Komosa ryżowa – co to jest?
Komosa ryżowa, quinoa, ryż peruwiański – takie nazwy noszą ziarna „świętego zboża Inków”. Należy ona do tak zwanych „superfoods” – produktów o niezwykłych właściwościach odżywczych, bogatych w cenne minerały i witaminy. Komosa ryżowa pochodzi z Ameryki Południowej, aż 90% uprawy znajduje się obecnie w Peru. Quinoa jest smaczna i pożywna, a przede wszystkim wyjątkowo zdrowa, ma szerokie zastosowanie w kuchni i łatwo ją przyrządzić. Może z powodzeniem zastąpić ryż czy ziemniaki w daniach obiadowych, a ponieważ ma lekko słodki posmak, sprawdza się więc nie tylko w daniach wytrawnych, ale także podczas przyrządzania deserów. Ze względu na wyjątkowe walory odżywcze i smakowe, warto na stałe wprowadzić ją do naszego jadłospisu.

Komosa ryżowa – jakie ma wartości odżywcze?
Komosa ryżowa posiada nieocenione wartości odżywcze. Jest ona szczególnie bogata w:
- witaminy A, D i E, a także witaminy z grupy B,
- kwas foliowy,
- niacynę,
- ryboflawinę,
- minerały takie jak wapń, magnez, cynk żelazo i potas,
- flawonoidy, dzięki którym wykazuje działanie antyoksydacyjne, tzn. że może wpłynąć na spowolnienie procesu starzenia się komórek. Czyni ją to zupełnie wyjątkową na tle innych zbóż, które nie zawierają flawonoidów w ogóle,
- zdrowe kwasy tłuszczowe takie jak kwas oleinowy, linolenowy i linolowy,
- pełnowartościowe, łatwo przyswajalne białko.
Quinoa i jej właściwości
Komosa ryżowa jest więc nie tylko smaczna, ale też bardzo zdrowa, a zawarte w niej składniki odżywcze wspierają prawidłowe funkcjonowanie naszego organizmu. Regularne spożywanie „świętego zboża Inków” ma wiele zalet, m.in.:
- może przyczynić się do wspomagania zapobiegniu chorobom układu naczyniowo-krążeniowego, dzięki zawartych w niej w wysokich ilościach nienasyconych kwasów tłuszczowych – spożycie tych kwasów ma wpływ na obniżenie się poziomu złego cholesterolu we krwi,
- jest dobra dla diabetyków – komosa ryżowa ma niski indeks glikemiczny i zawiera dużo błonnika, który wpływa na obniżenie poziomu glukozy we krwi. Dzięki tym właściwościom jest idealnym składnikiem w diecie diabetyków,
- dzięki zawartości inuliny, włókna błonnikowego, komosa wykazuje również działanie prebiotyczne,
- dzięki zawartości saponin, quinoa działa także przeciwwirusowo, przeciwzapalnie i przeciwgrzybiczo, może mieć wpływ również na wzmocnienie odporności całego organizmu,
- quinoa jest też produktem bezglutenowym, dlatego doskonale sprawdzi się w diecie osób z nietolerancją glutenu,

Pochodzące z Ameryki Południowej ziarna świętego zboża Inków, kryją w sobie nieocenione bogactwo łatwo przyswajalnych witamin, minerałów, a także antyoksydantów, które hamują rozwój wolnych rodników. Dostępny dziś na wyciągnięcie ręki „ryż peruwiański”, ze względu na swoje walory smakowe i zdrowotne, powinien na stałe zagościć w polskiej kuchni.