Mąkę bananową wytwarza się z tak zwanych bananów warzywnych – platanów. Należą one do tej samej rodziny co banany, jednak nie klasyfikuje ich się w kategorii owoców, a właśnie warzyw. Mają intensywny zielony kolor i są większe od bananów – owoców. Ta jeszcze nie do końca u nas znana mąka z bananów może być świetnym zamiennikiem dla mąki zawierającej gluten dla osób z jego nietolerancją lub zmagających się z celiakią. Warto włączyć ją do diety także ze względu na wysoką zawartość potasu, błonnika i skrobi.
Skąd wziął się pomysł na bananową mąkę?
Wprawdzie mąka bananowa nie jest jeszcze spopularyzowana to jej początki sięgają już lat 70. XX wieku. Warto jednak zauważyć jej podstawowy atut, czyli to, że jest bezglutenowa i że można ją włączyć do chętnie używanej diety paleo. We wspomnianych latach 70. XX w. niejaki Walter Voegtlin, gastroenterolog, opracował i zaczął szerzyć ideę powrotu do korzeni odżywiania się tak, jak ludzie żyjący w czasach paleolitycznych. Banany były w tym okresie szczególnie cennym źródłem węglowodanów.
Jakie właściwości ma mąka bananowa?
Platany zawierają dużo potasu i błonnika, a także mają stosunkowo niski indeks glikemiczny. Smak mąki jest neutralny, a kolor beżowo-szary. Można jej używać zarówno do słodkich wypieków, jak i dań wytrawnych. Nadaje się również do zagęszczania sosów i płynów, w tym na przykład koktajli, ponieważ można ją spożywać na surowo, bez obróbki termicznej. Mąka bananowa jest bardzo wydajna – ponieważ zawiera dużo skrobi, używa się jej mniej niż zwykłej mąki, aby potrawy nie stały się zbyt twarde. Mąka bananowa zalecana jest szczególnie osobom, które:
- chcą obniżyć poziom cholesterolu we krwi,
- borykają się z cukrzycą,
- są na diecie redukcyjnej,
- chcą wspomóc prawidłową pracę układu nerwowego i mięśniowego,
- pracują nad poprawą samopoczucia psychicznego, w czym pomaga obecność 5-hydroksytryptofanu o działaniu antydepresyjnym.
Do czego stosować mąkę bananową?
Neutralny smak mąki z bananów sprawia, że może być stosowana zarówno do dań słodkich jak i wytrawnych. Ponieważ łatwo rozpuszcza się w płynach i można jeść ją w surowej postaci, można użyć jej do zagęszczania koktajli i musów owocowych. Można również używać jej jako alternatywę dla każdego innego rodzaju mąki, między innymi do:
naleśników,
• gofrów,
• pierogów,
• placków,
• chleba,
• ciast,
• zagęszczania zup i sosów.
Szybkie i proste placki z jabłkami
• mąka bananowa 100 g
• nieduże jabłka – 2 szt.
• jajko – 1 szt.
• mleko krowie lub roślinne – 200 ml
• cynamon – 1 łyżeczka
• cukier/ksylitol – 1 łyżeczka
Jabłka należy zetrzeć na tarce o drobnych oczkach, następnie dodać wszystkie pozostałe składniki i dokładnie wymieszać. Placki smażymy na patelni z niewielką ilością oleju przez kilka minut, aż staną się rumiane z obu stron. Placuszki można podawać z bitą śmietaną, syropem klonowym i owocami.
Bezglutenowe ciasto czekoladowe
• mąka bananowa 200 g
• jajka – 4 sztuki
• kakao 2 łyżki
• ksylitol – 3 łyżki
• soda oczyszczona – 1 łyżeczka
• masło klarowane – 3 łyżki
• ocet jabłkowy – 2 łyżeczki
• mleczko kokosowego – 2 łyżki
• borówki
• olej lub masło i bułka tarta do przygotowania formy
Mąkę należy połączyć z kakao, sodą oczyszczoną i ksylitolem. Osobno należy wymieszać wszystkie mokre składniki z wyjątkiem mleczka kokosowego, a następnie cały czas mieszając, stopniowo dodać suche składniki. Mleczko kokosowe dodajemy na samym końcu, kiedy pozostałe składniki są już dobrze wymieszane. Konsystencja ciasta powinna , powinna przypominać ciasto na muffinki. Na wysmarowaną masłem bądź olejem i obsypaną bułka tartą formę wysypujemy borówki i zalewamy je ciastem. Ciasto pieczemy w 175°C, przez około pół godziny.