biogo.pl
Waluty
Waluty

Witamina E, tokoferol, tokotrienole

Witaminy A, D, E i K rozpuszczają się w tłuszczach. Odkładane są w tkance tłuszczowej i wątrobie, co dla naszego organizmu oznacza, że nie wypłukują się razem z wodą. Witamina E jest cennym przeciwutleniaczem, który swoim działaniem chroni przed stresem oksydacyjnym, wywoływanym przez wolne rodniki. Ponadto, witamina E korzystnie wpływa na układ nerwowy oraz uczestniczy w ochronie czerwonych krwinek. Jedynym źródłem witaminy E są produkty pochodzenia roślinnego - olej z kiełków pszenicy, ziarna zbóż oraz zielone warzywa liściaste. Ludzki organizm nie potrafi jej samoistnie wytworzyć, więc niezbędne jest dostarczanie witaminy z zewnątrz. Nazwa “witamina E” odnosi się nie tylko do jednej substancji, ale do grupy ośmiu różnych związków. Dzielą się one na tokoferole i tokotrienole.

do góry
Sklep internetowy Shoper Premium