Strona głównaPorady dietetyczneKomosa ryżowa - dlaczego warto na stałe włączyć ją w naszą dietę?

Komosa ryżowa – dlaczego warto na stałe włączyć ją w naszą dietę?

Komosa ryżowa – co to jest?

Komosa ryżowa, quinoa, ryż peruwiański – takie nazwy noszą ziarna „świętego zboża Inków”. Należy ona do tak zwanych „superfoods” – produktów o niezwykłych właściwościach odżywczych, bogatych w cenne minerały i witaminy. Komosa ryżowa pochodzi z Ameryki Południowej, aż 90% uprawy znajduje się obecnie w Peru. Quinoa jest smaczna i pożywna, a przede wszystkim wyjątkowo zdrowa, ma szerokie zastosowanie w kuchni i łatwo ją przyrządzić. Może z powodzeniem zastąpić ryż czy ziemniaki w daniach obiadowych, a ponieważ ma lekko słodki posmak, sprawdza się więc nie tylko w daniach wytrawnych, ale także podczas przyrządzania deserów. Ze względu na wyjątkowe walory odżywcze i smakowe, warto na stałe wprowadzić ją do naszego jadłospisu.

Komosa ryżowa – jakie ma wartości odżywcze?

Komosa ryżowa posiada nieocenione wartości odżywcze. Jest ona szczególnie bogata w:

  • witaminy A, D i E, a także witaminy z grupy B,
  • kwas foliowy,
  • niacynę,
  • ryboflawinę,
  • minerały takie jak wapń, magnez, cynk żelazo i potas,
  • flawonoidy, dzięki którym wykazuje działanie antyoksydacyjne, tzn. że może wpłynąć na spowolnienie procesu starzenia się komórek. Czyni ją to zupełnie wyjątkową na tle innych zbóż, które nie zawierają flawonoidów w ogóle,
  • zdrowe kwasy tłuszczowe takie jak kwas oleinowy, linolenowy i linolowy,
  • pełnowartościowe, łatwo przyswajalne białko.

Quinoa i jej właściwości

Komosa ryżowa jest więc nie tylko smaczna, ale też bardzo zdrowa, a zawarte w niej składniki odżywcze wspierają prawidłowe funkcjonowanie naszego organizmu. Regularne spożywanie „świętego zboża Inków” ma wiele zalet, m.in.:

  • może przyczynić się do wspomagania zapobiegniu chorobom układu naczyniowo-krążeniowego, dzięki zawartych w niej w wysokich ilościach nienasyconych kwasów tłuszczowych – spożycie tych kwasów ma wpływ na obniżenie się poziomu złego cholesterolu we krwi,
  • jest dobra dla diabetyków – komosa ryżowa ma niski indeks glikemiczny i zawiera dużo błonnika, który wpływa na obniżenie poziomu glukozy we krwi. Dzięki tym właściwościom jest idealnym składnikiem w diecie diabetyków,
  • dzięki zawartości inuliny, włókna błonnikowego, komosa wykazuje również działanie prebiotyczne,
  • dzięki zawartości saponin, quinoa działa także przeciwwirusowo, przeciwzapalnie i przeciwgrzybiczo, może mieć wpływ również na wzmocnienie odporności całego organizmu,
  • quinoa jest też produktem bezglutenowym, dlatego doskonale sprawdzi się w diecie osób z nietolerancją glutenu,

Pochodzące z Ameryki Południowej ziarna świętego zboża Inków, kryją w sobie nieocenione bogactwo łatwo przyswajalnych witamin, minerałów, a także antyoksydantów, które hamują rozwój wolnych rodników. Dostępny dziś na wyciągnięcie ręki „ryż peruwiański”, ze względu na swoje walory smakowe i zdrowotne, powinien na stałe zagościć w polskiej kuchni.

Grzegorz Nowak
Jego specjalność to przedstawienie produktów i przepisów z całego świata oraz sposobów na ekologiczne życie. W jego wpisach znajdziesz wskazówki jakie niewielkie zmiany możesz wprowadzić do swojego życia, żeby stało się bardziej ekologiczne. Wyjaśnia sekretne tajniki przepisów i właściwości produktów, które warto wprowadzić do swojej kuchni.
spot_imgspot_img

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj

spot_img
Polecane artykuły
spot_img

Ostatnie artykuły

spot_img