Amarantus ekspandowany – wzbogać swoją codzienną dietę

Szarłat wyniosły, znany powszechnie jako amarantus to niezwykła roślina, znana od tysięcy lat mieszkańcom Ameryki Północnej oraz Południowej, niektórych regionów Azji i Afryki. Na całym świecie występuje około sześćdziesięciu odmian tego gatunku, lecz jedynie kilka rodzi nasiona zdatne do spożycia. Szarłat nie jest zbożem – jak jasno wskazuje jego klasyfikacja botaniczna, dlatego też, amarantus bardzo 

Czytaj więcej…

Jakie efekty uzyskamy stosując błonnik witalny? Poznaj jego właściwości

Dla błonnika witalnego charakterystyczną cechą jest to, że składają się na niego naturalne produkty. Przede wszystkim zawiera nasiona babki płesznik oraz babki jajowatej. W czym w takim razie może pomóc błonnik witalny? Składniki w postaci wspomnianych babek mają dobroczynne właściwości. Wspomagają walkę z nadwagą, usprawniają funkcjonowanie przewodu pokarmowego, mają także właściwości regulujące poziom cukru we 

Czytaj więcej…

Dlaczego warto zainteresować się jagodami Goji?

Owoce, które rodzi kolcowój pospolity (Lycium barbarum L.), znane są powszechnie fanom zdrowej żywności, jako jagody Goji. Te niewielkie, podłużne, czerwone owoce to istna rewelacja na rynku superfoods. W każdej jagodzie zawiera się istne bogactwo cennych witamin, minerałów i substancji odpowiedzialnych za poprawę kondycji skóry, wzroku, trawienia i ogólnego samopoczucia. Warto przekonać się, jakie korzyści 

Czytaj więcej…

Dlaczego kasza jaglana jest zdrowa, jakie ma właściwości i zastosowanie.

Jagły, innymi słowy kasza jaglana, otrzymywana jest z prosa zwyczajnego, które swoje zastosowanie znajdowało już w starożytnych Chinach. Najstarsze ślady używania prosa pochodzą nawet sprzed 11 000 lat. Analizy ceramicznych naczyń i kamiennych narzędzi z północnej części Państwa Środka dowiodły, że używano tam prosa w tak odległych czasach. A przed 10 000 laty prawdopodobnie uprawiano 

Czytaj więcej…

W jaki sposób suplementować krzem? Poznaj prozdrowotne właściwości krzemu

Najbardziej rozpowszechnionym pierwiastkiem na ziemi jest tlen, a zaraz po nim plasuje się krzem. Wszelkie krzemiany oraz glinokrzemiany tworzą większość skał, które składają się na skorupę ziemską. Pierwsza nazwa, zewnętrznej warstwy globu SiAl także pochodzi od krzemu, dzisiaj nazywa się ją warstwą granitową. Okazuje się, że poza szerokim występowaniem krzemu na kuli ziemskiej, ma on 

Czytaj więcej…

Czym jest tapioka i jakie są jej właściwości?

Występująca w postaci płatków, mąki lub perłowych kulek tapioka pochodzi z Ameryki Południowej. To tam odkryto jej lekkostrawne i pożywne właściwości. Tapiokę pozyskuje się z bulw manioku, który jest niezwykle popularny wśród mieszkańców Ameryki Łacińskiej, ale także w Azji, gdzie stanowi element codziennej diety. Czym jest tapioka? Pozyskiwana z manioku tapioka to nic innego jak 

Czytaj więcej…

Mąka i kasza gryczana? – Poznaj 5 powodów, dla których warto ich używać

Zarówno mąka jak i kasza gryczana zawierają bardzo cenne białka roślinne. Produkowane z ziaren gryki mąka oraz kasza posiadają wszystkie niezbędne aminokwasy, a w szczególności bogate są w lizynę i metioninę. Składniki zawarte w gryczanych produktach wspomagają obniżanie cholesterolu i nadciśnienia. Z jakich jeszcze powodów powinniśmy częściej sięgać po kaszę i mąkę gryczaną? #1 Mąka 

Czytaj więcej…

W czym pomagają nasiona czarnuszki – sprawdź właściwości rośliny pochodzącej z Turcji i Iraku

Nasiona czarnuszki swoje zastosowanie znalazły w kuchni, kosmetyce i ziołolecznictwie. Ich ekspansja na światowe rynki rozpoczęła się z Turcji i Iraku. Dzisiaj uprawia się ją na całym świecie, również w Polsce. Wyjątkowe właściwości nasion czarnuszki są pomocne w zwalczaniu nadciśnienia i wrzodów żołądka. Stosuje się je także przy trądziku. Zobaczmy jakimi jeszcze właściwościami charakteryzuje się 

Czytaj więcej…

Jakimi produktami wegańskimi warto się zainteresować?

Weganizm to styl życia – wyraz określonego stosunku do środowiska naturalnego, szacunku dla przyrody oraz dbałość o własne ciało w oparciu o jak najmniej przetworzone, proste i zdrowe produkty. Osoby rozpoczynające swoją przygodę z dietą wegańską, mogą poczuć się nieco przytłoczone ilością dostępnych na rynku opcji, których z roku na rok przybywa coraz więcej. Produkty 

Czytaj więcej…

Kiedy stosować kwas kaprylowy – poznajcie działanie związku chemicznego z grupy nasyconych kwasów tłuszczowych

Póki co kwas kaprylowy nie pobudza jeszcze masowej wyobraźni, jednak należy się spodziewać że jego rosnąca popularność sprawi, że będzie o nim coraz głośniej. Ten preparat to jeden ze składników oleju kokosowego. Jego właściwości podtrzymują naturalną równowagę mikroorganizmów w jelicie grubym, a także wspierają walkę z grzybem będącym przyczyną drożdżycy (kandydozy). Co jeszcze potrafi kwas 

Czytaj więcej…