Strona głównaPorady dietetyczneMaślan sodu – jakie są jego właściwości i kiedy warto go stosować?

Maślan sodu – jakie są jego właściwości i kiedy warto go stosować?

Maślanem sodu nazywana jest oleista ciecz będąca solą kwasu masłowego. Ma charakterystyczny, mało przyjemny zapach zjełczałego masła. Powstaje on naturalnie w jelitach podczas trawienia, na skutek procesu fermentacji bakteryjnej niestrawionych węglowodanów, w tym błonnika. Znalazł on zastosowanie we wspomaganiu leczenia chorób układu pokarmowego, w przypadku zaburzeń mikrobioty jelit, wrzodów żołądka czy zespołu jelita nadwrażliwego. Jakie są właściwości maślanu sodu i kiedy warto go zastosować? Sprawdźmy.

Kiedy produkcja maślanu sodu w jelitach się obniża?

Maślan sodu wytwarzany z niestrawialnych węglowodanów przez bakterie jelitowe jest niezbędny do prawidłowego funkcjonowania przewodu pokarmowego. W sytuacji gdy w naszej diecie zabraknie składników niezbędnych do jego produkcji, jego zawartość w jelitach się obniży. Ma na to wpływ przede wszystkim dzisiejsza dieta, bogata w żywność wysokoprzetworzoną, bogatą głównie w cukry proste, a ubogą w błonnik pokarmowy. Zdarza się również, że dieta niskobłonnikowa może stanowić również zalecenie dietetyczne, np. w zespole jelita drażliwego lub wrzodziejącym zapaleniu jelit. Znaczny spadek poziomu kwasu masłowego można zauważyć wśród pacjentów cierpiących na przewlekłe biegunki i chorobę Leśniowskiego-Crohna. Wówczas warto rozważyć suplementację maślanem sodu, która może zadziałać regenerująco i ochronnie na nabłonek jelita.

Jak działa maślan sodu?

Kwas masłowy działa stymulująco na błonę śluzową przewodu pokarmowego i naturalną florę jelitową, a po wchłonięciu do krwi oddziałuje także na inne narządy i tkanki (np. na wchłanianie wapnia, żelaza i magnezu, metabolizm glukozy i białek w wątrobie, stanowi źródło energii dla komórek w organizmie). Wpływ maślanu sodu na jelita:

  • ogranicza produkcję chorobotwórczych bakterii odpowiadających za rozwój biegunki,
  • stymuluje produkcję śluzu, który stanowi ochronę nabłonka,
  • chroni przed odwodnieniem oraz utratą elektrolitów.

Właściwości maślanu sodu

Maślan sodu działa korzystnie na błonę śluzową oraz wspiera prawidłowe funkcjonowanie komórek nabłonkowych jelit. Zapewnia ciągłość bariery jelitowej, co ma zasadnicze znaczenie dla prawidłowego i sprawnego działania całego układu pokarmowego człowieka. Wykorzystywany jest jako wsparcie podczas leczenia najróżniejszych chorób jelit. Sprawdzi się także podczas przebiegu biegunki związanej z infekcją, stresem lub z nadwrażliwością pokarmową, jak również w chorobach zapalnych jelit. Maślan sodu wykazuje właściwości:

  • regeneracyjne,
  • przeciwzapalne,
  • immunoregulacyjne.

Jakie są wskazania do stosowania maślanu sodu?

Maślan sodu wykazuje szczególne korzyści w poprawie zdrowia układu pokarmowego. Uzupełnienie niedoborów maślanu sodu jest zalecane przy schorzeniach takich jak choroba wrzodowa żołądka, czy zaburzenia równowagi kwasowo-zasadowej. Dodatkowo maślan sodu może okazać się pomocny w łagodzeniu objawów zapalnych jelit, stanów zapalnych błony śluzowej żołądka oraz innych schorzeń związanych z układem pokarmowym, jak choroba Leśniowskiego-Crohna, refluks, upośledzenie procesu wchłaniania, biegunki, a także w przypadku diety ubogoresztkowej. Regularne dostarczanie tego składnika może przyczynić się do utrzymania równowagi i dobrej kondycji przewodu pokarmowego.

Przeciwwskazania do suplementacji maślanu sodu

Ponieważ maślan sodu jest substancją naturalnie występującą w naszym organizmie, uważa się, że w postaci suplementu diety jest bezpieczny, dobrze tolerowany i nie odnotowano jak dotąd skutków ubocznych jego stosowania. Jednakże tak jak w przypadku wszystkich suplementów diety należy zachować szczególną ostrożność u pacjentów z nadwrażliwością na jakikolwiek składnik leku z kwasem masłowym. Ważne jest, aby leczenie trwało aż do momentu remisji choroby, a najlepiej całkowitego wyleczenia. Stosowanie przerw w podawaniu maślanu sodu jest niewskazane, gdyż może to spowodować pogorszenie się stanu zdrowia chorego.

Magda Kaźmierczak
Magister Technologii Żywności i Żywienia Człowieka oraz Bezpieczeństwa Żywności Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu. Interesuje się nie tylko żywnością, ale również dietetyką i psychodietetyką. Wolne chwile spędza na trenowaniu z kettlebells lub sztangą.
spot_imgspot_img

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj

spot_img
Polecane artykuły
spot_img

Ostatnie artykuły

spot_img