Zarówno oliwę z oliwek, jak i same oliwki zna każdy. Wiemy, jak bardzo są zdrowe, jak i dlaczego warto jej jeść. Jednak nie każdy wie, że w celach prozdrowotnych, można stosować także napar bądź ekstrakt z listków drzewa oliwnego. Drzewa oliwne rosną przede wszystkim w rejonie Morza Śródziemnego, na terenach Grecji, Włoch, Hiszpanii, a także w Izraelu czy Turcji. Jego liście mają wąski, długi nawet do 10 cm kształt i ciekawy srebrno-zielony kolor, mają też cienki, podłużny kształt. Sprawdźmy kiedy wskazane jest stosowanie liści drzewa oliwnego i jakie przynosi to efekty dla naszego zdrowia i samopoczucia.
Prozdrowotne właściwości liści oliwnych
Za prozdrowotne właściwości liść oliwny odpowiada oleuropeina – związek, który wchodzi w skład polifenoli, odpowiadających za wzmocnienie ogólnej odporności organizmu. Oleuropeina wykazuje również właściwości immunostymulujące, czyli takie, których zadaniem jest aktywowanie komórek, które zwalczają bakterie i wirusy. Dlatego też stosowanie liści z drzewa oliwnego, bogatych w oleuropeinę, wspomaga leczenie chorób wywoływanych przez szkodliwe patogeny. Liście drzewa oliwnego mają również działanie hipoglikemiczne, oznacza to, że pomagają zmniejszyć poziom cukru we krwi i kontrolować poziom glukozy, wspierając walkę z cukrzycą, a także wpływać na regulację poziomu hormonów tarczycy. To jednak niejedyne działanie oleuropeiny – łagodzi ona objawy demencji. Liście oliwki dzięki wysokiej zawartości antyoksydantów, działają również poprzez zastosowanie ich zewnętrznie, a także w postaci herbatek, pomagając opóźnić starzenie się skóry, wpłynąć na poprawę stanu cery i całego ciała, widocznie zmniejszając cellulit. Ponadto liście te wykazują działanie antywirusowe i pomagają w walce z różnego rodzaju chorobami i dolegliwościami, jak na przykład:
- opryszczka,
- osłabiona odporność,
- grzybica skóry i paznokcie,
- trądzik,
- zmiany skórne wywołane przez bakterie paciorkowca i gronkowca.
Podsumowując liście z drzewa oliwnego działają:
- przeciwzapalnie,
- przeciwgrzybiczo,
- przeciwwirusowo,
- hipoglikemiczne,
- wzmacniaj odporność,
- opóźniają działanie wolnych rodników,
- wspierają pracę układu sercowo-naczyniowego.
Jak stosować suszone liście oliwne?
Liście z drzewa oliwnego możemy przyjmować w postaci kapsułek, w dawce zalecanej na opakowaniu. Możemy także wybrać suszone listki oliwne, wówczas wystarczy wsypać kilkanaście liści do garnka, zalać wodą i zagotować. Po zagotowaniu odstawić na około 10 minut, a po przecedzeniu możemy dodać odrobinę miodu. Inną metodą jest zalanie wrzątkiem kilku listków bezpośrednio w kubku, parzenie przez około 10 minut. Powstałym naparem, który działa antybakteryjnie i nawilżająco, możemy przemywać skórę.
Choć stosowanie liści oliwnych jest w naszym kraju dosyć mało popularne, tak naprawdę jest banalnie proste i bezpieczne, a przede wszystkim może przynieść nam wiele zdrowotnych korzyści. Ze względu na właściwości hipotensyjne liście z oliwek powinny być stosowane z rozwagą przez osoby regularnie przyjmujące leki na obniżenie ciśnienia, a także diabetycy stosujący leki hipoglikemiczne. Liście oliwne nie są zalecane kobietom w ciąży i karmiącym piersią.
chwala za propagowanie ziololecznictwa.lekarze z roznych przychodni jak i szpitali nie chca wogole sluchac pytan o stosowanie ziol, a przeciez Pan Bog nie stworzyl Adamowi zakladow farmaceutycznych tylko dal mu przyrode , w niej wszystko co do zycia i zdrowia jest niezbedne!brawo!!!
Czy można jeść zmielone w młynku do kawy liście oliwne?
Nie, nie jest zalecane spożycie zmielonych w młynku liści oliwnych. Zmielone liście oliwne mogą zawierać substancje, które są trudne do strawienia lub które mogą być potencjalnie szkodliwe w dużych ilościach.