Strona głównaPopularny artykuł ⭐🤍⭐Bakuchiol — czym jest i jak działa roślinny odpowiednik retinolu?

Bakuchiol — czym jest i jak działa roślinny odpowiednik retinolu?

Bakuchiol (inaczej drupanol) jest składnikiem pochodzenia roślinnego, stosowanym w kosmetykach do pielęgnacji twarzy jako alternatywa dla retinolu, czyli dla jednego z najbardziej popularnych aktywnych składników używanych w pielęgnacji skóry. Czym jest bakuchiol i jak działa na naszą skórę? Sprawdźmy dlaczego warto włączyć go do codziennej pielęgnacji.

Czym jest i w jaki sposób działa bakuchiol?

Bakuchiol należy do grupy tak zwanych monoterpenów — związków, które powszechnie występują w przyrodzie i wykazują intensywne właściwości zapachowe. Bakuchiol pozyskuje się przede wszystkim z nasion lub liści rośliny rosnącej na kontynencie azjatyckim — tzw. babchi lub babći (psoralea corylifolia). Właściwości tej rośliny cenione są w tradycyjnej medycynie chińskiej, jak również indyjskiej od bardzo dawna i stosuje się ją tam wspomagająco podczas leczenia różnych schorzeń. Właściwości bakuchiolu pochodzącego z rośliny babchi sprawiają, że jest on coraz chętniej wykorzystywany w kosmetykach do pielęgnacji skóry twarzy, poprawiających między innymi jej jędrność oraz napięcie.

Różnice między bakuchiolem a retinolem

Ze względu na podobne działanie, bakuchiol nazywany bywa roślinnym retinolem. Retinol jest pochodną witaminy A, popularnym składnikiem kremów przeciwstarzeniowych i przeciwzmarszczkowych, który pobudza produkcję kolagenu. Mimo podobieństwa mechanizmów działania na skórę bakuchiol i retinol są substancjami o zupełnie różnej budowie chemicznej. Tak jak retinol bakuchiol wspiera proces odnowy komórek skóry, a także stymuluje produkcję kolagenu, jednak jest on delikatniejszy dla skóry i nie wywołuje skutków ubocznych.

Czy istnieją przeciwwskazania do stosowania kosmetyków z bakuchiolem?

W przeciwieństwie do retinolu, który wykazuje działanie teratogenne, bakuchiol może być stosowany zarówno przez kobiety w ciąży, jak i karmiące piersią. Nie posiada on również właściwości fotouczulających, dlatego kosmetyków z bakuchiolem można używać przez cały rok. Pamiętajmy, aby nakładać je na umytą i osuszoną skórę twarzy. Nie powinniśmy stosować bakuchiolu z produktami o działaniu złuszczającym i z kosmetykami już zawierającymi retinol.

Właściwości bakuchiolu

Bakuchiol wykazuje działanie łagodzące, przeciwzapalne, przeciwtrądzikowe, a jednocześnie jest łagodny dla skóry. Z powodzeniem można stosować go w codziennej pielęgnacji zarówno wrażliwej, jak i problematycznej cery skłonnej do wyprysków i zaczerwienienia. Ponadto bakuchiol pomaga spłycić zmarszczki i wpływa na rozjaśnienie przebarwień i wyrównanie kolorytu cery. Regularne stosowanie kremów z bakuchiolem sprawia, że nasza skóra staje się gładsza, jaśniejsza i nawilżona. Produkty, które w składzie zawierają bakuchiol to na przykład kremy, toniki, czy płyny micelarne. Mogą być one stosowane zarówno przez osoby dojrzałe, jak i młode, z cerą problematyczną. Poza tym, zaletami stosowania bakuchiolu jest jego łagodne działanie, dzięki czemu może być bezpiecznie używane przez osoby z cerą wrażliwą. Na skórę twarzy działa on:

  • łagodnie, nie powodując podrażnień,
  • przeciwzmarszczkowo i przeciwstarzeniowo,
  • ujędrniająco,
  • pobudzając syntezę elastyny i kolagenu,
  • przeciwtrądzikowo i przeciwzapalnie, hamując namnażanie się bakterii,
  • rozjaśniająco na przebarwienia,
  • delikatnie złuszczająco.

Bakuchiol jest składnikiem wegańskim, pochodzenia naturalnego i stanowi świetną alternatywę dla produktów zawierających retinol. Regularne stosowanie kosmetyków zawierających ceniony w tradycyjnej medycynie azjatyckiej bakuchiol przynosi wiele korzyści, takich jak poprawa elastyczności skóry, rozjaśnienie przebarwień, wyrównanie kolorytu, redukcja zmarszczek, czy działanie przeciwtrądzikowe. Ponieważ działa w sposób łagodny, może być on stosowany przez osoby ze skórą wrażliwą, kobiety w ciąży i karmiące piersią.

Magda Kaźmierczak
Magister Technologii Żywności i Żywienia Człowieka oraz Bezpieczeństwa Żywności Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu. Interesuje się nie tylko żywnością, ale również dietetyką i psychodietetyką. Wolne chwile spędza na trenowaniu z kettlebells lub sztangą.
spot_imgspot_img

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj

spot_img
Polecane artykuły
spot_img

Ostatnie artykuły

spot_img