Wiele osób coraz częściej decyduje się na wyeliminowanie z codziennej diety masła, szukając jego zdrowszych zamienników. Odchodzi się również od pieczywa połączonego z innymi tłustymi smarowidłami, takimi jak majonez. Czym więc zastąpić bazę każdej kanapki? Możliwości jest wiele, a dziś postaramy się przybliżyć kilka z nich, które cieszą się największą popularnością.
Hummus
Hummus to wegański klasyk, który nigdy się nie znudzi. Jego niewątpliwą zaletą jest fakt, że jest on prosty w przygotowaniu, a przyrządzanie go nie jest zbyt czasochłonne. Dodatkowo, składniki, których potrzebujemy, aby zrobić hummus, dostępne są w wielu sklepach, tak więc nie trzeba tracić energii na ich intensywne poszukiwania. W co zatem powinniśmy się zaopatrzyć, decydując się na przygotowanie hummusu? Podstawą są ciecierzyca oraz pasta tahini, które należy połączyć z czosnkiem, sokiem ze świeżej cytryny, zimną wodą i oliwą. Ten ostatni składnik można jednak zastąpić jogurtem naturalnym, który sprawi, że całość będzie lżejsza i bardziej puszysta. Istnieją również wersje hummusu, opierające się na takich warzywach, jak buraki, papryka i marchew – je również warto uwzględnić!
Pasta z pestek dyni
Pasta z pestek dyni jest kolejną opcją, która powinna spodobać się wszystkim osobom cierpiącym na brak czasu – jej przygotowanie nie trwa bowiem długo, pod warunkiem, że wcześniej wspomniane pestki namoczymy. W jakie produkty należy się zaopatrzyć, przyrządzając ten smakołyk? Poza tymi najważniejszymi, o których była już mowa, na pewno w suszone pomidory, czosnek, sok z cytryny, sos sojowy (w niewielkich ilościach) oraz oliwę z oliwek.
Wegański smalec
Wegański smalec można przygotować na wiele sposobów, jednak my proponujemy jego najprostszą, a zarazem najsmaczniejszą wersję, bazującą na białej fasoli. Z czym powinniśmy połączyć fasolę? Na pewno z cebulą, oliwą z oliwek i płatkami drożdżowymi. Całość można zaś wzbogacić – na przykład – o jabłko, a następnie odpowiednio przyprawić, używając między innymi pieprzu, soli, majeranku i tymianku.
Pasta z zielonego groszku
Jeżeli nie chcemy spożywać już masła, pasta z zielonego groszku powinna być jednym z podstawowych smarowideł, po które sięgniemy. Powodów jest kilka.
- Po pierwsze – jest tania.
- Po drugie – jest prosta.
- Po trzecie – można przygotować ją w tempie wręcz ekspresowym.
- Po czwarte – prawdopodobnie wszystkie potrzebne produkty mamy w domu.
Czego więc potrzeba do przygotowania pasty? Oczywiście, zielonego groszku (może być mrożony lub konserwowy), który należy zblendować ze sporą ilością czosnku, sokiem z cytryny i oliwą z oliwek lub jogurtem naturalnym. Do tego szczypta pieprzu oraz soli i tak oto powstaje jedna z najciekawszych past, jakimi można posmarować chleb.
To zaledwie cztery propozycje, choć bez wątpienia smaczne i pożywne. Będziemy jednak do tego tematu często wracać, ponieważ past, którymi można zastąpić masło, jest naprawdę sporo.