biogo.pl
Waluty
Waluty

Sól kłodawska 1000g - VIVIO

Liczba sprzedanych sztuk: fn_get_product_sales(52987)
85204-removebg-preview-trimmy.jpg
  • promocja
klientów kupiło szt.
Zamówienie wyślemy do: 72h
Dostawa: od 9,99 zł (Polska) SPRAWDŹ
Najniższa cena z 30 dni przed tą promocją: 5,80 zł

6,99 zł
Cena: 6,99 zł 5,69 zł 5.69

ilość szt.
Zyskujesz 5 nasionek [?]

Ocena:   0 ocen / 0 opinii
Producent: VIVIO
Kod produktu: 5902115137440

Opis

Sól kłodawska 1000g - VIVIO

Początki kopalni soli w Kłodawie sięgają 1949 roku. Odkryty w niej wysad soli kamiennej oraz magnezowo-potasowej uznawany jest do dnia dzisiejszego za największy z odkrytych na terenie naszego kraju. Kopalnia, z której wydobywana jest sól, osiąga długość aż 26 kilometrów, a jej szerokość sięga nawet dwóch kilometrów. Sól kłodawska zaliczana jest do naturalnych soli kamiennych i wydobywana jest przy pomocy tradycyjnych metod górniczych. Dzięki temu jest ona w stanie zachować jak największą ilość minerałów. Sól kłodawska sprzedawana w sklepach podlega zazwyczaj procesom mechanicznego rozdrabniania. Spotykamy ją w różnych wersjach, jak również kolorach. Okazuje się bowiem, że sól kłodawska może przyjmować zarówno kolor różowy, śnieżnobiały, lekko szary, jak również szaro-siny. Kolor produktu uzależniony jest przede wszystkim od jego przeznaczenia oraz czasu, jaki upłynął od momentu wydobycia soli, aż do jej trafienia na sklepowe półki w formie gotowego do sprzedaży produktu.
Sól kłodawska w ponad 97% składa się z chlorku sodu (NaCl). Około 1,5% niniejszego produktu stanowią natomiast składniki mineralne, takie jak magnez, żelazo, cynk, potas, wapń, mangan, miedź oraz selen. Pozostałą część składu stanowi jodek potasu oraz woda. Badania wskazują również na obecność w niej śladowych ilości jodu. Należy jednak pamiętać, że mimo obecności w jej składzie cennych dla zdrowia związków mineralnych, sól kłodawska nadal powinna stosowana być w dawce nieprzekraczającej zaleceń Polskiego Instytutu Żywności i Żywienia. Oznacza to, że każdego dnia nie powinniśmy spożywać więcej niż około 4 gramy niniejszego produktu (jedna płaska łyżeczka). Warto przy tym pamiętać, że większość produktów, które na co dzień spożywamy (na przykład: szynka, ser, przetwory warzywne), również zawierają w sobie spore ilości soli, które powinniśmy włączyć do codziennego bilansu związanego ze spożywaniem niniejszego składnika.
Sól stanowi niezbędny składnik dla utrzymania prawidłowego poziomu gospodarki wodno-elektrolitowej oraz kwasowo-zasadowej w organizmie człowieka. Dodatkowo, zarówno kationy sodu, jak i aniony chloru wpływają na prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego oraz pokarmowego. Okazuje się bowiem, że to właśnie sód odpowiedzialny jest za produkcję kwasu solnego, biorącego udział w trawieniu białek oraz tworzeniu bariery antybakteryjnej. Warto również wiedzieć, że zarówno nadmiar, jak i niedobór soli w codziennej diecie wpływa negatywnie na funkcjonowanie człowieka. Wśród objawów niedoboru wyróżniamy zarówno osłabienie organizmu, nudności, a nawet wymioty i brak apetytu oraz zaburzenia orientacji. Ponadto, zawarte w soli kłodawskiej śladowe ilości jodu dobroczynnie wpływają na funkcjonowanie narządu tarczycy. Należy jednak pamiętać, że nadmiar niniejszego składnika (znacznie częściej diagnozowany w dzisiejszych czasach) przyczynia się do powstawania poważnych konsekwencji. Dlatego też, bezwzględnie należy przestrzegać zaleceń dotyczących spożywania niniejszego produktu, ustalonych przez IŻŻ lub (w niektórych przypadkach) lekarza prowadzącego i/lub dietetyka klinicznego.
Sól kłodawska przyciąga coraz większą uwagę ekspertów z dziedziny zdrowia i zdrowego odżywiania. Okazuje się bowiem, że niniejszy produkt wydobywany na terenie Wielkopolski charakteryzuje się nieco wyższą zawartością składników mineralnych, w porównaniu do tradycyjnej soli kuchennej. Ponadto, sól kłodawska często porównywana jest z solą himalajską, która przez wielu uznawana jest za najzdrowszą sól na świecie. Dlatego też, zdaniem ekspertów włączenie soli kłodawskiej do zdrowej diety i aktywnego trybu życia, w dawce nie przekraczającej ustalonych zaleceń, jest w stanie pozytywnie wpłynąć na funkcjonowanie organizmu człowieka.

SKŁADNIKI
sól kamienna.

MASA NETTO: 1000 g

SPOSÓB UŻYCIA
Sól kłodawską z powodzeniem możemy stosować jako zamiennik tradycyjnej soli w naszej domowej kuchni. Można ją dodawać zarówno do pełnych warzyw sałatek, przetworów warzywnych, jak również sosów. Warto jednak wiedzieć, że sól kłodawska świetnie sprawdzi się również w domowych zabiegach pielęgnacyjnych. Dodana w niewielkiej ilości do kąpieli zapewni nam uczucie odprężenia. A moczenie stóp w wodzie z dodatkiem soli kłodawskiej pomoże nam w walce ze zrogowaciałym naskórkiem, jak również oczyści naszą skórę z nadmiaru szkodliwych grzybów i bakterii, z którymi często mamy do czynienia przebywając zarówno na basenie, jak i siłowni.

ZALECANE WARUNKI PRZECHOWYWANIA
Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.

Dane techniczne

Certyfikat BIO NIE
Kraj producenta Polska
Bez glutenu NIE
Wegetariańskie TAK
Wegańskie TAK
Dla niemowląt NIE
Bez laktozy TAK
Bez jajek TAK
Bez cukru TAK
Bez soi TAK
Producent: VIVIO
Kod produktu: 5902115137440

Dostawa Cena nie zawiera ewentualnych kosztów płatności

Kraj wysyłki:

Opinie o produkcie (0)

Tylko zalogowani użytkownicy mogą dodawać opinię o produkcie

Formy dostawy

DHL

Czas doręczenia:

Darmowa dostawa od xx zł

xx zł
Sklep internetowy Shoper Premium