biogo.pl
Waluty
Waluty

PRIMUS AVITEK kwas mlekowy 500g

Zamówienie wyślemy do: 48h
Dostawa: od 9,99 zł (Polska) SPRAWDŹ

18,69 zł
Cena: 18,69 zł 18.69

ilość szt
Zyskujesz 18 nasionek [?]

Ocena:   0 ocen / 0 opinii
Producent: PRIMUS
Kod produktu: 11PRSAVIKL

Opis

AVITKIEM możemy doprawić do smaku każdą potrawę, do przygotowania której używaliśmy octu lub soku z cytryny.

Ma on nieocenione walory smakowe jako dodatek do zup, marynat, sosów, deepów, sałatek, dań głównych z ryb, przetworów warzywnych i owocowych oraz domowego zakwaszania mleka i śmietany.

AVITEK 30% KWASEK MLEKOWY
NATURALNA POLSKA PRZYPRAWA W TWOJEJ KUCHNI
(produkt fermentacyjny z buraka cukrowego)

Avitek jest wodnym roztworem kwasu mlekowego o stężeniu 30%.

Co to jest kwas mlekowy
Kwas mlekowy w produktach spożywczych powstaje w  wyniku naturalnej fermentacji cukrów prostych  tj. laktozy obecnej w mleku oraz fruktozy obecnej w warzywach i owocach.
Kwas ten po raz pierwszy został wyodrębniony z kwaśnego mleka i stąd pochodzi jego nazwa.

Obecność kwasu mlekowego w mleku powoduje naturalną zmianę jego struktury i smaku. Proces ten jest wykorzystywany przy produkcji serów, jogurtów, kefiru i innych produktów mleko pochodnych.
Kwas mlekowy powstaje też w wyniku fermentowania (zakwaszania) niektórych warzyw np: ogórków, kapusty, buraków...

Jako dodatek do żywności nosi symbol E270. Jest używany do regulacji kwasowości, w odróżnieniu od octu jest całkowicie przyswajany przez organizm, a tym samym nie powoduje uszkodzeń wątroby, nerek, trzustki, pęcherza i woreczka żółciowego.

Dzięki właściwościom bakteriologicznym hamuje rozwój szkodliwych drobnoustrojów w przewodzie pokarmowym, co korzystnie wpływa na proces trawienia. Zawiera niezbędne dla życia mikroelementy tj. wapń, magnez, potas i żelazo. Produkty zawierające fermentacyjny kwas mlekowy znane są od wielu lat jako korzystnie działające środki dietetyczne. Wielu naukowców wiąże długowieczność ludzi z wysokim spożyciem produktów fermentowanych – ukwaszonych.

AVITEK JAKO DODATEK DO PRZETWORÓW
Stężenie kwasu mlekowego w marynatach łagodnych powinno wynosić 0,45-0,80%,
w średnio ostrych 1-1,5%, w ostrych do 3%. 
Kwas mlekowy chroni produkty przed gniciem w wyniku zahamowania rozwoju bakterii gnilnych, nie zabezpiecza jednak przed pleśnieniem. Kiszonki należy zatem chronić przed rozwojem pleśni poprzez odcięcie dostępu tlenu (pasteryzacja) i zastosowanie możliwie niskiej temperatury przechowywania (optymalnie do 10°C). Do surowców przeznaczonych do kiszenia dodaje się soli kuchennej (ok. 3%) nie tylko ze względów smakowych, ale także w celu przyspieszenia rozwoju bakterii kwasu mlekowego i osłabienia działalności niepożądanych bakterii.

Producent: PRIMUS
Kod produktu: 11PRSAVIKL

Dostawa Cena nie zawiera ewentualnych kosztów płatności

Kraj wysyłki:

Opinie o produkcie (0)

Tylko zalogowani użytkownicy mogą dodawać opinię o produkcie

Formy dostawy

DHL

Czas doręczenia:

Darmowa dostawa od xx zł

xx zł
Sklep internetowy Shoper Premium