Strona głównaPopularny artykuł ⭐🤍⭐Jak przygotować domowy jogurt mrożony?

Jak przygotować domowy jogurt mrożony?

Mrożony jogurt to deser idealny na upalne, letnie dni. Jest to zdrowsza, lżejsza i mniej kaloryczna alternatywa dla tradycyjnych lodów. A jeszcze zdrowszy i z pewnością pyszny, będzie domowy jogurt mrożony — przygotowany przez nas, z naturalnych składników. Domowy jogurt mrożony będzie inny niż ten ze sklepu. Jego konsystencja będzie się różnić, ponieważ nie zawiera on stabilizatorów, zagęstników, emulgatorów czy innych dodatków. Domowy jogurt mrożony, idealny na upały, będzie zawierał wyłącznie naturalne składniki. Jak zatem możemy go przygotować?

Dlaczego domowy jogurt jest zdrowy?

Tradycyjny jogurt, wywodzący się z terenów Bliskiego Wschodu, został rozpowszechniony najpierw na Bałkanach przez Turków, a stamtąd dotarł do reszty Europy. Tradycyjnie przygotowany jogurt jest źródłem mnóstwa witamin, zwłaszcza C i z grupy B, a także mikroelementów, jak wapń, potas, cynk i fosfor. Dostarcza on również korzystną dla naszego zdrowia mikroflorę bakteryjną. Można potraktować go jako samodzielną przekąskę lub dodać do niego świeże owoce, lub bakalie. Jogurt sprawdza się również w różnego rodzaju przepisach kulinarnych, jako dodatek do zup, sosów, koktajli. Najzdrowsze są jednak te jogurty, które przygotujemy samodzielnie w domu, gdyż te sklepowe, często zawierają dodatki, które mają zagęścić jogurt, sprawić, aby był bardziej puszysty i gładki, a także barwniki i aromaty, które mają ulepszyć smak. Domowy jogurt jest zdrowy, smaczny i naprawdę łatwo go zrobić. Jeśli przygotujemy go sami, będzie świeży, a przy okazji będziemy mieć stuprocentową pewność, co jemy.

Jakie są zalety domowego jogurtu?

Jogurt naturalny powstaje przy pomocy odpowiedniego szczepu bakterii mleka. Bakterie takie, jak na przykład Lactobacillus, Bifidobacterium, Streptococcus, mają działanie probiotyczne i korzystnie działają na nasz organizm. W procesie fermentacji przekształcają one laktozę, czyli cukier mleczny do kwasu mlekowego. Otrzymany dzięki tym bakteriom jogurt jest dla nas zdecydowanie łatwiej przyswajalny niż świeże mleko. Jogurt przygotowany w domu ma jeszcze kilka dodatkowych zalet:

  • źródło składników odżywczych:
    • pożyteczne dla zdrowia bakterie probiotyczne,
    • białko, wapń, fosfor, cynk,
    • kwas mlekowy,
    • witamin z grupy B
  • prosty, dobry skład:
    • mleko,
    • żywe kultury bakterii jogurtowych,
  • brak sztucznych dodatków:
  • nie zawiera „ulepszaczy”, zagęstników, stabilizatorów, mleka w proszku,
  • niska kaloryczność — jogurt przygotowany na bazie mleka odtłuszczonego ma zaledwie 35 kcal/100 g), a jogurt z pełnego mleka 60 kcal/100 g,
  • używając starterów ze szczepami bakterii, otrzymamy jogurty o właściwościach: wzmacniających odporność, wspomagających proces odchudzania, odbudowujących florę bakteryjną po przebytej antybiotykoterapii, regulujących pracę jelit, pomocne przy zaparciach
  • możliwość wyboru ulubionego mleka — jogurt można przygotować z dowolnego mleka — krowiego, koziego, owczego, a nawet z napoju roślinnego,
  • świeżość — jeśli zaszczepimy mleko wieczorem, rano otrzymamy świeży jogurt w sam raz na śniadanie,
  • smak — naturalny, orzeźwiający, lekko kwaskowaty,
  • przystępna cena,

Jak zrobić jogurt w domu?

Aby przygotować samodzielnie jogurt w warunkach domowych, będziemy potrzebować oczywiście mleko, ale też żywe kultury bakterii, czyli tak zwaną zakwaskę lub starter — dostępne w sklepach ze zdrową żywnością. Najlepiej wybrać zakwaskę z największą liczbę kultur bakterii. Wówczas otrzymany jogurt będzie zawierał duże stężenie aktywnych kultur bakterii. Jogurt przygotowany z zakwaski nie będzie zawierał zagęstników, mleka w proszku, barwników czy cukru. Aby go przygotować, należy wypełnić buteleczkę zawierającą sproszkowaną zakwaskę do połowy mlekiem o temperaturze pokojowej, następnie szczelnie zakręcić nakrętkę, wstrząsnąć buteleczką do całkowitego rozpuszczenia się proszku. Proszek musi być dokładnie rozpuszczony w mleku i mieć możliwie drobną konsystencję. Zakwaska jest już przygotowana. Teraz należy przygotować 1 lub 2 litry mleka. Musi być ono pasteryzowane. Trzeba je podgrzać do temperatury 37-40°C, najlepiej sprawdzić temperaturę termometrem kuchennym. Zawartość butelki ze starterem należy przelać do garnka z przygotowanym mlekiem i dokładnie wymieszać. Całość dokładnie przykryć i zaizolować kocem lub ręcznikiem i odstawić w ciepłe miejsce. Jeśli chcemy, możemy przelać mleko z bakteriami do słoika z pokrywką czy termosu, również owijając je kocem lub ręcznikiem. Następnie naczynie zostawiamy na 8-10 godzin w ciepłym miejscu. Po tym czasie nasz jogurt jest już gotowy i możemy przełożyć go do lodówki, i przechowywać nawet do 7 dni.

Domowy jogurt mrożony idealny na lato

Kiedy już mamy przygotowany zdrowy, smaczny i pozbawiony sztucznych dodatków jogurt domowy, możemy przygotować pyszny, orzeźwiający deser – jogurt mrożony. Orzeźwiający, dający ochłodę, a przy tym nietuczący posiłek, zrobiony z samych świeżych, naturalnych składników. Mrożony jogurt najprościej będzie przygotować z dobrze schłodzonego jogurtu, do którego dodamy mrożone owoce. Na około 400 ml jogurtu potrzeba około 0,5 kg mrożonych owoców. Mogą to być truskawki, maliny, jagody lub inne ulubione, zmrożone owoce. Całość blendujemy, dodając łyżkę miodu i mrożony jogurt owocowy jest gotowy.

  • Truskawkowy jogurt mrożony
    • 300 g jogurtu domowej roboty,
    • 200 g truskawek,
    • 2 łyżeczki soku z cytryny lub limonki,

Truskawki miksujemy, dodajemy sok z cytryny lub limonki i łączymy z jogurtem, słodzimy miodem lub słodkim syropem. Całość przekładamy do pojemnika i wkładamy do zamrażarki.

  • Domowy mrożony jogurt cytrynowy
    • 400 g jogurtu,
    • 100 g śmietany,
    • słodzik w postaci miodu, syropu klonowego lub agawy,
    • 2 cytryny,
    • świeże liście mięty.

Z dokładnie umytych cytryn wyciskamy sok, dodajemy posiekaną świeżą miętę i wszystko łączymy z jogurtem, syropem i śmietaną przy użyciu miksera, ubijać aż do uzyskania sztywnego kremu. Całość przekładamy do pojemnika i wkładamy do zamrażarki. Lody dobrze jest mieszać co około 30 minut przez około 3-4 godziny.
Lato to idealny czas na przygotowanie samodzielnego wyrobu jogurtu w domu. Zdrowy, smaczny i lekki mrożony jogurt przyniesie ochłodę w najgorętsze dni.

Magda Kaźmierczak
Magister Technologii Żywności i Żywienia Człowieka oraz Bezpieczeństwa Żywności Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu. Interesuje się nie tylko żywnością, ale również dietetyką i psychodietetyką. Wolne chwile spędza na trenowaniu z kettlebells lub sztangą.
spot_imgspot_img

2 KOMENTARZE

  1. Moja ulubiona zdrowsza wersja lodów 🙂 Ostatnio próbowałam też robić w gran gelato Ariete i wyszło suuper, zazwyczaj używałam go do sorbetów, ale mrożony jogurt też wychodzi pyszny

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj

spot_img
Polecane artykuły
spot_img

Ostatnie artykuły

spot_img