Mąka kokosowa 1000g - VIVIO
Opis
Mąka kokosowa 1000g - VIVIO
Mąka kokosowa produkowana jest ze zmielonego miąższu orzecha kokosowego. Przed procesem mielenia usuwa się nadmiar tłuszczu i wilgoci. Jest to więc produkt uboczny wytwarzania mleka kokosowego i oleju. Produkowana jest na dwa sposoby: metodą suchą i mokrą. Ta pierwsza jest bogatsza w białko, ma kremowy kolor i większą zawartość tłuszczu. Mąka produkowana metodą mokrą jest jaśniejsza, zawiera więcej błonnika i mniej tłuszczu. Mąka kokosowa może być stosowana tak samo jak mąka pszenna do różnego rodzaju słodkich i wytrawnych wypieków, ciast, ciasteczek, deserów, chlebów i placków. Wypieki na bazie mąki kokosowej są lekkie i miękkie, mają intensywny kokosowy zapach i lekko kokosowy posmak. Mąka ta zawiera więcej błonnika niż mąka pszenna. Jest go tak dużo jak w mąkach z pełnego przemiału. Jest on niezwykle ważny w naszej diecie, ponieważ reguluje pracę układu pokarmowego. Z uwagi na wysokie zawartości błonnika mąka kokosowa o wiele lepiej chłonie wodę niż inne rodzaje mąki. Dlatego też nie może ona stanowić głównego składnika ciasta. Najlepiej zmieszać ją z innym rodzajem mąki. Taki zabieg sprawi, że uzyskana konsystencja ciasta będzie zadowalająca, a wypiek nie będzie się kruszył po wyjęciu z pieca.
Mąka kokosowa to przede wszystkim źródło cennego błonnika pokarmowego. Jest go prawie sześć razy więcej niż w tradycyjnej mące pszennej. Produkt ten dostarcza naszemu organizmowi wartościowego białka. Sto gram mąki pokrywa 37% dziennego zapotrzebowania na białko. Mąka kokosowa to także źródło kwasów tłuszczowych oraz witamin (w tym witamin z grupy B, witaminy E i A). To również skarbnica cennych składników mineralnych. Odnajdziemy wśród nich żelazo, selen, magnez, fosfor i wapń. Co więcej, mąka kokosowa jest zdrowszą alternatywą dla mąk zbożowych z uwagi na niską zawartość węglowodanów.
Mąka produkowana z orzechów kokosowych to zdrowsza alternatywa mąk pochodzenia zbożowego. Duże zawartości błonnika przyspieszają metabolizm, a mała ilość węglowodanów sprawia, że jest zalecana zwłaszcza dla osób dbających o szczupłą sylwetkę. Dzięki zawartości błonnika, regularne spożywanie produktów z dodatkiem mąki kokosowej pomoże utrzymać prawidłowy poziom cholesterolu oraz cukru we krwi. W ten sposób może mieć istotne znaczenie w profilaktyce chorób układu krążenia.
SKŁADNIKI
100% mąka kokosowa.
WARTOŚĆ ODŻYWCZA PRODUKTU W 100 g
Wartość energetyczna - 1360 kJ/328 kcal
Tłuszcz - 10 g
- w tym kwasy tłuszczowe nasycone - 9,5 g
Węglowodany - 18 g
- w tym cukry - 8 g
Błonnik - 43 g
Białko - 20 g
Sól - 0,015 g
MASA NETTO: 1000 g
SPOSÓB UŻYCIA
Przede wszystkim mąka kokosowa znajduje zastosowanie przy różnego rodzaju wypiekach. Powinna być jednak stosowana w połączeniu z innymi rodzajami mąki zbożowej. Jest dość ciężka. Z uwagi na to, że mąka kokosowa nie zawiera glutenu, wypieki z jej dodatkiem będą bardzo kruche. Aby zachować odpowiednią strukturę należy dodać do ciasta więcej jajek. Pozytywnie wpływa na strukturę i dobrą wilgotność wypieków. Wykorzystuje się ją również, jako dodatek do koktajli, panierek, naleśników, musli, bułeczek, sałatek owocowych czy jogurtów. Na bazie mąki kokosowej przygotujemy pyszny omlet, naleśniki i placki. Posłuży ona także do zagęszczania zup i sosów. Produkt ten absorbuje więcej płynów niż zwykła mąka pszenna, tak więc należy odpowiednio według przepisu zwiększyć ilość używanej do potrawy wody.
Dla bezpieczeństwa informujemy, że na terenie zakładu konfekcjonowane są produkty zawierające gluten.
ZALECANE WARUNKI PRZECHOWYWANIA
Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.
Dostawa Cena nie zawiera ewentualnych kosztów płatności
Opinie o produkcie (0)
DHL
Czas doręczenia:
Darmowa dostawa od xx zł
Tylko zalogowani użytkownicy mogą dodawać opinię o produkcie