Dostawa

 7,99 *
Paczka w RUCHu

9,99 *
Paczkomaty

12,99 *
Kurier Poczta Polska

15,99 *
Kurier DPD

Od 29,99 *
Wysyłka zagraniczna

GRATIS ***
Dostawa od 250 zł

RABAT 5%**
na pierwsze zamówienie

BEZPŁATNY odbiór
Szewska 18 Wrocław

ZWROT
14 dni na zwrot towaru

TANIA I SZYBKA
wysyłka od 12h

* - ceny za przesyłki opłacone z góry
** - przy zamówieniu z rejestracją konta
*** - dla usługi "Paczka w Ruchu"

Jogurt domowy VITALAKT żywe kultury bakterii probiotyk opakowanie 2 x 0,5g ZAKWASKI VIVO

Popularność: NISKA
Zamówienie wyślemy do: 24h
13,59 zł
Cena: 13,59 zł 13.59
Dostępny w sklepie stacjonarnym za: 16,69 zł
ilość szt

Opis

Składniki:

Streptococcus thermophilus, Lactobacillus delbrueckii ssp. bulgaricus , Lactobacillus acidophilus, Bifidobacterium lactis, Lactococcus lactis ssp. cremoris, Lactococcus lactis ssp. lactis, Lactococcus lactis ssp. lactis var. diacetylactis, mikroflora ziaren kefiru, LC. lactis, Lactobacillus spp., drożdże kefirowe

 Ilość bakterii w 1g:

Bakterie kwasu mlekowego ok. 7 mld

  

Jak przygotować jogurt domowy Vivo?
Buteleczkę zawierającą sproszkowaną Zakwaskę, należy wypełnić do połowy mlekiem o temperaturze pokojowej, zakręcić szczelnie nakrętkę i wstrząsać buteleczką, aż do całkowitego rozpuszczenia się proszku w buteleczce. Jeżeli trochę proszku sklei się na dnie, należy np. odwrotną końcówką łyżeczki dokładnie rozetrzeć aby rozpuścił się w mleku i uzyskał możliwie drobną konsystencję.
Po przygotowaniu Zakwaski należy przygotować 1 lub 2 litry mleka pasteryzowanego.
W przypadku mleka "prosto od krowy" należy je zagotować i schłodzić do temperatury 37-40 stopni C.
Mleko pasteryzowane nie wymaga gotowania. Aby uzyskać odpowiednią temperaturą należy 1 litr mleka zagotować, drugi schłodzić w lodówce. Następnie zmieszać mleko ciepłe z zimnym, uzyska się wtedy temperaturę około 37-40°, idealną do namnażania się kultur bakterii. Mleko można też podgrzać do temperatury 37-40° sprawdzając temperaturę kuchennym termometrem.
Następnie należy wlać zawartość buteleczki do przygotowanego wcześniej mleka i dokładnie wymieszać.
Całość można pozostawić w garnku, w którym wcześniej podgrzewało się mleko (garnek będzie oddawał ciepło potrzebne bakteriom do namnażania się). Garnek należy dokładnie przykryć i zaizolować (np. ręcznikiem lub kocem), następnie odstawić w ciepłe miejsce. Mleko z bakteriami można też przelać do naczynia typu termos, słoik z pokrywką lub miski z pokrywką. Aby zapobiec utracie ciepła, naczynie to należy owinąć dużym ręcznikiem lub kocem.
Naczynie należy pozostawić przez 8-10 godzin w ciepłym miejscu, bez przeciągów i w spokoju (nie mieszać). Ukwaszone mleko ma gęstą konsystencję. Jeśli użyto termosu, należy po ukwaszeniu jego zawartość przelać do naczynia do przechowywania np. słoika, miski, itp.
Gotowy produkt przechowujemy w lodówce nie dłużej niż przez 7 dni.
Wszystkie dodatki smakowe, owoce itp. należy dodać do jogurtu bezpośrednio przed spożyciem.
Jogurt można przygotować również w jogurtownicy lub thermomixie – zgodnie z instrukcją dla tych urządzeń.
Uwaga!
Wszystkie naczynia, które będą w kontakcie z mlekiem muszą być czyste. Zaleca się, aby najpierw wyparzyć je wrzątkiem.

Dane techniczne

Kraj producenta Ukraina
Wegetariańskie TAK

Produkty powiązane

Opinie o produkcie (0)

Tylko zalogowani użytkownicy mogą dodawać opinię o produkcie

PROMOCJA

Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl