Strona głównaProdukty i przepisyKordyceps, reishi, shiitake, chaga, maitake- czyli o niezwykłych grzybach słów kilka

Kordyceps, reishi, shiitake, chaga, maitake- czyli o niezwykłych grzybach słów kilka

SPIS TREŚCI

Choć ich nazwy brzmią nieco egzotycznie, wszystkie te grzyby są obecne w kuchniach wielu krajów, na co dzień. Większość z nich pochodzi z terenów dzisiejszej Azji. Wykorzystywane, są tam od wielu stuleci jako składniki potraw, ale też środki lecznicze. Grzyby uznawane, są jako nieszczególnie bogate w substancje odżywcze pożywienie. Natomiast, mimo wszystko niektóre gatunki grzybów, mogą nieść ze sobą szereg pozytywnych działań i właściwości.

Kordyceps chiński – co to?

Cordyceps sinensis to grzyb pasożyt, który naturalnie występuje na Wyżynie Tybetańskiej. Jest bardzo rzadkim gatunkiem grzyba, przez co jeszcze bardziej cennym. Dzieje się tak z uwagi na fakt, iż żeruje on na larwach ciem, zimujących pod powierzchnią gruntu. Stanowi to kolejny problem w jego poszukiwaniach. Mimo tych przeszkód, grzyb ten zyskuje coraz większą popularność, ze względu na swoje wyjątkowe właściwości.

Kordyceps chiński – właściwości i działanie

Grzyby te, są cenione ze względu na wiele pozytywnych właściwości. Zwalczają wolne rodniki tlenowe, ale także łagodzą stany zapalne i infekcje. Mogą chronić organizm przed wieloma chorobami, w tym układu oddechowego, pokarmowego, czy przed schorzeniami wątroby. Właściwości te, mogą być pokłosiem wpływu tych grzybów na układ nerwowy i immunologiczny. Wzmacniają siłę odpowiedzi immunologicznej organizmu oraz przyśpieszają procesy odnowy, co jest istotne w szybkim powrocie do zdrowia, po przebytych infekcjach. Na ich stosowaniu skorzystają także nerki. Grzyby z tego gatunku pozytywnie wpływają na ich pracę, ale też łagodzą potencjalne infekcje pęcherza moczowego. Są naturalnym napojem energetycznym. Mogą być nie lada wsparciem w zespole chronicznego zmęczenia, ale także podnoszą witalność, popęd seksualny, przez co są dobrym środkiem na potencję u mężczyzn.

Kordyceps – jak brać?

Kordyceps dostępny jest w formie tabletek, proszków i kapsułek, a jego dawkowanie w głównej mierze zależne jest od powodów stosowania. Można to trochę uogólnić. Zaleca się stosowanie od 5 do 10 gramów kordycepsu w dawce. Natomiast liczba dziennych dawek to jedna lub dwie. Dawkowanie zależy w głównej mierze od tego, jak silny efekt terapeutyczny chcemy osiągnąć. Jednak w przypadku stosowania go w celach profilaktycznych, wystarczą dwie dawki w tygodniu.

Kordyceps – przeciwwskazania

Warto wziąć po uwagę, że kordyceps jest grzybem. Naturalnie więc, jego stosowanie powinny ograniczyć dzieci do 12 roku życia. Tak samo kobiety ciężarne i matki karmiące. Kordyceps chiński, został sklasyfikowany jako stosunkowo bezpieczny dla zdrowia. Mimo to, jego suplementacja może nieść ze sobą ryzyko skutków ubocznych. Może wypłukiwać wapń z organizmu, ale też wchodzić w interakcje z lekami. Grzyby te nie są zalecane przypadku stosowania leków immunosupresyjnych i przeciwzakrzepowych. Dodatkowo wzmacniają działanie leków przeciwcukrzycowych, antydepresantów oraz hipotensyjnych. Z powodów bezpieczeństwa, nie powinien być przyjmowany przed planowanymi zabiegami chirurgicznymi.

Grzyby Reishi – garść informacji

Reishi stosowane są od ponad dwóch tysięcy lat w medycynie tradycyjnej Dalekiego Wschodu. Grzyby uznawane były za magiczne i zbierano je przy wilgotnych brzegach rzek i jezior. Uznawane są za symbol długowieczności i dobrego zdrowia. W Azji nawet do dziś, powszechnie ceni się ich właściwości i uważa za remedium na właściwie każdą dolegliwość. Występuje sześć odmian Reishi. Najcenniejszą z nich, jest czerwona odmiana. To właśnie ona zawiera najwięcej aktywnych substancji.

Reishi – właściwości

Grzyby reishi dzięki zawartym w nich substancjom czynnym, wykazują naprawdę szeroki zakres działania na nasz organizm. Mogą wspomagać układ odpornościowy, poprzez stymulację limfocytów typu T i makrofagów. Przekłada się to na zwiększoną odporność, szczególnie w okresie jesienno- zimowym. Wykazują też działanie obniżające poziom glukozy we krwi. Hamują także wytwarzanie glukagonu przez wątrobę. Jest to enzym zwiększające poziom cukru we krwi. Ze względu na zawartość triterpenidów, grzyby reishi obniżają ciśnienie tętnicze, ale także wykazują działanie przeciwagregacyjnie, dzięki czemu zapobiegają powstawaniu miażdżycy. Dodatkowo świetnie sprawdzają się jako blokery mediatorów stanu zapalnego. Dzięki temu wykazują działanie łagodzące alergie. Obniżają przez to nasilenie się objawów alergicznych. Spożywanie grzybów reishi poprawiać może zarówno jakość, jak i długość życia. Poprzez wpływ na modelowanie układu immunologicznego, ale także działanie przeciwbakteryjne i przeciwwirusowe, uodparniają organizm na działanie czynników środowiskowych. Zwiększając tym samym komfort życia, ale też ryzyko negatywnych powikłań poszczególnych chorób, z których każda zostawia potencjalny ślad w organizmie.

Reishi, a utrata masy ciała

Udowodniono, że substancje zawarte w tych grzybach, mogą znacznie przyśpieszyć metabolizm. Wraz ze wzrostem metabolizmu organizm zużywa więcej energii do wydajniejszego trawienia pokarmu. Energia ta, może potencjalnie pochodzić z materiału zapasowego organizmu, w tym z tkanki tłuszczowej. Tym samym, mogą aktywnie wspierać utratę masy ciała. Dodatkowo, przez zwiększenie dostarczania tlenu do komórek, przez krew, jeszcze bardziej napędza metabolizm komórkowy. Działanie to może być jedynie pomocą w procesie odchudzania, a nie potencjalnym lekiem na nadwagę.

Reishi – przeciwwskazania

Grzyby te są bezpieczne dla zdrowia. Jednak zalecane, jest nieprzekraczanie 30 dni kuracji. Bowiem po tym czasie mogą pojawić się skutki uboczne stosowania. Mimo wszystko nie jest zalecany kobietom w ciąży, matkom karmiącym i dzieciom do 12 roku życia. Do potencjalnych skutków ubocznych należą: krwawienie z nosa, świąd skóry, niestrawność, wysypka i krwawe stolce.

Grzyby Shiitake – zastosowanie i właściwości

Grzyby Shiitake, w przeciwieństwie do poprzedników, znalazły zastosowanie nie tylko jako suplement diety. Są cenionym składnikiem wielu potraw, głównie pochodzących z Japonii. Stało się tak za sprawą ich wyjątkowego smaku i aromatu, który nadają daniom. Warto wspomnieć chociażby o tajskiej zupie z grzybami shiitake, wszelkiej maści makaronach z ich dodatkiem, czy troszkę bardziej swojskim akcentem, mianowicie jajecznicy. W kulturze dalekiego wschodu, pełnią rolę podobna do naszych rodzimych grzybów, jak maślaki, podgrzybki i borowiki. Na kuchni ich zastosowanie się jednak nie kończy. Wzmacniają bowiem nasz układ odpornościowy, jak i nerwowy. Grzyby shiitake odznaczają się rekordową zwartością niacyny, czyli witaminy B3. Ponadto badania nad ich zastosowaniem w onkoterapii, trwają od lat 60, XX wieku. Mowa o związku chemicznym o nazwie lentinan. Przypisuje mu się działanie przeciwnowotworowe. Prawdopodobnie stymuluje on układ odpornościowy i aktywację pewnych komórek i białek, które atakują nowotwory – w tym makrofagi, limfocyty T i komórki NK. Niestety ta właściwość nie sprawdza się w przypadku wszystkich nowotworów. Na piedestale jest rak prostaty, na którego rozwój te grzyby nie wykazują żadnego istotnego wpływu. Nie zmienia to jednak faktu, że w przyszłości może to ulec zmianie.

Grzyb Chaga – właściwości

Grzyb ten, jest znany od dawna, zwłaszcza przez mieszkańców Syberii. Zamieszkujący ten obszar ludzie, przygotowują z niego rozmaite wywary, mające niebagatelny wpływ na nasz organizm. Grzyb Chaga jest stosowany w różnych chorobach zakaźnych. Działa podobnie jak Coriolus, który skanuje organizm, szuka różnych patogenów, a następnie je likwiduje. Działanie Chagi jest skierowane głównie na układ trawienny i wątrobę, której regenerację przyśpiesza. Dodatkowo może wspomagać leczenie cukrzycy, reguluje poziom cholesterolu we krwi oraz działa przeciwzapalnie. Ponadto wspomaga funkcje poznawcze mózgu oraz pozytywnie wpływa na pamięć i koncentrację. Jest bardzo silnym adaptogenem, czyli pozytywnie wpływa na wytrzymałość organizmu i jego dostosowywanie się do warunków środowiskowych.

Grzyb Maitake – właściwości

Tradycyjnie, na dalekim wschodzie, grzyby maitake używane są w zapaleniu wątroby, chorobie zwyrodnieniowej i niedoborach odporności. Japońscy zielarze przypisują mu właściwości wzmacniające organizm, zmniejszające zmęczenie oraz zwiększające odporność na infekcje. Mimo tak szerokiego spektrum działania, tylko trzy właściwości tych grzybów zostały udowodnione badaniami naukowymi. Należą do nich działanie przeciwcukrzycowe, przeciwnowotworowe i immunostymulacja.

Podsumowanie                                                                                                                    

Wszystkie grzyby wymienione w artykule, są dla nas bardzo cenne. Nie są tylko ciekawym dodatkiem do dań, lecz pełnoprawnymi adaptogenami. Ich zastosowanie jest na dodatek niezwykle szerokie. Z uwagi na to, niemal każdy znajdzie w nich coś dla siebie.

Bibliografia

  1. Ulbricht C, Weissner W, Basch E, Giese N, Hammerness P, Rusie-Seamon E, Varghese M, Woods J. Maitake mushroom (Grifola frondosa): systematic review by the natural standard research collaboration. J Soc Integr Oncol. 2009 Spring;7(2):66-72.
  2. Meuninck, Jim (2017). Foraging Mushrooms Oregon: Finding, Identifying, and Preparing Edible Wild Mushrooms. Falcon Guides. p. 111. ISBN 978-1-4930-2669-2.
  3. Stamets, P. (2000). Growing Gourmet and Medicinal Mushrooms (3rd ed.). Berkeley, California: Ten Speed Press. p. 260. ISBN 978-1-58008-175-7.
  4. Till R. Lohmeyer, Ute Kũnkele: Grzyby. Rozpoznawanie i zbieranie. Warszawa: 2006. ISBN 978-1-40547-937-0.
  5. Barbara Gumińska, Władysław Wojewoda, Grzyby i ich oznaczanie: Warszawa, PWRiL, 1985, ISBN 83-09-00714-0
Mgr Emil Zielinski Dietetyk Kliniczny
Dyplomowany dietetyk (licencjat UM w Lublinie oraz magistrant UM w Lublinie). Miłośnik sportu, głównie kalisteniki jak i piłki nożnej. Uwielbiam odkrywać nowe smaki w kuchni gotując samemu lub udając się do restauracji. Wierzy, że codzienne spożywanie posiłków może być nie lada przygodą, a dieta sama w sobie nie musi być nudna i wymagać od nas wielu wyrzeczeń. Wyznaję zasadę, że wszystko jest dla ludzi ale z odpowiednio do tego dostosowanym umiarem.
spot_imgspot_img

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj

spot_img
Polecane artykuły
spot_img
spot_img

Ostatnie artykuły

spot_img