Przez ostatnie kilkadziesiąt lat tak bardzo przywykliśmy do używania folii aluminiowej i plastikowej folii spożywczej, że trudno jest wyobrazić sobie, że moglibyśmy z niej zrezygnować. Rzeczywiście folie tego rodzaju są wygodne w użytkowaniu, jednak korzystanie z tego typu opakowań do żywności każdego roku generuje ogromne ilości plastikowych odpadów, które niestety wnikają do ziemi, rzek i oceanów, szkodząc środowisku. Czym zatem możemy zastąpić folię spożywczą, jednocześnie nie rezygnując z wygody, jaką dzięki niej uzyskujemy? Ekologiczną i równie łatwą w użyciu alternatywą są woskowijki. Są one wielokrotnego użytku, biodegradowalne i powstały z myślą o naszej planecie.
Woskowijka – co to takiego?
Woskowijka to po prostu kawałek naturalnej bawełny, która nasączona jest pszczelim woskiem. Te dwa naturalne składniki wystarczą do tego, aby powstały w stu procentach, ekologiczne, wielokrotnego użytku opakowania na żywność, o naturalnych właściwościach antybakteryjnych. Ich stosowanie pozwala ograniczyć ilość zużywanego plastiku, który trafiając na wysypisko śmieci, przyczynia się do niszczenia całych ekosystemów. Woskowijki to produkt który:
- jest biodegradowalny,
- można go myć i użyć ponownie,
- w który można zapakować kanapki, sery, wędliny, resztki jedzenia,
- nadaje się do owijania pojemników i misek z żywnością przechowywaną w lodówce,
- nie wydziela szkodliwych dla środowiska substancji,
- ma właściwości antybakteryjne i antyseptyczne.
Jak dbać o woskowijki?
Używając woskowijek musimy pamiętać o ich właściwej pielęgnacji, wówczas posłużą nam naprawdę długo. Powinno się je myć ręcznie po każdym użyciu, używając w tym celu letniej wody (zbyt gorąco może rozpuścić wosk) i ewentualnie delikatnego detergentu. Jeśli ich zabrudzenie jest niewielkie, wystarczy po prostu przetrzeć je wilgotną gąbką lub ściereczką. Umyte chusty należy ułożyć na suszarce, by zostały naturalnie wysuszone. Po wyschnięciu są gotowe do ponownego użytkowania. Musimy mieć szczególną uwagę na to, by unikać wszelkich źródeł ciepła, nawet ciepłej wody. Nie powinniśmy prać woskowijek w pralce, suszyć ich w kuchence mikrofalowej, piekarniku, etc. Jeśli popełnimy błąd woskowijki stracą swoje właściwości. Zużyte woskowijki wyrzuca się do brązowego kontenera, przeznaczonego na odpady biodegradowalne.
Jakie są dostępne rodzaje woskowijek?
Klasyczna woskowijka to zwyczajny bawełniany materiał, który nadaje się do spakowania niemal wszystkiego. Można w nie zawinąć sery, chleb, owoce, warzywa, czy różnego rodzaju wypieki. Do wyboru mamy woskowijki w wielu rozmiarach:
- małe – świetnie sprawdzają się do zawinięcia niewielkich owoców czy warzyw, szczególnie tych, które już używaliśmy i pozostała nam np. połowa cebuli, awokado czy marchewki
- średnie – do nieco większych produktów czy też do przykrycia miski z żywnością,
- duże – do ciast, kanapek, arbuza czy do przykrycia dużych misek, możemy także wybrać dużą woskowijkę ze sznurkiem,
- XL do chleba i innego rodzaju pieczywa – idealne do przechowywania pieczywa, z powodzeniem przechowamy w tym rozmiarze nawet większe bochenki chleba, możemy nią przykryć także rosnącego ciasta,
- XXL w rolce – wygodne, elastyczne rozwiązanie, dzięki któremu przytniemy woskowijkę do oczekiwanego rozmiaru.
Do czego przydadzą się woskowijki?
W tych nasączonych woskiem materiałach możemy przechowywać takie produkty spożywcze jak:
- warzywa i owoce,
- kanapki,
- ciasta i inne wypieki,
- sery,
- wędliny,
- batoniki,
- miski i naczynia z żywnością,
- chleb i bułki.
Sprawdzą się one także podczas wałkowania ciasta, jako stolnica. Nie powinno się natomiast używać ich do pakowania surowych ryb i mięsa, a także produktów o płynnej konsystencji, jak kremy, zupy, jogurty.
Ponieważ jest to produkt nasączony woskiem, woskowijka może być dosyć sztywna, dlatego po wyjęciu z opakowania, można lekko ogrzać ją w dłoniach. Kiedy owijamy woskowijką przekrojone owoce, np. jabłka czy awokado, możemy przechowywać je w lodówce przez kilka dni bez obawy, że ściemnieją. Woskowijki chronią zapakowane jedzenie przed uszkodzeniami, dlatego sprawdzą się podczas pakowania żywności na wynos. Stanowią więc alternatywę nie tylko dla folii, ale również dla plastikowych pojemników.