SPIS TREŚCI
- Co jeść jesienią?
- Właściwości odżywcze gruszek
- Właściwości odżywcze jabłek
- Właściwości odżywcze śliwek
Zdrowe odżywianie to temat rzeka. Jest wiele filarów, na których opiera się zdrowy styl życia. Niektóre z nich są sporne, nawet w środowiskach eksperckich. Istnieją jednak takie, co do których panuje powszechna zgoda. Jednym z nich jest jedzenie sezonowych warzyw i owoców oraz produktów lokalnych, pochodzących z miejscowych upraw.
Co jeść jesienią?
Jesień w Polsce obfituje w sezonowe warzywa i owoce. Stragany uginają się pod kolorowym ciężarem krajowych plonów. Oko cieszą wielkie, intensywne w swojej barwie dynie, bakłażany, kukurydza. Jednak to, co najbardziej kojarzy nam się z jesienią, to owoce: jabłka, gruszki i śliwki. To one królują w warzywniakach od września do końca listopada. I mimo że później także możemy je spotkać, to właśnie w tych miesiącach są najsmaczniejsze i zachowują najwięcej wartości odżywczych.
Właściwości odżywcze gruszek
Tuż za najpopularniejszymi w Polsce jabłkami, plasują się równie cenne dla naszego zdrowia gruszki. Zawierają one ok. 60 kcal w 100 g, co klasyfikuje je jako idealne dla osób dbających o figurę. Podobnie jak jabłka, mają zdolność pobudzania pracy jelit.
To, co wyróżnia gruszki spośród innych owoców, to zawartość jodu, który bardzo rzadko występuje w owocach i warzywach. Dzięki temu owoce te warto włączyć do diety osób z problemami tarczycy. Drugim pierwiastkiem, którego nie znajdziemy w większości produktów, jest bor. On z kolei poprawia pamięć i koncentrację, zapobiega utracie wapnia z kości oraz łagodzi skutki menopauzy. To wszystko sprawia, że gruszki są szczególnie polecane dla kobiet w okresie przekwitania.
Gruszki obfitują ponadto w potas, który przede wszystkim pozytywnie wpływa na pracę serca oraz ciśnienie krwi. Spożywanie gruszek może być więc korzystne w kontekście chorób sercowo-naczyniowych, a także przy pojawiających się skurczach mięśni.
Właściwości odżywcze jabłek
Dlaczego warto jeść jabłka? Jabłko to król wśród polskich owoców, obecnie w dużej mierze eksportowany za granicę. Od lat tradycyjnie polska jesień pachnie szarlotką. Poza walorami smakowymi, jabłka dostarczają nam wielu cennych wartości odżywczych. Trudno przecenić ich rolę zdrowotną dla naszego organizmu. Nic więc dziwnego, że znane jest powiedzenie: „Zjedz jedno jabłko dziennie, by lekarz nie był ci potrzebny”.
Jabłka zawierają ok. 50 kcal w 100 g, są więc niskokaloryczną przekąską, idealną przy odchudzaniu. Osoby na diecie ucieszy ponadto fakt, że jabłka zawierają duże ilości błonnika, który syci na wiele godzin. Błonnik ten pobudza również perystaltykę jelit, dzięki czemu przyspiesza przemianę materii i zapobiega zaparciom.
Jabłka korzystnie wpływają także na gospodarkę węglowodanową, obniżając poziom cukru we krwi. Korzystne będą więc dla cukrzyków, a także dla osób z wysokim cholesterolem, gdyż ze względu na zawarte w nich antyoksydanty, mają zdolność obniżania jego poziomu. Jabłka, z uwagi na dużą zawartość witaminy C, sprzyjają również profilaktyce chorób sercowo-naczyniowych. Potas w nich zawarty reguluje z kolei ciśnienie krwi.
Twarde jabłka, spożywane w całości, korzystnie wpływają na nasze zęby, redukując ryzyko próchnicy. Warto więc jeść je niepokrojone i nieobrane, gdyż duża część korzystnych składników znajduje się tuż pod skórką.
Właściwości odżywcze śliwek
Przez większość osób śliwki postrzegane są jako korzystne szczególnie dla układu pokarmowego. To nie jedyne ich pozytywne właściwości, choć rzeczywiście nasz układ trawienny podziękuje nam za jedzenie tych owoców. Śliwki regulują perystaltykę jelit, zapobiegają zaparciom, a w wersji suszonej mogą także leczyć tę dolegliwość.
Śliwki są także źródłem cennego potasu i magnezu, przez co korzystnie wpływają na ciśnienie krwi, pracę serca oraz poziom cholesterolu. Zawartość antyoksydantów powoduje, że owoce te minimalizują procesy starzeniowe w organizmie.
Niska kaloryczność, wynosząca ok. 50 kcal w 100 g, oraz wysoka zawartość sycącego błonnika powodują, że jest to dobra przekąska na diecie. Należy jednak pamiętać, że inaczej ma się sytuacja ze śliwkami suszonymi. Mimo że nadal bardzo zdrowe, mają jednak dużo wyższą kaloryczność, ok. 200 kcal w 100 g. Dobrze jest spożywać je z umiarem.
Jesienne owoce na zdrowie Warto zauważyć, że wszystkie polskie jesienne owoce: jabłka, gruszki i śliwki mają podobne właściwości odżywcze i zdrowotne. Oznacza to, że jedząc często wszystkie ich rodzaje, możemy wzmocnić korzystny efekt zdrowotny. A ten jest dla naszego organizmu nieoceniony.