biogo.pl
#zmieniajzbiogo
do kasy suma: 0,00 zł
Waluty

Jogurt domowy ENTERO żywe kultury bakterii probiotyk opakowanie 2 x 0,5g ZAKWASKI VIVO

457c10114f7cbd098c03f7b19d24.jpg
  • promocja
Popularność: DUŻA
Zamówienie wyślemy do: 24h
Dostawa: Cena nie zawiera ewentualnych kosztów płatności sprawdź formy dostawy
16,69 zł
Cena: 16,69 zł 13,99 zł 13.99
Dostępny w sklepie stacjonarnym za: 16,69 zł
ilość szt
Ocena: 5.00 1 ocen / 1 opinii
Producent: ZAKWASKI VIVO
Kod produktu: 4820148053906

Opis

Skład:

Streptococcus salivarius ssp. thermophilus, Enterococcus faecium

 

Ciekawostka:

Jogurt 100-latków:
Wyróżniającą, charakterystyczną cechą streptosanu jest wprowadzenie do jego składu bakt. Enterocooccus faecium, która jest charakterystyczna dla normalnej biocenozy przewodu pokarmowego długo żyjących stulatków w Abchazji i jest jednym z głównych składników mikroflory kaukaskich ukwaszonych produktów mlecznych - jogurtów maconi i serów suluguni.

 

Jak przygotować jogurt domowy Vivo?

Buteleczkę zawierającą sproszkowaną Zakwaskę, należy wypełnić do połowy mlekiem o temperaturze pokojowej, zakręcić szczelnie nakrętkę i wstrząsać buteleczką, aż do całkowitego rozpuszczenia się proszku w buteleczce. Jeżeli trochę proszku sklei się na dnie, należy np. odwrotną końcówką łyżeczki dokładnie rozetrzeć aby rozpuścił się w mleku i uzyskał możliwie drobną konsystencję.
Po przygotowaniu Zakwaski należy przygotować 1 lub 2 litry mleka pasteryzowanego.
W przypadku mleka "prosto od krowy" należy je zagotować i schłodzić do temperatury 37-40 stopni C.
Mleko pasteryzowane nie wymaga gotowania. Aby uzyskać odpowiednią temperaturą należy 1 litr mleka zagotować, drugi schłodzić w lodówce. Następnie zmieszać mleko ciepłe z zimnym, uzyska się wtedy temperaturę około 37-40°, idealną do namnażania się kultur bakterii. Mleko można też podgrzać do temperatury 37-40° sprawdzając temperaturę kuchennym termometrem.
Następnie należy wlać zawartość buteleczki do przygotowanego wcześniej mleka i dokładnie wymieszać.
Całość można pozostawić w garnku, w którym wcześniej podgrzewało się mleko (garnek będzie oddawał ciepło potrzebne bakteriom do namnażania się). Garnek należy dokładnie przykryć i zaizolować (np. ręcznikiem lub kocem), następnie odstawić w ciepłe miejsce. Mleko z bakteriami można też przelać do naczynia typu termos, słoik z pokrywką lub miski z pokrywką. Aby zapobiec utracie ciepła, naczynie to należy owinąć dużym ręcznikiem lub kocem.
Naczynie należy pozostawić przez 8-10 godzin w ciepłym miejscu, bez przeciągów i w spokoju (nie mieszać). Ukwaszone mleko ma gęstą konsystencję. Jeśli użyto termosu, należy po ukwaszeniu jego zawartość przelać do naczynia do przechowywania np. słoika, miski, itp.
Gotowy produkt przechowujemy w lodówce nie dłużej niż przez 7 dni.
Wszystkie dodatki smakowe, owoce itp. należy dodać do jogurtu bezpośrednio przed spożyciem.
Jogurt można przygotować również w jogurtownicy lub thermomixie – zgodnie z instrukcją dla tych urządzeń.
Uwaga!
Wszystkie naczynia, które będą w kontakcie z mlekiem muszą być czyste. Zaleca się, aby najpierw wyparzyć je wrzątkiem.

Dane techniczne

Certyfikat BIO NIE DOTYCZY
Kraj producenta Ukraina
Wegetariańskie TAK
Wegańskie TAK
Producent: ZAKWASKI VIVO
Kod produktu: 4820148053906

Koszty dostawy Cena nie zawiera ewentualnych kosztów płatności

Kraj wysyłki:

Produkty powiązane

Opinie o produkcie (1)

Tylko zalogowani użytkownicy mogą dodawać opinię o produkcie

7 września 2018

Jogurt wyszedł gęsty, przepyszny. Jedna fiolka na 1,5 l mleka-konsystencja joguru greckiego.

Promocje
PROMOCJA

Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium