Naczynie do kiełkowania - kiełkownica Bio-Natura
![]() |
![]() |
Opis
Naczynie do kiełkowania - kiełkownica Bio-Natura
Świeże kiełki zbóż, roślin strączkowych i warzyw mają wyjątkową wartość odżywczą. Teraz dzięki naczyniu do kiełkowania Bio-Natury możesz przez cały rok cieszyć się smakiem oraz właściwościami zdrowotnymi zawsze świeżych kiełków (np. fasoli, gorczycy, chrzanu, soi, pszenicy, rzodkiewki, słonecznika).
Kiełki możemy mieszać z twarogami, jajami na twardo, masłem, majonezem i przygotowywać dziesiątki rodzajów past, dodawać do zup, sosów, posypywać nimi ryż, ziemniaki, makaron. Znakomite są do dań ciepłych, zapiekanek, wypieków, farszów do naleśników i pierogów. Do ciepłych potraw należy je dodawać pod koniec gotowania.
ZAWARTOŚĆ:
1. Pokrywka (gwarantuje stabilny, wilgotny klimat, także przy wahaniach temperatury)
2. Szalki do kiełkowania (trzy duże szalki. Można w nich poddać kiełkowaniu jednocześnie trzy różne gatunki nasion albo kontynuować zbiory poprzez stopniowe wysiewanie nasion)
3. Syfony odpływowe (zapewniają równomierny odpływ wody oraz regulują wilgotność)
4. Wentylatory (w pokrywie i w poszczególnych szalkach przeznaczonych do procesów kiełkowania umieszczono trzy wentylatory. Służą one do odprowadzania gazów i tlenu)
5. Zbiornik wody (po nawodnieniu nadmiar wody gromadzi się w zbiorniku).
SPOSÓB UŻYCIA:
1. Naczynie do kiełkowania należy ustawić horyzontalnie we wszystkich kierunkach, na równej powierzchni;
2. Czerwona kapsułka syfonu musi być dokładnie osadzona w rurce odpływowej;
3. Szalki do kiełkowania przepłukać zimną wodą - nie osuszać;
4. Do poszczególnych szalek wsiać odpowiednią ilość nasion zwracając uwagę, aby nasiona ułożone były w jednej luźnej warstwie;
5. Przy ustawianiu obsianych już szalek, jednej na drugiej trzeba uważać, aby czerwone syfony odpływu nie stały jeden nad drugim, lecz umieszczone były na przemian;
6. Do najwyższej szalki należy wlać tyle letniej wody, aby całkowicie została pokryta kapsułka syfonu (średnio pół litra). Tylko w ten sposób powstanie niezbędne ciśnienie wody;
7. Poszczególne szalki z zasiewem zostają teraz automatycznie nawadniane. Jest to zaletą specjalnej konstrukcji naczynia do kiełkowania. Nadmiar wody gromadzi się w zbiorniku dolnym;
8. Natychmiast po przepływie wody przez trzy szalki z zasiewem należy opróżnić dolny zbiornik. Wodę można używać do pielęgnacji kwiatów pokojowych;
9. Urządzenie do kiełkowania należy ustawić w jasnym miejscu, ale nie bezpośrednio na słońcu;
10. Naczynie "Bio Natura” trzeba bardzo starannie czyścić przed każdym wysiewem, najlepiej za pomocą miękkiej szczoteczki i octu winnego - płukać zimną wodą.
Dane techniczne
![]() |
Wegetariańskie | TAK |
![]() |
Wegańskie | TAK |
Dostawa
Cena nie zawiera ewentualnych kosztów płatności
Opinie o produkcie (2)
Tylko zalogowani użytkownicy mogą dodawać opinię o produkcie
Urszula Adamus
Bardzo dobrze wykonana, pierwsze ziarna już kiełkują.
Anna Bodera
Bardzo praktyczne naczynie.Soliny plastik.Pierwsze kiełki już zjedzone.




DHL
Czas doręczenia:
Darmowa dostawa od xx zł

Anna Bodera
Bardzo praktyczne naczynie.Soliny plastik.Pierwsze kiełki już zjedzone.