SPIS TREŚCI
Często zastanawiamy się, jakimi powinniśmy kierować się zasadami, by nasza dieta była zbilansowana, dostarczała wszystkich niezbędnych witamin i minerałów – po prostu, by korzystnie wpływała na nasze zdrowie. Temat ten nie musi spędzać nam snu z powiek. Nie warto też, poza uzasadnionymi sytuacjami, wspomagać się masą sztucznych suplementów z apteki. Wystarczy wdrożyć kilka prostych zasad i cieszyć się zdrowiem i energią na co dzień. Jedną z nich jest reguła kolorowych warzyw i owoców.
Znaczenie kolorów warzyw i owoców dla zdrowia
Reguła kolorowych warzyw i owoców mówi o tym, że aby najpełniej korzystać z dobroczynnego wpływu warzyw i owoców na nasze zdrowie, należy wybierać te o różnych kolorach. Każdy kolor oznacza bowiem inne witaminy i minerały w nich zawarte. Wszystkie są niezbędne dla naszego zdrowia, jednak trudno pamiętać, które składniki odżywcze znajdziemy w każdym z nich. Dlatego zasada doboru kolorystycznego daje nam pewność kompleksowego zapewnienia sobie niezbędnych wartości odżywczych bez zaprzątania sobie pamięci szczegółowymi informacjami o zawartości składników odżywczych w każdym owocu i warzywie.
Co oznaczają kolory warzyw i owoców?
Pod względem kolorystycznym możemy wyróżnić pięć głównych grup warzyw i owoców: białe, zielone, czerwone, fioletowe, żółte i pomarańczowe. Każda z nich zawiera unikalne kompozycje wartościowych składników. By maksymalnie je wykorzystać, warto codziennie spożywać produkty z każdej z tych grup.
Warzywa i owoce białe
Na prowadzenie wysuwa się tu czosnek, który znany jest ze swoich antybiotycznych właściwości. Jednak w grupie tej znajdują się także na przykład pietruszka, kalafior, rzepa, cebula, por czy kapusta. Zawierają duże ilości flawonoidów, które wspierają naszą odporność, a także regulują ciśnienie krwi. Zaliczane są do grupy antyoksydantów, co oznacza, że działają przeciwzapalnie, antystarzeniowo i są elementem profilaktyki chorób nowotworowych.
Warzywa i owoce zielone
Dla wielu z nas to właśnie ta grupa kojarzy się z najbardziej prozdrowotnym działaniem. I jest w tym sporo prawdy, bo warzywa i owoce, takie jak wszelkiego rodzaju sałaty, groszek, kiwi, brokuł, cukinia czy winogrona, to kopalnia witamin i minerałów niezbędnych do funkcjonowania naszego organizmu. Swoją barwę zawdzięczają chlorofilowi, który korzystnie wpływa na wątrobę. Dodatkowo zawierają wiele witamin z grupy B, szczególnie folianów, bardzo istotnych między innymi dla kobiet w ciąży oraz przy problemach związanych z anemią. Zielone warzywa i owoce to także bardzo dobre źródło antyoksydantów i zaliczanych do nich witamin A, C i E.
Warzywa i owoce czerwone
Barwa tej grupy może kojarzyć się z sercem – i bardzo dobrze, bo właśnie na ten organ szczególnie korzystnie wpływają czerwone warzywa i owoce, takie jak pomidory, wiśnie, czy czerwona papryka. Im intensywniej czerwone, tym więcej zawierają likopenu – bardzo korzystnego antyoksydantu. Jego wartość jest nie do przecenienia dla prawidłowego ciśnienia krwi, odpowiedniego poziomu cholesterolu oraz pracy serca. Co ciekawe, jest to jeden z niewielu związków, które korzystniej wpływają na nasz organizm po obróbce termicznej. Wiele produktów z tej grupy zawiera także potas, który dodatkowo pozytywnie wpływa na wspomniane układy i narządy.
Warzywa i owoce fioletowe
Warzywa i owoce z tej grupy swój kolor zawdzięczają antocyjanom. Dzięki nim bakłażan, czerwona kapusta, jagody, borówki czy jeżyny mają właściwości antybakteryjne i antyoksydacyjne, a także są pomocne w profilaktyce miażdżycy. Dodatkowo fioletowe rośliny bardzo korzystnie wpływają na wzrok, szczególnie tzw. widzenie zmierzchowe. Zawierają także polifenole i witaminę C, więc podobnie jak większość warzyw i owoców, mają działanie przeciwnowotworowe i przeciwstarzeniowe.
Warzywa i owoce żółte i pomarańczowe
Barwa moreli, mandarynek, marchewki czy dyni pochodzi od należącego do karotenoidów beta-karotenu, kolejnego związku o działaniu antyoksydacyjnym. Pozytywnie wpływa on na kondycję skóry oraz wzrok. Chroni ponadto przed szkodliwym wpływem promieniowania UV. Warzywa i owoce z tej grupy to także dobre źródło witaminy C i luteiny.
Podstawowe zasady dotyczące warzyw i owoców
Wiemy już, że najważniejszą zasadą dotyczącą warzyw i owoców jest dobieranie ich pod względem kolorystycznym. Warto jednak pamiętać także o innych, ogólnych zasadach dotyczących spożywania tych produktów:
– Warzywa i owoce jedz CODZIENNIE.
– Spożywaj co najmniej 5 PORCJI warzyw i owoców dziennie (porcja to mniej więcej tyle, ile zmieści się na twojej dłoni).
– Staraj się zachować podział: 3 PORCJE warzyw i 2 PORCJE owoców.
– Korzystaj z warzyw i owoców SEZONOWYCH.
– Jedz warzywa i owoce na SUROWO, rzadziej po obróbce termicznej.
– Wybieraj raczej owoce i warzywa W CAŁOŚCI niż w formie soków lub innych przetworów.
– Staraj się, o ile to możliwe, NIE OBIERAĆ warzyw i owoców.
– By zapewnić odpowiednie wchłanianie witamin, dodawaj do warzyw i owoców dobre źródła TŁUSZCZU (np. oliwy i oleje, orzechy, pestki)
– No i powtórzmy raz jeszcze: komponuj warzywa i owoce pod kątem KOLORYSTYCZNYM.