić naszą dietę o takie minerały jak cynk, żelazo, wapń, miedź, selen i fosfor. Zawierają witaminy z grupy B, witaminę C oraz E. Dzięki posiadaniu polisacharydów i polifenoli posiadają właściwości antyoksydacyjne, czyli zwalczają wolne rodniki w naszym organizmie. Te malutkie owoce to skarbnica wartości odżywczych, które pozytywnie wpływają na skórę, działając na nią odmładzająco oraz wspierając naszą odporność.
Warto też wyróżnić ich pozytywne działanie na wzrok. To dzięki zawartości karotenoidów, a dokładniej mówiąc zeaksantyny, która stanowi ich większość oraz luteiny. Połącznie to chroni siatkówkę oka przed uszkodzeniami, które może występować poprzez wolne rodniki. Luteina poprzez pochłanianie światła widzialnego niebieskiego chroni nasze oko przed szkodliwym działaniem światła i UV.
CIEKAWOSTKI
Według chińskiej legendy człowiek, który regularnie spożywał jagody goji i doprowadził do ich popularyzacji dożył aż 252 lat.
Owoców tych nie powinno się spożywać, gdy są jeszcze niedojrzałe. Może to prowadzić do problemów z układem pokarmowym.
SKŁADNIKI
Jagody goji.
SPOSÓB UŻYCIA
Jagody goji można spożywać w formie suszonej. Nadają się idealnie jako dodatek do deserów, jogurtów, musli oraz potraw warzywnych i zup.
Wartość odżywcza produktu | w 100g |
Wartość energetyczna | 1657/396 kcal |
Tłuszcz | 4,2g |
-w tym kwasy tłuszczowe nasycone | 0,8g |
Węglowodany | 22,3g |
-w tym cukry | 11,1g |
Błonnik | 6,2g |
Białko | 10,6g |
Sól | 0,06g |
INFORMACJA O ALERGENACH
W zakładzie pakowane są również: sezam, migdały, produkty z dwutlenkiem siarki SO2, produkty zawierające gluten, różne orzechy. Pomimo dołożenia wszelakich starań nie można w 100% wykluczyć w produkcje tych surowców.
PRZECHOWYWANIE
Przechowywanie w miejscu suchym w szczelnie zamkniętym opakowaniu.
Dane techniczne
Certyfikat BIO | NIE | |
Kraj producenta | Polska | |
Bez glutenu | NIE | |
Wegetariańskie | TAK | |
Wegańskie | TAK | |
Bez laktozy | TAK | |
Bez orzechów | NIE | |
Bez cukru | TAK | |
Bez soi | TAK |
Dostawa Cena nie zawiera ewentualnych kosztów płatności
Opinie o produkcie (1)
Tylko zalogowani użytkownicy mogą dodawać opinię o produkcie
Małgorzata Król
bardzo dobre
DHL
Czas doręczenia:
Darmowa dostawa od xx zł
Małgorzata Król
bardzo dobre