biogo.pl
Waluty
Waluty

Mąka gryczana 1000g - VIVIO

Liczba sprzedanych sztuk: fn_get_product_sales(52940)
klientów kupiło szt.
Zamówienie wyślemy do: 72h
Dostawa: od 9,99 zł (Polska) SPRAWDŹ

12,45 zł
Cena: 12,45 zł 12.45

ilość szt.
Zyskujesz 12 nasionek [?]

Ocena:   0 ocen / 0 opinii
Producent: VIVIO
Kod produktu: 5902115130076

Opis

Mąka gryczana 1000g - VIVIO

Mąka gryczana produkowana jest z ziarna gryki w procesie mielenia. Gryka przywędrowała do Europy w XIII-XV w, a znana była już w 2000 r p.n.e. w rejonach Indii. Obecnie Polska jest jednym z czołowych producentów tego surowca na świecie. Gryka i produkty pochodne tj. kasza i mąką charakteryzują się wszechstronnym zastosowaniem i bogactwem cennych dla zdrowia substancji odżywczych. Dodatek mąki gryczanej do wyrobów ciastkarskich i piekarniczych znacznie podnosi ich walory prozdrowotne. Wszystko to za sprawą sporej ilości błonnika pokarmowego i wartościowego białka. Jak rozpoznać mąkę gryczaną? Ma ona szarobrązowy kolor. Jest bardzo specyficzna w smaku. Można wyczuć nutkę goryczy. Wyróżnia się różne typy mąki gryczanej. Im wyższy wskaźnik, tym więcej składników mineralnych i większa masa mąki.
Gryka zawiera wiele cennych dla zdrowia witamin (w tym witaminy E i witamin z grupy B) oraz składników mineralnych (cynk, miedź, mangan, żelazo, fosfor, potas). W 100 gramach ziarna znajdziemy aż 21 do 63 mg magnezu. Dostarcza naszemu organizmowi wartościowych węglowodanów. Spośród wszystkich zbóż ma najkorzystniejszy skład aminokwasowy. Zawiera od 8,5 do nawet 19% białka. To także źródło przeciwutleniaczy, które eliminują wolne rodniki, wywołujące niekorzystne zmiany w naszym organizmie. Podstawowym składnikiem gryki jest skrobia (59-70%). Walory prozdrowotne gryki wynikają także z wysokiej zawartości błonnika pokarmowego (5-11%).

SKŁADNIKI
mąka gryczana

WARTOŚĆ ODŻYWCZA PRODUKTU W 100 g
Wartość energetyczna - 1551 kJ/367 kcal
Tłuszcz - 2,7 g
- w tym kwasy tłuszczowe nasycone - 0,6 g
Węglowodany - 68,6 g
- w tym cukry - 0 g
Błonnik - 5,9 g
Białko - 14 g
Sól < 0,01 g

MASA NETTO: 1000 g

SPOSÓB UŻYCIA
Mąka z ziaren gryki nadaje się do przygotowywania klusek, pierogów, ciasta naleśnikowego, zagęszczania zup i sosów. Na jej bazie możemy przygotować także smaczny i pożywny kleik. W Rosji dużą popularnością cieszą się bliny z mąki gryczanej. W Japonii przygotowuje się z niej tradycyjny, cienki makaron zwany soba. Zawartość mąki gryczanej w tym produkcie to aż 80%. Natomiast Włosi wykorzystują mąkę gryczaną do produkcji innego rodzaju makaronu (tzw. pizzoccheri), który podawany jest z warzywami jako danie główne. Na naszych sklepowych półkach możemy odnaleźć natomiast wafle wypiekane z dodatkiem mąki gryczanej oraz ekspandowane produkty śniadaniowe, które są nią wzbogacane.
Mąka gryczana nadaje się do wypieku niektórych wyrobów cukierniczych tj. torty, biszkopty, ciasta kruche (np. spody do tarty). Do przyrządzenia chleba powinna być jednak stosowana wraz z mąką pszenną w proporcjach 2:3. Dzięki jej obecności pieczywo bardzo ładnie wyrasta, ma miękką strukturę, intensywny aromat i kolor.

ZALECANE WARUNKI PRZECHOWYWANIA
Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.

Dane techniczne

Certyfikat BIO NIE
Kraj producenta Polska
Bez glutenu NIE
Wegetariańskie TAK
Wegańskie TAK
Dla niemowląt NIE
Bez laktozy TAK
Bez jajek TAK
Bez orzechów TAK
Bez cukru TAK
Bez soi TAK
Producent: VIVIO
Kod produktu: 5902115130076

Dostawa Cena nie zawiera ewentualnych kosztów płatności

Kraj wysyłki:

Opinie o produkcie (0)

Tylko zalogowani użytkownicy mogą dodawać opinię o produkcie

Formy dostawy

DHL

Czas doręczenia:

Darmowa dostawa od xx zł

xx zł
Sklep internetowy Shoper Premium