TAPIOKA (SKROBIA Z MANIOKU) BEZGLUTENOWA BIO 800 g - BIO PLANET
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Opis
TAPIOKA (SKROBIA Z MANIOKU) BEZGLUTENOWA BIO 800 g - BIO PLANET
Ekologiczna tapioka pozyskiwana jest z bulw korzeniowych manioku. Krzew ten jest obecnie uprawiany na terenach Brazylii, Meksyku, a także w Indiach, Boliwii czy Paragwaju, gdzie stanowi jedno z głównych źródeł skrobi. Ziarna oraz tworzona z nich mączka stanowią podstawę dla wielu tradycyjnych dań, a ostatnimi czasy stały się także popularnym dodatkiem w azjatyckich deserach. Skrobia z manioku nie posiada charakterystycznego posmaku czy zapachu, w związku z czym nie wpływa na finalny smak przygotowywanych potraw. Tapioka jest szczególnie polecana do wypieku placków, chleba, ciast oraz ciasteczek. Znakomicie łączy się z owocami i mlekami roślinnymi (np. kokosowym). Można ją także wykorzystywać jako bazę do kisieli, budyniów, puddingów, przetworów mlecznych, a także owocowych. Doskonale sprawdza się również w charakterze zagęszczacza do zup, sosów i musów. Certyfikowana bio skrobia z manioku bezglutenowa jest doskonałym zamiennikiem dla mąki pszennej i skrobi ziemniaczanej. To dobra alternatywa, dla osób z nietolerancjami pokarmowymi, a także wegan oraz wegetarian.
SKŁADNIKI
Tapioka (skrobia z manioku)* 100% (*certyfikowany składnik ekologiczny).
WARTOŚĆ ODŻYWCZA W 100 ml
Wartość energetyczna - 1507 kJ / 355 kcal,
Tłuszcz - 0,02 g,
w tym kwasy tłuszczowe nasycone - 0 g
Węglowodany - 88 g,
w tym cukry - 3,4 g
Białko - 0,2 g
Sól - 0 g
ZALECANE WARUNKI PRZECHOWYWANIA
Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.
Dane techniczne
![]() |
Certyfikat BIO | CERTYFIKAT BIO |
![]() |
Bez glutenu | TAK |
![]() |
Wegetariańskie | TAK |
![]() |
Wegańskie | TAK |
![]() |
Bez laktozy | TAK |
![]() |
Bez jajek | TAK |
![]() |
Bez orzechów | TAK |
![]() |
Bez cukru | TAK |
![]() |
Bez soi | TAK |
Dostawa
Cena nie zawiera ewentualnych kosztów płatności
Opinie o produkcie (3)
Tylko zalogowani użytkownicy mogą dodawać opinię o produkcie
Kamila
Super alternatywa dla mąki do zagęszczania sosów. Tapioka jest bezglutenowa, więc dodatkowy plus. Już miałam okazję dodawać do ciasta na chleb, bułki i do dań głównych. Staram się unikać białej mąki pszennej, więc chętnie sprawdzam tego typu produkty. Skrobia z manioku ma neutralny smak, za co akurat bardzo ją cenię. Opakowanie powinno wystarczyć na długo - ja akurat wykorzystuję skrobię jako dodatek, mieszam ją z innymi mąkami (do pieczenia), ale i tak jest dość ekonomiczna. Produkt z upraw ekologicznych, co dla mnie też dość istotne. Warto spróbować, mi w kuchni sprawdza się lepiej niż skrobia ziemniaczana i mąka ryżowa.
Dominika
Fajnie, że tutaj ta skrobia z manioku bezglutenowa dostępna jest w większej pojemności. Zwykle w sklepach internetowych widuję wersję 400g, a ta się zwyczajnie znacznie bardziej opłaca i nie trzeba co chwilę dobierać kolejnej :) Korzystam z niej jak ze zwykłej skrobi ziemniaczanej, do zagęszczania zup, czasem jakiegoś sosu, do panierowania ryb, do pieczenia. Ciekawy zamiennik, myślę że nadal będę korzystać z niego w kuchni.
Anna Rachon
Skrobia super,dodalam ja do buleczek belgijskich,i duze wydajne opakowanie.




DHL
Czas doręczenia:
Darmowa dostawa od xx zł

Anna Rachon
Skrobia super,dodalam ja do buleczek belgijskich,i duze wydajne opakowanie.