Olej rycynowy nierafinowany bez heksanu Castor oil virgin EPS 500 ml BIOMUS
Opis
- Synonimy: olej rącznikowy, oleum ricini, castor oil
- nr CAS: 8001-79-4
- nr EC: 232-293-8
Olej rycynowy, olej rącznikowy (łac. Oleum Ricini, Oleum Palmae Christi) – produkt roślinny otrzymywany z nasion rącznika pospolitego (byliny, w Polsce rośliny rocznej) przez wyciskanie oleju na zimno i wygotowywanie z wodą. Takie postępowanie pozwala na rozkład toksycznej rycyny (toksoalbuminy), której obecność w nasionach sprawia, że ich zażycie może wywołać śmiertelne zatrucie.
Skład i właściwości
Głównym (ok. 80%) składnikiem oleju rycynowego jest gliceryd 18-węglowego kwasu rycynolowego. W jego składzie znajdują się również mniejsze ilości glicerydów kwasów oleinowego (7%), linolowego (3%), palmitynowego (2%), stearynowego (1%).
Olej rycynowy jest gęstą, białą do jasnożółtej cieczą. Gęstość mieści się w przedziale 0,947–0,970 g/cm³. Niemal nierozpuszczalny w wodzie. Zamarza w temperaturze -24 °C.
Dane techniczne
Kraj producenta | Polska | |
Bez glutenu | NIE | |
Wegetariańskie | TAK | |
Wegańskie | TAK | |
Dla niemowląt | NIE |
Dostawa Cena nie zawiera ewentualnych kosztów płatności
Opinie o produkcie (0)
DHL
Czas doręczenia:
Darmowa dostawa od xx zł
Tylko zalogowani użytkownicy mogą dodawać opinię o produkcie