Gryka dzięki zawartości witaminy z grupy B oraz witamin PP i P ma szereg pozytywnych oddziaływań na organizm. Dodatkowo takie minerały jak cynk, miedź, żelazo, mangan, potas, fosfor oraz brom, kobalt i platyna wpływają pozytywnie na funkcjonowanie wielu organów. Łuska gryki zawiera wiele antyutleniaczy. Zasadnicze z nich to flawonidy których łuska gryki zawiera aż sześć rodzai:
rutynę, kwercetynę, orientynę, witeksynę, izowiteksynę oraz izoorientynę
Składniki te bardzo ważne dla organizmu mają pozytywny wpływ na regulację poziomu cukru , zapobiegają pękaniu naczynek, pomagają w przyswajaniu wapnia, posiadają właściwości antyoksydacyjne, antynowotworowe. Regulują metabolizm i ułatwiają utrzymać prawidłowy poziom cholesterolu. Mają wpływ na prawidłową wagę ciała, usprawniają funkcje trzustki, niwelują zaburzenia jelitowe, zwiększają odporność, działają przeciwmiażdżycowo oraz wzmacniają witalność.
Sposób użycia:łuski gryki dodawać jak przyprawę do dań, sałatek, musli, herbatek itp.,według własnych upodobań.
Właściwości i zastosowanie:
- przeciwzapalnie,
- hamuje rozwój bakterii i roztoczy,
- neutralizuje działanie promieniowania elektromagnetycznego,
- zawiera dużo witaminy B3, kwasu foliowego,
- zawiera dużo minerałów: krzem, cynk, żelazo, selen, miedź,
- wzmacnia odporność,
- spowalnia utlenianie witaminy C,
- uszczelnia naczynia krwionośne,
- ma dużo białka (pozytywnie wpływa na układ pokarmowy),
- oczyszcza jelita, pomaga na zaparcia.
Waga:200g.
Tylko zalogowani użytkownicy mogą dodawać opinię o produkcie