ZIEMNIAKI CZERWONE ŚWIEŻE BIO (POLSKA) (około 2,00 kg)
![]() |
![]() |
Opis
- bogate w skrobie
- źródło witamin i minerałów
- polecane do sałatek, zapiekanek oraz zup
Ziemniak czerwony to jeszcze mało popularna w Polsce odmiana odznaczająca się czerwoną skórką i nieodbiegającym pod względem wizualnym od tego, do czego przywykliśmy środku. Jeśli chodzi o wartości odżywcze, czy walory smakowe czerwony ziemniak w niczym nie ustępuje bardziej pospolitej – żółtej i białej – odmianie, a nawet pod niektórymi względami je przewyższa.
Ziemniaki są gatunkiem roślin z rodziny psiankowatych. Nazwa "ziemniak" odnosi się w równej mierze do całej rodziny, jak i jadalnej, bogatej w skrobie bulwy, z powodu której gatunek ten uprawia się na masową skalę. Ziemniak został przywieziony do Europy pod koniec XVI wieku z Ameryki Południowej za sprawą Hiszpanów. Dziś jest jednym z podstawowych składników jadłospisu ludzi na całym świecie.
Ziemniaki cenione są ze względu na swoje wartości odżywcze i smakowe. Najważniejszym ze składników odżywczych bulwy jest skrobia, która zależnie od odmiany stanowi od 12% do 21% jej masy. Tuż za nią znajdują się obecne w ziemniaku białka i aminokwasy. Ziemniaki bogate są także w takie składniki mineralne jak wapń, chlor, żelazo, jod czy siarka, stanowią również źródło cennych witamin: C, PP, B1, B2 i B6.
Ziemniak jest warzywem o szerokim wachlarzu zastosowań kulinarnych. Sprawdzi się zarówno jako dodatek, jak i główny składnik dania; można przyrządzić z niego purée, pyzy, placki oraz frytki, lub dodać do sałatki, konserwy, zupy, zapiekanki, a nawet ciasta.
Odmiana:
Labella
ZALECANE WARUNKI PRZECHOWYWANIA
Przechować w suchym i chłodnym miejscu
Dane techniczne
![]() |
Certyfikat BIO | CERTYFIKAT BIO |
![]() |
Bez glutenu | NIE |
![]() |
Wegetariańskie | TAK |
![]() |
Wegańskie | TAK |
![]() |
Produkt świeży | TAK |
Dostawa
Cena nie zawiera ewentualnych kosztów płatności
Opinie o produkcie (0)




DHL
Czas doręczenia:
Darmowa dostawa od xx zł

Tylko zalogowani użytkownicy mogą dodawać opinię o produkcie