Strona głównaPorady dietetyczneMieszanka ziół szwedzkich - co znajdziemy w jej składzie i dlaczego warto...

Mieszanka ziół szwedzkich – co znajdziemy w jej składzie i dlaczego warto mieć ją w domowej apteczce?

Mieszanka ziół szwedzkich to unikalna kompozycja roślin, której receptura została rozpowszechniona przez Marię Treben, znaną zielarkę i autorkę książki „Apteka Pana Boga”. Składająca się z 11 starannie dobranych ziół, takich jak arcydzięgiel, rzewień, mirra, szafran, kurkuma, manna, aloes, senes, kamfora, teriak i inne, stanowi esencję tradycyjnej medycyny naturalnej. Każde z tych ziół wnosi do mieszanki swoje wyjątkowe właściwości, tworząc skuteczną formułę. Mieszanka ziół szwedzkich jest ceniona za swoją wszechstronność i naturalne pochodzenie, co sprawia, że warto mieć ją w domowej apteczce jako wsparcie dla zdrowia i dobrej kondycji organizmu. Dowiedzmy się zatem, w jakich sytuacjach będzie nam służyć najlepiej.

Jakie są właściwości mieszanki ziół Marii Treben?

Mieszanka ziół szwedzkich, choć popularność zyskała dzięki Marii Treben i jej książce „Apteka Pana Boga”, ma korzenie sięgające aż XVI wieku. Już wtedy nazywany ojcem medycyny nowożytnej Paracelsus jako pierwszy zastosował tę unikalną kompozycję. W XVII wieku szwedzki doktor Klaus Samst, uznawany za wynalazcę mieszanki, opisał jej skład w „Starym Rękopisie”, który na cały świat rozpowszechniła właśnie Maria Treben. To właśnie od miejsca pochodzenia Klausa Samsta pochodzi nazwa „zioła szwedzkie”.

Właściwości tej mieszanki są niezwykle wszechstronne. Działa ona kojąco na organizm, dzięki harmonijnemu połączeniu 11 ziół, takich jak:

  • arcydzięgiel – wspomaga trawienie, działa przeciwzapalnie,
  • rabarbar – wspiera układ odpornościowy,
  • mirra – działa przeciwbakteryjnie i przeciwzapalnie,
  • szafran – ma właściwości antyoksydacyjne i wspomaga układ nerwowy,
  • korzeń kurkumy – działa przeciwzapalnie i wspomaga układ trawienny,
  • dziewięćsił – usprawnia proces trawienia i wspomaga detoks organizmu,
  • manna – pomaga w leczeniu zaparć,
  • aloes – nawilża i regeneruje skórę, wspiera gojenie,
  • liść senesu – działa przeczyszczająco,
  • kamfora – ma właściwości przeciwbólowe i przeciwzapalne,
  • teriak – tradycyjna mieszanka ziół o szerokim działaniu prozdrowotnym, wspomaga między innymi leczenie przeziębień oraz stłuczeń.

Mieszanka powyższych ziół znana jest przede wszystkim z łagodzenia problemów trawiennych, wspomagania odporności, a także działania detoksykacyjnego. Posiada właściwości przeciwzapalne, przeciwbakteryjne i przeciwbólowe, co czyni ją skutecznym remedium na różnorodne dolegliwości. Mieszanka ziół szwedzkich, dzięki swojej naturalnej formule, stanowi doskonałe wsparcie dla zdrowia i dobrej kondycji całego organizmu.

Zastosowanie mieszanki ziół szwedzkich

Mieszanka ta jest szczególnie pomocna w zwalczaniu infekcji i stanów zapalnych organizmu. Działa:

  • antybakteryjnie,
  • przeciwwirusowo,
  • przeciwgrzybiczo,
  • pozytywnie na układ trawienny:
    • przyspiesza proces trawienia,
    • pomaga w przypadku dolegliwości takich jak: wzdęcia, bóle brzucha czy zaparcia.
  • wspiera układ odpornościowy,
  • przynosi ulgę przy bólach gardła, przeziębieniach oraz infekcjach układu moczowego.

Zioła szwedzkie mają korzystny wpływ na układ odpornościowy i mogą być stosowane profilaktycznie, zwłaszcza w okresach obniżonej odporności, takich jak jesień czy zima. Preparat ten może być stosowany jest nie tylko wewnętrznie, ale też zewnętrznie, przynosząc ulgę przy problemach dermatologicznych. Aloes, jeden z kluczowych składników mieszanki, działa nawilżająco i regenerująco na skórę, wspomagając jej gojenie oraz łagodząc podrażnienia.

Zioła szwedzkie – sposób przygotowania

Aby przygotować nalewkę z mieszanki ziół szwedzkich, należy postępować według poniższych kroków. Najpierw umieść opakowanie ziół w 2-litrowej butelce z szeroką szyjką. Następnie zalej zioła 1,5 litra dobrej, 38-40% wódki owocowej. Butelkę pozostaw w ciepłym lub słonecznym miejscu na 14 dni. Ważne jest, aby codziennie wstrząsać butelką, zarówno podczas maceracji, jak i przed przecedzeniem nalewki do mniejszych butelek oraz przed każdym użyciem. Gotowy eliksir można przechowywać przez wiele lat – z czasem jego skuteczność rośnie.

Jeśli chcemy zastosować zioła szwedzkie zewnętrznie w formie okładu, należy postępować według poniższych wskazówek: kawałek waty lub ligniny zwilżamy nalewką i nakładamy na miejsce, które wymaga leczenia. Przed nałożeniem okładu dobrze jest posmarować skórę maścią nagietkową lub inną tłustą maścią. Okład przykrywamy większym kawałkiem folii, aby zabezpieczyć ubranie przed zabrudzeniem. Całość owijamy bandażem. Okład powinien pozostawać na skórze od 2 do 4 godzin, w zależności od rodzaju schorzenia. Można pozostawić go również na noc. Po zdjęciu okładu skórę w miejscu jego aplikacji należy posypać pudrem. Jeśli mimo to wystąpią podrażnienia, szczególnie u osób z bardzo wrażliwą skórą, należy skrócić czas stosowania okładu lub zrezygnować z niego na jakiś czas.

Mieszanka ziół szwedzkich, oparta na tradycyjnej recepturze, to naturalny preparat, który warto mieć w domowej apteczce. Dzięki swoim właściwościom wspiera zdrowie na wielu płaszczyznach, od wspomagania układu odpornościowego po poprawę trawienia i leczenie dolegliwości skórnych. Nalewka z ziół jest łatwa do przygotowania i może być stosowana zarówno wewnętrznie, jak i zewnętrznie, co czyni ją niezwykle praktycznym i skutecznym środkiem.

Dietetyk Ania
Magister Żywienia Człowieka i Dietetyki Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu. Posiada doświadczenie w pracy z pacjentami. Pasjonatka zdrowego stylu życia i zrównoważonej diety. Uwielbia gotowanie i eksperymentowanie z nowymi smakami.
spot_imgspot_img

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj

spot_img
Polecane artykuły
spot_img

Ostatnie artykuły

spot_img