Olej kokosowy: rafinowany czy nierafinowany?

Olej kokosowy jest jednym z najzdrowszych tłuszczów roślinnych. Cieszy się coraz większą popularnością wśród konsumentów i jest coraz łatwiej dostępny. Możemy go wykorzystać zarówno do jedzenia, jak i nakładania na skórę. Wyróżniamy jego dwa typy: tłoczony na zimno i rafinowany. Który z nich jest najlepszy? Oleje różnią się między sobą sposobem produkcji. Olej nierafinowany (“virgin”) 

Czytaj więcej…

Jak jeść nasiona chia? Polecane przepisy

Superfoods wciąż królują na rynku zdrowej żywności. Wychwalane za swoje właściwości odżywcze i prozdrowotne, polecane są jako wartościowy suplement zbilansowanej diety. Do tej grupy zalicza się szałwia hiszpańska, powszechnie rozpoznawana pod nazwą chia. Nie ma się czemu dziwić, ponieważ w drobnych (czarnych, szarych lub białych) ziarenkach kryje się prawdziwe bogactwo substancji odżywczych, makro- i mikroelementów 

Czytaj więcej…

Jak niepokalanek mnisi wspiera nasze zdrowie? Poznaj właściwości zioła

„Kobiece zioło” – tak często nazywany jest niepokalanek mnisi, innymi słowy zwyczajny lub pospolity, ze względu na swoje silne właściwości estrogenne. Jednak nie tylko kobiety mogą czerpać z niego korzyści. Niepokalanek podnosi także płodność u mężczyzn. Naturalnym środowiskiem dla tej rośliny są miejsca ciepłe i wilgotne. Występuje w północnej Afryce, środkowej Azji, a także w 

Czytaj więcej…

Poznaj właściwości i zastosowanie olejku oregano

Wprawdzie oregano na stałe wpisało się w kuchenny krajobraz, to właściwości tej przyprawy są jeszcze nieco nieznane. Prozaiczna wydawałoby się przyprawa nie interesuje nas bardziej niż to, by dodała smaku i aromatu przyrządzanym potrawom. A jednak lebiodka pospolita to nie tylko zmielona i suszona przyprawa, jej zastosowanie jest szersze a właściwości mogą nas zaskoczyć. Lebiodka 

Czytaj więcej…

Woda różana? Do czego służy, jak ją stosować?

Róża damasceńska, stulistna czy też francuska. Nazwy brzmią tak samo elegancko, jak wyglądają te przepiękne kwiaty. Okazuje się, że na ich bazie powstaje woda różana. Taka woda roztacza przepiękny, ciepły i miodowy aromat. Poza walorami zapachowymi produkt jest także bardzo skuteczny w pielęgnacji ciała, ma również właściwości prozdrowotne, dzięki temu że zawiera rozpuszczalne w wodzie 

Czytaj więcej…

Co to są tokotrienole i jak je stosować?

Tokotrienole wspólnie z tokoferolami składają się na witaminę E. Są to organiczne związki chemiczne, które wykazują się właściwościami antyoksydacyjnymi. Wysokie stężenie tokotrienoli występuje np. w orzechach, wielu nasionach i olejach roślinnych. Przeprowadzone badania na tokotrienolach dowodzą, że wykazują one zdolność do obniżania poziomu cholesterolu we krwi i mają prozdrowotny wpływ na układ sercowo-naczyniowy. Wiedza na 

Czytaj więcej…

Bataty w kuchni – skąd przybyły do nas słodkie ziemniaki i jakie mają właściwości

Bataty stają się z roku na rok coraz bardziej popularne i są też coraz łatwiej dostępne. Tzw. słodkie ziemniaki trafiają do jadłospisu ze względu na swoje walory smakowe, ale także dlatego, że biją na głowę tradycyjne kartofle jeśli chodzi o wartości odżywcze i zdrowotne. Czy w takim razie warto się jeszcze zastanawiać nad tym czy 

Czytaj więcej…

Spirulina – na wzmocnienie organizmu, dla sportowców i ludzi aktywnych

Nazywana „mlekiem Matki Ziemi” spirulina posiada wyjątkowe właściwości, które wspomagają zdrowie człowieka. Zielono-niebieska alga morska uprawiana jest w specjalnie wybranych miejscach. Uprawy muszą być prowadzone w szczególnie sprzyjających warunkach środowiskowych i klimatycznych. Regiony, które spełniają warunki do hodowania alg to Chiny, Indie, Tajwan, Japonia, Hawaje oraz Meksyk i rejon Czadu. Co to jest Spirulina? Wprawdzie 

Czytaj więcej…

Cynamon kością niezgody – historia niezwykłej przyprawy

Mityczny cesarz chiński Shennong, zwany „Boskim Rolnikiem” miał uprawiać cynamon w swoim zielniku już 5000 lat temu. Postać pochodzi z chińskiej mitologii i ma dowodzić, że uprawa roślin dla starożytnych Chińczyków odgrywała kluczową rolę i mieli na tym polu niemało osiągnięć. Ile w tym prawdy? W końcu to mity i trudno jednoznacznie stwierdzić czy cynamon 

Czytaj więcej…

Chlebek świętojański, czyli karob i jego prozdrowotne właściwości

Potoczna nazwa karobu ma swoje korzenie w Biblii. Przypuszcza się, że Ewangelie Mateusza i Łukasza wspominają o Janie Chrzcicielu, który żywił się miodem i… szarańczą. W rzeczywistości chodziło o szarańczyn strąkowy, czyli karob. Też od Jana Chrzciciela roślina zawdzięcza swoją potoczną nazwę. Karob, to innymi słowy mączka chleba świętojańskiego lub guma karobowa. Są to nasiona 

Czytaj więcej…