O ksylitolu słyszymy coraz więcej i coraz częściej. To swoisty substytut dla tradycyjnego białego cukru. Zwany cukrem brzozowym ksylitol jest naturalnym słodzikiem, który pozyskuje się m.in. z kory fińskiej brzozy, ale nie tylko. Słodzik znajduje się także w kolbach kukurydzy, grzybach czy takich owocach jak maliny, śliwki oraz truskawki. Smakiem niemal niczym nie różni się od cukru białego. Jednak różnica pomiędzy jednym a drugim słodzikiem jest dość wyraźna. Ksylitol zawiera aż 40% mniej kalorii i znacznie niższy indeks glikemiczny.
Wpływa pozytywnie na zęby
Właściwości ksylitolu są naprawdę wyjątkowe. Po pierwsze ma on smak, konsystencję oraz barwę cukru białego, ale jego działanie na uzębienie jest zupełnie odwrotne. Jest to tzw. alkohol cukrowy, a w jego cząsteczce znajduje się tylko 5 atomów węgla. Blado na jego tle wypadają takie słodziki jak sacharoza, fruktoza czy glukoza, które są sześcio- i dwunastowęglowe.
Niska zawartość węgla w cukrze brzozowym oznacza, że nie fermentuje on w układzie pokarmowym i potrafi odwrócić szkodliwe działanie cukru. Jego właściwości sprawiają, że znajdujące się w jamie ustnej bakterie nie zamieniają ksylitolu w kwasy. Co oznacza, że wspomaga on przywrócenie równowagi zasadowo-kwasowej. A zasadowe środowisko nie jest przyjazne szkodliwym bakteriom, w tym odpowiedzialnych za próchnicę. Właściwości ksylitolu na tym się nie kończą. Cukier brzozowy wzmacnia także mineralizację szkliwa zębowego.
Co jeszcze potrafi cukier brzozowy?
Wprowadzenie do diety ksylitolu i jego regularne spożywanie w niewielkich ilościach pobudza ślinianki do pracy i wzmacnia czynniki ochronne w ślinie. Dla zdrowych zębów odpowiednia ilość śliny w jamie ustnej jest niezbędna. To ślina stanowi naturalną ochronę dla uzębienia, nawilża błony śluzowe i wspomaga pozbywanie się z jamy ustnej pozostałości pokarmów. Poza tym ksylitol przywraca prawidłowe pH, a także ma właściwości bakteriobójcze.
Cukier brzozowy wspiera także organizm w przyswajaniu wapnia, co również jest istotne dla zdrowia zębów, ale i kości w ogóle. Zaleca się jego stosowanie osobom, które cierpią na dolegliwości spowodowane osteoporozą, a także dzieciom.
Wprawdzie trudno jest w 100% wyeliminować szkodliwe dla zdrowia glukozę, fruktozę czy sacharozę, bo te są obecne w wielu produktach, to jednak nasza świadomość ich szkodliwego działania jest coraz większa. Dzięki temu uważniej czytamy etykietki i rezygnujemy z takich produktów, decydując się na te, które zawierają np. cukier brzozowy.