Czy ashwagandha jest dla wszystkich? – sprawdź jak działa indyjski żeń-szeń

Nazywana „królową” ajurwedy ashwagandha od tysiącleci służy w Indiach jako naturalny medykament. Do nas dotarła stosunkowo niedawno i już zdążyła wzbudzić spore zainteresowanie. Nie powinno to jednak dziwić, indyjski żeń-szeń wykazuje szereg korzystnych dla organizmu właściwości. Warto poznać nieco bliżej egzotyczną roślinę i sprawdzić czy nie będzie doskonałym uzupełnieniem diety. Czym właściwie jest ashwagandha? Ashwandha 

Czytaj więcej…

Czy białko konopne jest zdrowe? – dowiedz się jak je spożywać i poznaj jego właściwości

Wegetarianizm i weganizm zyskują coraz większą popularność. Wymagające dyscypliny odżywianie straciło już status nowo-mody i stało się stałą częścią stylu życia wielu ludzi na całym świecie. Dieta wegańska i wegetariańska wymaga stosowania pełnowartościowych zamienników produktów pochodzenia zwierzęcego. Takimi zamiennikami są produkty pochodzenia roślinnego, jednym z nich jest coraz częściej spotykane na półkach białko konopne. Czy 

Czytaj więcej…

Forskolina, czyli ekstrakt z pokrzywy indyjskiej – w czym pomaga?

Ekstrakt z pokrzywy indyjskiej, innymi słowy forskolina, wywodzi się z medycyny ajurwedyjskiej oraz hinduskiej. Od wieków stosowano ją w przypadkach wielu chorób. Na Dalekim Wschodzie ekstrakt z pokrzywy stosowany jest w przypadkach problemów z układem trawiennym, otyłości, przy dolegliwościach sercowo-naczyniowych, chorobach układu oddechowego, nadciśnieniu tętniczym, jaskrze czy łuszczycy. Forskolina a odchudzanie Pokrzywa indyjska wyraźnie wpływa 

Czytaj więcej…

Dlaczego kurkuma jest zdrowa – poznaj jej właściwości lecznicze i działanie

Ostryż długi, ostryż Zohary, żółcień czy szafran indyjski to tylko kilka nazw egzotycznej kurkumy. Przyprawa uprawiana jest głównie w Indiach oraz w krajach, w których panuje tropikalny klimat – m.in. na Sri Lance, Tajwanie, w Bengalu czy w Peru. W kuchni azjatyckiej stosowana jest od tysiącleci. Chińscy i hinduscy uzdrawiacze pozostawili zapiski, z których wynika, 

Czytaj więcej…

Poznaj shiitake – sprawdź 6 argumentów, które przekonają cię do tych egzotycznych grzybów

Jak donosi historia grzyby shiitake rozpoczęły swoją kulinarną wędrówkę jeszcze na początku naszej ery. W 199 roku japońskie plemię Kyusuyu podarowało grzyb cesarzowi Chuai. Późniejsze badania podważyły tę datę i dzisiaj uważa się, że kolebką tych grzybów są Chiny, w granicach których odnaleziono jeszcze starsze podania dowodzące stosowania shiitake. I to prawdopodobnie z Państwa Środka 

Czytaj więcej…

Docenili ją peruwiańscy Indianie – Dlaczego maca jest tak wartościowa?

Szczególnym kultem maca była otoczona już przez starożytnych Inków. Dzisiaj, kiedy potwierdzono zdrowotne właściwości macy, ten naturalny suplement jest ceniony za swoje unikatowe właściwości. Maca dodaje nam energii, poprawia kondycję skóry oraz włosów. Specjaliści wskazują na to, że maca to doskonała propozycja dla kobiet w ciąży, będących w trakcie laktacji, a także dla osób będących 

Czytaj więcej…

Napój ryżowy – czyli mleko roślinne o słodkim smaku

Mleko ryżowe to coraz popularniejsza alternatywa dla mleka krowiego. Skąd wzięła się ta popularność? Dlaczego dzisiaj coraz łatwiej dostać produkt pochodzenia roślinnego, który z powodzeniem zastępuje tradycyjne mleko? Odpowiedź wydaję się prosta. Jest to doskonały produkt dla wegan, ale najważniejsze wydaje się to, że mogą go spożywać osoby uczulone na laktozę i gluten. Napój ryżowy 

Czytaj więcej…

Przygotuj się na jesień. Zobacz jakie witaminy warto przyjmować

Lato, choć bywa kapryśne, nieco nas rozpieszcza. Przyzwyczajamy się do lżejszych ubrań, ciepłe dni usypiają czujność. Jednak przychodzi moment, w którym słońce zatacza mniejsze półkola i zaczyna robić się zdradliwie chłodniej i chłodniej. Przychodzi jesień i trzeba już nie tylko cieplej się ubrać, ale także zadbać o to, by nasz organizm był odpowiednio przygotowany na 

Czytaj więcej…

Kuchnie świata – wyjątkowe potrawy i niespotykane przepisy z Singapuru

Nie sposób zrozumieć kuchni singapurskiej jeśli nie wyruszymy przynajmniej w krótką podróż po jej historycznym tle. Przekrój wieków tych ziem jest burzliwy i niewiele zaryzykujemy jeśli porównamy go do kalejdoskopu wpływów różnych narodowości. Od zarania dziejów przetaczały się przez te ziemie narody azjatyckie, takie jak hindusi, Jawajczycy czy Syjamczycy. W 1511 r. ziemie te podbiła 

Czytaj więcej…

6 aktualnych trendów kulinarnych

W każdej dziedzinie życia, modzie, motoryzacji, technologii czy sporcie trendy zmieniają się nieustannie. Niemal codziennie pojawia się coś innego, nowego, lepszego, szybszego. Królują espadryle, hybrydy, inteligentne domy czy smartwatche. Nowinki nie omijają kulinarnego świata. Szefowie kuchni prześcigają się w tworzeniu nowej jakości, wykorzystując zaskakujące rozwiązania. Jakie kulinarne trendy panują i pojawią się jeszcze w 2018 

Czytaj więcej…