Marchew zwyczajna to roślina z rodziny selerowatych, występująca w stanie dzikim (m.in. na terenie Europy, Azji i północnej Afryki), a także powszechnie uprawiana jako warzywo, którego korzeń znajduje zastosowanie w kuchniach całego świata.
Spożywać ją można surową (na przykład jako dodatek do surówek), gotowaną (w zupach i sałatkach), smażoną (choćby w połączeniu z ryżem), niezwykle popularne są również naturalne soki z marchwi oraz słodkości, przygotowywane na jej bazie, takie jak ciasto marchewkowe, czy muffiny. Podkreślić jednak trzeba, że marchewka posiada nie tylko doskonały smak – cechuje się ona bowiem wielością niezwykłych właściwości prozdrowotnych, które kompleksowo poprawiają funkcjonowanie naszego organizmu. Sprawdźmy więc, dlaczego jedzenie marchwi jest dla nas tak bardzo korzystne.
Dobry wzrok
Marchewka zawiera spore ilości witaminy A, która odpowiada za właściwy stan wzroku i pomaga zadbać o jego odpowiednią kondycję. Niedobór witaminy A skutkować może między innymi wysychaniem spojówki i rogówki, ślepotą zmierzchową (znaną powszechnie jako „kurza ślepota”) i ogólnym pogorszeniem widzenia. Nie ulega więc wątpliwości, że warto sięgać po marchew, aby skutecznie chronić oczy.
Naturalne piękno
Wspomniany powyżej niedobór witaminy A może również negatywnie wpłynąć na kondycję naszej skóry, skutkując takimi chorobami, jak łuszczyca, rogowiec (dłoni oraz stóp), łysienie, czy trądzik. Brak omawianej witaminy często sprawia też, że nasze paznokcie są kruche i znacznie osłabione. Spożywanie marchewki wspomaga natomiast procesy regeneracyjne, zachodzące w organizmie oraz bardzo je przyspiesza. Dzięki temu, możemy cieszyć się piękną, zdrową i jędrną skórą oraz gładką cerą, wolną od różnego rodzaju dolegliwości.
Prawidłowy metabolizm
Witamina A to jednak nie wszystko – w marchwi zawarta jest również duża ilość błonnika, który korzystnie wpływa na pracę naszego układu pokarmowego, między innymi kontrolując zachodzące w nim procesy trawienne. Jedząc marchewkę, dbamy o stan naszych jelit, a także niwelujemy uczucie głodu, dzięki czemu rzadziej sięgamy po niezdrowe przekąski.
Zdrowe serce
W marchewce znajdują się znaczne ilości luteiny oraz beta-karotenu, które korzystnie wpływają na funkcjonowanie naszego układu naczyniowego, pomagając odpowiednio dbać o prawidłową pracę serca. Jedząc marchewkę, możemy na przykład obniżyć ryzyko występowania różnego rodzaju chorób serca, a nawet zniwelować ryzyko zawału.
To jednak nie wszystko – marchew pomaga również chronić zęby, zapobiega infekcjom i przyspiesza proces gojenia się ran, będąc przy tym warzywem niskokalorycznym, choć wyjątkowo bogatym w witaminy i minerały. Zdecydowanie warto po nią sięgnąć, aby cieszyć się pełnią zdrowia!