Mąka z tapioki 500g - VIVIO
Opis
Mąka z tapioki 500g - VIVIO
Mąka z tapioki wytwarzana jest z bulw manioku jadalnego. Roślina ta (nazywana również maniokiem gorzkim) należy do rodziny wilczomleczowatych. Już od tysięcy lat doceniana jest ona przez mieszkańców Ameryki Środkowej i Ameryki Południowej. Historia zastosowania manioku w żywieniu człowieka liczy ponad 5000 lat. Jako pierwsi, maniok wprowadzili do swojej diety mieszkańcy dzisiejszej Brazylii. Wraz z upływem lat, popularność niniejszej rośliny rosła. Z początkiem XVI wieku trafiła na teren Afryki, gdzie do dziś uprawiana jest na szeroką skalę i stanowi jeden z głównych składników pożywienia jej mieszkańców. Współcześnie rozległe uprawy manioku możemy spotkać na terenie Brazylii, Boliwii, Nowej Gwinei, Malezji, a nawet Indii.
Maniok jest krzewem, który może osiągać wysokość nawet 3 metrów. Roślina ta charakteryzuje się liśćmi w kształcie serca oraz zebranymi w grona drobnymi kwiatami. Niemniej jednak, za najważniejszą część manioku uznaje się jego bulwy. Osiągają one długość od 30 do 60 centymetrów, a ich masa może osiągać do 4 kilogramów. Korzenie (bulwy) manioku są brązowe z zewnątrz i białawo-żółte w środku. Co ciekawe, w stanie surowym są one trujące. Dlatego też, przed ich spożyciem należy poddać je działaniu wysokiej temperatury. W wymienionych wyżej krajach, bulwy manioku są tak popularnym składnikiem diety, jak w Polsce ziemniaki.
Mąka z tapioki jest produktem o wysokiej zawartości skrobi. Otrzymuje się ją na drodze mielenia manioku, który wcześniej zostaje poddany obróbce cieplej. Warto wiedzieć, że tapioka dostępna jest również w formie kaszy lub delikatnie różowych perełek, które istotnie zwiększają swoją objętość na skutek kontaktu z wodą. Mąka z tapioki charakteryzuje się białym kolorem i sypką strukturą. Co najważniejsze, posiada ona neutralny smak i jest całkowicie bezwonna. Dlatego też, z powodzeniem można przygotowywać z niej zarówno desery, jak i dania wytrawne.
Niniejszy produkt jest doskonałym źródłem lekkostrawnych węglowodanów oraz białka. Ponadto, znajdziemy w niej zestaw witamin z grupy B (w tym kwas foliowy) oraz minerałów (takich jak: wapń, fosfor, potas i żelazo). Tapioka zawiera w sobie również śladowe ilości błonnika oraz tłuszczu. W tym miejscu na szczególną uwagę zasługuje fakt, iż jest ona lekkostrawna, a jej spożywanie nie wywołuje reakcji alergicznych nawet u najmłodszych dzieci.
SKŁADNIKI
skrobia z bulwy manioku.
Produkt może zawierać: gluten, orzechy, nasiona sezamu i produkty pochodne.
WARTOŚĆ ODŻYWCZA PRODUKTU W 100 g
Wartość energetyczna - 1552 kJ/365 kcal
Tłuszcz - 0,1 g
- w tym kwasy tłuszczowe nasycone - 0 g
Węglowodany - 91 g
- w tym cukry - 0 g
Błonnik - 0 g
Białko - 0,1 g
Sól - 0,1 g
MASA NETTO: 500 g
SPOSÓB UŻYCIA
Mąkę z tapioki możemy wykorzystać w naszej kuchni na wiele różnych sposobów:
- Po pierwsze: można przygotować na jej bazie smaczne naleśniki z dodatkiem świeżych owoców;
- Po drugie: doskonale nadaje się do zagęszczania oraz zwiększania wartości odżywczej domowych soków warzywnych oraz owocowych;
- Po trzecie: idealnie nadaje się do zagęszczania zup oraz sosów do mięs i makronów;
- Po czwarte: można przygotować na jej bazie słodki pudding, a nawet cieszącą się w ostatnich latach ogromną popularnością bubble tea;
- Po piąte: dodając mąkę z tapioki do jajek, z łatwością przygotujemy smaczny i pełnowartościowy omlet.
ZALECANE WARUNKI PRZECHOWYWANIA
Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.
Dane techniczne
Certyfikat BIO | NIE | |
Kraj producenta | Polska | |
Bez glutenu | NIE | |
Wegetariańskie | TAK | |
Wegańskie | TAK | |
Dla niemowląt | NIE | |
Bez laktozy | TAK | |
Bez jajek | TAK | |
Bez orzechów | TAK | |
Bez cukru | TAK | |
Bez soi | TAK |
Dostawa Cena nie zawiera ewentualnych kosztów płatności
Opinie o produkcie (0)
DHL
Czas doręczenia:
Darmowa dostawa od xx zł
Tylko zalogowani użytkownicy mogą dodawać opinię o produkcie