Strona głównaProdukty i przepisyKudzu – zastosowanie i właściwości

Kudzu – zastosowanie i właściwości

SPIS TREŚCI

Kudzu to kolejna roślina o zastosowaniu leczniczym. Jej specyficzne właściwości były cenione od bardzo dawna, zwłaszcza w Japonii i Chinach. W Polsce natomiast, nie jest aż tak popularna, a niesłusznie. Ogrom substancji aktywnych znajdujących się w korzeniu tej rośliny, posiada naprawdę szerokie spektrum działania. Dodatkowo, może być niezwykle pomocna przy leczeniu wszelkiej maści uzależnień. Właściwość ta została udowodniona licznymi badaniami, jednak nie wiadomo do końca, dlaczego tak się dzieje. To i wiele innych czynników, kreuje kudzu na dosyć tajemniczą roślinę. Zapraszamy więc do lektury.

Kudzu – informacje ogólne

Pełna nazwa kudzu, brzmi opornik łatkowaty. Należy do rodziny bobowatych i pierwotnie występowała tylko na terenach zachodniej Azji. Jednak jej wytrzymałe pnącza i łatwość uprawy, sprawiły, że rozprzestrzeniono kudzu prawie po całej kuli ziemskiej. Pierwotnie kudzu, a właściwie jego włókno, znalazło zastosowanie w przemyśle włókienniczym z uwagi na dobry stosunek jakości do ceny. Dodatkowo włókno to było wykorzystywane na szeroką skalę do produkcji olinowania na okrętach żaglowych. Kudzu jest pnączem, które rośnie w bardzo szybkim tempie. Po sprowadzeniu do licznych krajów Europy, ale i Ameryki, stało się niebezpiecznym gatunkiem inwazyjnym. Bardzo ciężko jest je wyplenić, a to za sprawą minimalnych wymagań co do rodzaju gleby i warunków atmosferycznych. Pnącze dorasta do 30 centymetrów, natomiast sam korzeń może mieć średnicę do 20 centymetrów i ważyć nawet 120 kilogramów! W XIX wieku był wykorzystywany jako pasza dla zwierząt hodowlanych, głównie w USA, a to ze względu na w/w szybkość wzrostu i prostotę uprawy. Jednak korzeń tej rośliny to także cenne źródło substancji aktywnych. Wykryto w nim prawie 70 substancji aktywnych chemicznie, z czego większość, bo dokładnych oględzinach, może mieć zastosowanie w farmakologii. Są to głównie izoflawonoidy, czynne związki aromatyczne i przeciwutleniacze.

Kudzu – wpływ na uzależnienie od alkoholu i nie tylko

Walka z uzależnieniami to sztandarowa właściwość tej rośliny. Co ciekawe do tej pory naukowcy nie są w stanie określić tegoż dokładnego mechanizmu. Obecnie opiera się to o rozmaite hipotezy, ale mimo wszystko ta właściwość kudzu została w pełni udowodniona. Związki chemiczne zawarte w korzeniu, a konkretniej flawonoidy. Substancje takie jak pueraryna, daidzeina czy daidzyna, walnie przyczyniają się do ograniczenia spożywanego alkoholu. Dwie hipotezy na temat, dlaczego tak się dzieje, wydają się najbardziej trafne. Pierwsza traktuje o tym, jakoby substancje zawarte w korzeniu kudzu, hamowały syntezę aldehydu octowego w wątrobie. Jest to związek powstający z alkoholu etylowego, odpowiedzialny m.in. za jego toksyczne działanie i występowanie popularnego kaca. Druga hipoteza tyczy się działania owych izoflawonoidów. Mogą działać one podobnie na nasz organizm jak alkohol. Dotyczy to szczególnie wydzielania serotoniny i dopaminy, czyli hormonów szczęścia. Rzekomo dzięki tej właściwości, osoba uzależniona od alkoholu przestaje szukać zaspokojenia w piciu, gdyż te hormony zostały aktywowane przez w/w izoflawonoidy. Właśnie dzięki temu, korzeń kudzu staje się powoli skutecznym lekiem w chorobie alkoholowej. Terapia nadal jest formą alternatywną, jednak mimo tego efekty są bardzo zadowalające. Nie dość, że roślina ta może działać jako substytut alkoholu, wykazuje także więcej właściwości, szczególnie przydatnych w tym schorzeniu. Może dostarczać węglowodanów, związków mineralnych i działać detoksykująco. Przeprowadzone badania wykazały, że potrzeba picia alkoholu u osób chorych, znacznie spadła już w pierwszym tygodniu stosowania wyciągów z kudzu. Jednocześnie odstawienie etanolu, nie powodowało objawów zespołu odstawienia, a to ze względu na regulowanie poziomu hormonów szczęścia w mózgu, przez kudzu. Eksperyment wykazał, że w w/w pierwszym tygodniu terapii, ilość wypijanego alkoholu przez badanych, zmniejszyła się o blisko 40 procent. Skuteczność tej rośliny, znajduje także zastosowanie w terapiach odwykowych dla palaczy tytoniu oraz zażywających substancje psychoaktywne. Mowa o kokainie, amfetaminie i heroinie. Generalnie kudzu sprawdza się tak dobrze w leczeniu tych nałogów, dzięki regulowaniu ilości hormonów w mózgu.

kudzu na uzależnienia

Kudzu – właściwości przeciwstresowe i regulujące

Ekstrakty z kudzu, mogą doskonale się sprawdzić w roli uspokajającej i wyciszającej. Wpływają na samą fizjologię stresu i łagodzą jego objawy. Dzieje się tak za sprawą zawartych w korzeniu – izoflawonów. Dodatkowo pełnią one także rolę, naturalnego regulatora hormonów. Ma to szczególne znaczenie w okresie menopauzalnym u kobiet. Genisteina zawarta w korzeniu kudzu, działa podobnie jak estrogen. Pozwala uporać się z typowymi dla tego okresu przypadłościami. Należą do nich uderzenia gorąca, wahania nastroju, ubytki masy kostnej i zawroty głowy. Co więcej korzeń kudzu sprawdzić się może, także w regulowaniu cykli menstruacyjnych. Szczególną popularność w tym aspekcie, cieszy się w krajach azjatyckich.

Inne właściwości kudzu

Mimo tego, iż właściwości wspomagające walkę z nałogami, są najsilniejszą bronią kudzu – posiada także inne. Wykazano, że może przyczynić się do zredukowania zachorowalności na raka prostaty. Zawarta w korzeniu kudzu, genisteina wykazuje powinowactwo do hamowania nadmiernej aktywności hormonów męskich. Dzięki temu, wpływ owych androgenów na wystąpienie tego schorzenia, nie jest aż tak silny. Wyciąg z kudzu, może być także pomocny w zredukowaniu szansy rozwoju wielu innych nowotworów. Genisteina wykazuje także właściwości hamujące rozwój sieci naczyń krwionośnych. Jest to o tyle istotne, że rozwijający się guz nowotworowy wymaga do wzrostu wielu składników odżywczych, dostarczanych właśnie z pomocą naczyń krwionośnych. Dodatkowo substancje zawarte w korzeniu kudzu, są silnymi antyoksydantami. Oznacza to, że przyczyniają się do redukcji szkodliwego wpływu wolnych rodników na nasz organizm. Należy do nich także indukowanie procesów nowotworzenia, ale też przyśpieszone starzenie się organizmu. Dodatkowo kudzu, może ograniczyć niekorzystne działanie niektórych wirusów, odpowiedzialnych za nowotwory.

Kudzu – dawkowanie

Nie ma jednej słusznej metody dawkowania kudzu. Wszystko zależy od efektu, jaki chcemy z jego pomocą osiągnąć. Osoby pragnące po prostu stosować go doraźnie w celu zwiększenia odporności lub skorzystania z innych prozdrowotnych właściwości, powinny stosować kudzu od 7 do 14 dni. Mówimy oczywiście o jednym cyklu terapeutycznym. W tym celu należy do jednej szklanki wody, soku lub herbaty, dodać jedną łyżeczkę sproszkowanego korzenia kudzu. Następnie gotować całość przez 5-7 minut i pić wystudzone. Natomiast jako terapeutyk w leczeniu rozmaitych uzależnień, w tym od alkoholu należy stosować nieco bardziej stężony roztwór. W 50 mililitrach wody, rozpuszczamy około 20 gramów sproszkowanego korzenia. Właśnie w takiej formie korzeń kudzu jest najskuteczniejszy. Występują także preparaty z kudzu w formie tabletek, jednak to właśnie w postaci roztworu jest on najbardziej skuteczny. Należy pamiętać także o tym, że w czasie takiej terapii, nie wolno spożywać alkoholu, gdyż zwiększa to ryzyko powstania raka przełyku. Terapia powinna trwać od 2 tygodni do kilku miesięcy, jednak znane są przypadki stosowania nawet przez kilka lat.

kudzu dawkowanie

Kudzu – przeciwwskazania

Należy zwrócić uwagę na fakt, że preparaty kudzu od dawna cieszą się ogromna popularnością i są uznawane za względnie bezpieczne do stosowania. Jednak przed podjęciem terapii, zalecamy konsultację lekarską. Dodatkowo stosowania tej rośliny powinny bezwzględnie ograniczyć kobiety w ciąży oraz karmiące. Kudzu nie jest także polecany dla pacjentów stosujących leki przeciwzakrzepowe, gdyż nasila ich działanie. Taka sama sytuacja jest w przypadku osób zmagających się z rozmaitymi schorzeniami na tle hormonalnym. Można wymieć tu chociażby endometriozę, raka piersi oraz jajników. Kudzu wykazuje działanie estrogenopodobne i nie jest zalecane w takich przypadkach.

Podsumowanie

Kudzu jest naprawdę bardzo ciekawą rośliną. Jej właściwości we wspomaganiu leczenia rozmaitych uzależnień, są doprawdy niezwykłe. Warto po sięgać po preparaty z kudzu także w celu profilaktyki występowania rozmaitych nowotworów. Pamiętajmy jednak o zaleceniach co do jego stosowania, ale także sytuacjach w których jego stosowanie nie jest zalecane. W przypadku substancji aktywnych, zawsze należy zachować zdrowy rozsądek i w razie jakichkolwiek wątpliwości – skonsultować je z lekarzem.

Bibliografia

  1. Kędzia B., Hołderna-Kędzia E., Możliwości zastosowania produktów pszczelich i roślin zielarskich w zatruciu alkoholem etylowym, „Postępy Fitoterapii” 2009, nr 4
  2. Pietkiewicz J., Katedra i Zakład Biochemii Lekarskiej Akademia Medyczna we Wrocławiu, Bioaktywne izoflawonoidy: genisteina, daidzeina, daidzyna i pueraryna z ołownika łatkowatego (pueraria lobata, kudzu).
  3. Gryszczyńska A., Gryszczyńska B., Opala B., Łowicki Z., Zastosowanie roślin leczniczych w menopauzie. Cz. II, „Postępy Fitoterapii” 2012, nr 3
  4. Alicja Szweykowska, Jerzy Szweykowski (red.): Słownik botaniczny. Wyd. wydanie II, zmienione i uzupełnione. Warszawa: Wiedza Powszechna, 2003. ISBN 83-214-1305-6.
  5. Jean Woo; “Potential of Asian Natural Products for Health in Aging” Bernice Cheung, …”; Molecular Basis of Nutrition and Aging, 2016;
Mgr Emil Zielinski Dietetyk Kliniczny
Dyplomowany dietetyk (licencjat UM w Lublinie oraz magistrant UM w Lublinie). Miłośnik sportu, głównie kalisteniki jak i piłki nożnej. Uwielbiam odkrywać nowe smaki w kuchni gotując samemu lub udając się do restauracji. Wierzy, że codzienne spożywanie posiłków może być nie lada przygodą, a dieta sama w sobie nie musi być nudna i wymagać od nas wielu wyrzeczeń. Wyznaję zasadę, że wszystko jest dla ludzi ale z odpowiednio do tego dostosowanym umiarem.
spot_imgspot_img

6 KOMENTARZE

  1. Witam Bardzo ciekawy artykul ,przeczytalam go z wielkim zainteresowaniem Pisze Pan ze kudzu jest polecane rowniez kobietom w okresie menopauzy ,tylko jak stosowac ? Chetnie bym skorzystala bo dolegliwosci menopauzalne a zwlaszcza poty sa bardzo dokuczliwe

    • Bardzo dziękujemy za miłe słowa 🙂 Kudzu najlepiej stosować na początek, w okresie od 7 do 14 dni i w tym czasie uważnie obserwować, jak organizm na nie reaguje. Najlepiej sprawdzą się napary z kudzu, bądź kapsułki. Informacje w jaki sposób przygotować taki napar znajdzie Pani w akapicie o dawkowaniu kudzu. Natomiast jeżeli chodzi o stosowanie kapsułek najlepiej po prostu zapoznać się z ulotką, gdyż zawartość substancji aktywnych może być różna w zależności od producenta.

  2. „Natomiast jako terapeutyk w leczeniu rozmaitych uzależnień, w tym od alkoholu należy stosować nieco bardziej stężony roztwór. W 50 mililitrach wody, rozpuszczamy około 20 gramów sproszkowanego korzenia.”.

    Czy w tym przypadku też należy roztwór gotować?

    Pozdrawiam
    Robert

  3. mam ważne pytanie.Otóz skontaktowałam się z Panią Jadwigą Kalinowską ktora promuje kudzu kanadyjskie -,,kudzu.pl” pod nazwą Kudzu Root i odpowiedziała mi w kwestii gotowania kudzu,ze nie należy skrobi z korzenia gotowac ,bo traci właściwości…jak to z tym jest?

    • W kwestii gotowania skrobi z korzenia kudzu, to istnieje pewna dyskusja na temat tego, czy gotowanie wpływa na jego właściwości zdrowotne. Niektórzy twierdzą, że gotowanie może zniszczyć pewne składniki odżywcze lub zmienić ich właściwości. Jednakże, większość badań na ten temat skupia się na ekstraktach z kudzu lub jego aktywnych związkach, a nie na gotowanej skrobi z korzenia. Istnieje przekonanie, że gotowanie może wpłynąć na smak, konsystencję lub inne cechy przygotowywanych potrawy.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj

spot_img
Polecane artykuły
spot_img

Ostatnie artykuły

spot_img