Poznaj shiitake – sprawdź 6 argumentów, które przekonają cię do tych egzotycznych grzybów

Jak donosi historia grzyby shiitake rozpoczęły swoją kulinarną wędrówkę jeszcze na początku naszej ery. W 199 roku japońskie plemię Kyusuyu podarowało grzyb cesarzowi Chuai. Późniejsze badania podważyły tę datę i dzisiaj uważa się, że kolebką tych grzybów są Chiny, w granicach których odnaleziono jeszcze starsze podania dowodzące stosowania shiitake. I to prawdopodobnie z Państwa Środka 

Czytaj więcej…

Docenili ją peruwiańscy Indianie – Dlaczego maca jest tak wartościowa?

Szczególnym kultem maca była otoczona już przez starożytnych Inków. Dzisiaj, kiedy potwierdzono zdrowotne właściwości macy, ten naturalny suplement jest ceniony za swoje unikatowe właściwości. Maca dodaje nam energii, poprawia kondycję skóry oraz włosów. Specjaliści wskazują na to, że maca to doskonała propozycja dla kobiet w ciąży, będących w trakcie laktacji, a także dla osób będących 

Czytaj więcej…

Napój ryżowy – czyli mleko roślinne o słodkim smaku

Mleko ryżowe to coraz popularniejsza alternatywa dla mleka krowiego. Skąd wzięła się ta popularność? Dlaczego dzisiaj coraz łatwiej dostać produkt pochodzenia roślinnego, który z powodzeniem zastępuje tradycyjne mleko? Odpowiedź wydaję się prosta. Jest to doskonały produkt dla wegan, ale najważniejsze wydaje się to, że mogą go spożywać osoby uczulone na laktozę i gluten. Napój ryżowy 

Czytaj więcej…

Przygotuj się na jesień. Zobacz jakie witaminy warto przyjmować

Lato, choć bywa kapryśne, nieco nas rozpieszcza. Przyzwyczajamy się do lżejszych ubrań, ciepłe dni usypiają czujność. Jednak przychodzi moment, w którym słońce zatacza mniejsze półkola i zaczyna robić się zdradliwie chłodniej i chłodniej. Przychodzi jesień i trzeba już nie tylko cieplej się ubrać, ale także zadbać o to, by nasz organizm był odpowiednio przygotowany na 

Czytaj więcej…

Kuchnie świata – wyjątkowe potrawy i niespotykane przepisy z Singapuru

Nie sposób zrozumieć kuchni singapurskiej jeśli nie wyruszymy przynajmniej w krótką podróż po jej historycznym tle. Przekrój wieków tych ziem jest burzliwy i niewiele zaryzykujemy jeśli porównamy go do kalejdoskopu wpływów różnych narodowości. Od zarania dziejów przetaczały się przez te ziemie narody azjatyckie, takie jak hindusi, Jawajczycy czy Syjamczycy. W 1511 r. ziemie te podbiła 

Czytaj więcej…

6 aktualnych trendów kulinarnych

W każdej dziedzinie życia, modzie, motoryzacji, technologii czy sporcie trendy zmieniają się nieustannie. Niemal codziennie pojawia się coś innego, nowego, lepszego, szybszego. Królują espadryle, hybrydy, inteligentne domy czy smartwatche. Nowinki nie omijają kulinarnego świata. Szefowie kuchni prześcigają się w tworzeniu nowej jakości, wykorzystując zaskakujące rozwiązania. Jakie kulinarne trendy panują i pojawią się jeszcze w 2018 

Czytaj więcej…

Czym jest amarantus? Poznaj właściwości i zalety jednej z najstarszych roślin uprawnych

Historia amarantusa jest dość długa. Już 4 tys. lat temu legendarni Majowie i Aztekowie korzystali z jego bogatych właściwości odżywczych. Uprawy organizowano na wielkich polach i traktowano tę roślinę jak świętą. Ziarna mielono, by uzyskać z niej mąkę, z której przyrządzano placki czy napoje. Uważano, że amarantus dodaje sił, waleczności i charyzmy. Kiedy dotarł do 

Czytaj więcej…

Oliwa cenna jak złoto – historia przez pryzmat „złotego płynu”

Od tysiącleci do dziś mieszkańcy basenu morza śródziemnego kultywują uprawę drzew oliwnych i korzystają z jej owoców w swoim codziennym życiu. Oliwki i oliwa były wykorzystywane w ówczesnej kuchni. Oliwa jak i liście drzewa oliwnego miały dla antycznych społeczeństw terapeutyczną moc. A gdy trzeba było ułaskawić bogów przekazywano im w darze właśnie oliwę lub oliwki. 

Czytaj więcej…

Ksylitol – naturalna ochrona przed próchnicą?

O ksylitolu słyszymy coraz więcej i coraz częściej. To swoisty substytut dla tradycyjnego białego cukru. Zwany cukrem brzozowym ksylitol jest naturalnym słodzikiem, który pozyskuje się m.in. z kory fińskiej brzozy, ale nie tylko. Słodzik znajduje się także w kolbach kukurydzy, grzybach czy takich owocach jak maliny, śliwki oraz truskawki. Smakiem niemal niczym nie różni się 

Czytaj więcej…

Czerwony krzew z Afryki – 3 powody, które przekonają cię do rooibos

Krzew rooibos pochodzi z Afryki Południowej. W języku afikaans rooi oznacza czerwony, natomiast bos krzew. Popularność czerwonego krzewu uprawianego w górach Cederberg dosięgła już niemal całego globu. Z jakiego powodu krzew rooibos tak szybko rozprzestrzenił się po świecie? Już w 1930 r. niejaki dr P. Le Fras Nortier odkrył część zdrowotnych właściwości naparu. Dzisiaj wiemy 

Czytaj więcej…