Spirulina jest jedną z dietetycznych gwiazd ostatnich lat: z bardzo niszowego produktu, o którym wiedzieli tylko wtajemniczeni entuzjaści zdrowej żywności i superfoods, stała się jednym z najmodniejszych składników rozmaitego rodzaju produktów: od popularnych zielonych koktajli aż po luksusowe kosmetyki. Skąd to zainteresowanie niepozorną… sinicą?
Tak, sinicą: spirulina to marketingowa nazwa cyjanobakterii z rzędu Oscillatoriales, blisko spokrewnionych z tymi, które okresowo zakwitają w niektórych zbiornikach wodnych, psując humor miłośnikom pływania i wypierając wszystkie zamieszkujące dane jezioro czy staw organizmy. Jak to zwykle jednak bywa, to, co w niektórych okolicznościach jest groźne, w innych okazać się może zbawienne: i tak właśnie jest ze spiruliną, której korzystne dla zdrowia działanie jest szeroko znane, i które właśnie sprawiło, że w ostatnich latach zainteresowanie nią tak bardzo wzrosło. Nie martw się jednak: spreparowana do celów spożywczych, taka, jaka dostępna jest w naszym sklepie ekologicznym, spirulina traci swoje szkodliwe właściwości!
Zielona moc antyoksydantów

Kup w Biogo: spirulina Bio Planet (proszek) 200 g
Intrygujący szmaragdowozielony kolor spiruliny – zarówno tej w proszku, jak i tej w tabletkach – nie jest podobny do niczego, co jadamy na co dzień, prawda? Spirulina zawdzięcza go zawartości niebieskiego barwnika. Ten sam barwnik, silny antyoksydant, jest odpowiedzialny za potężne prozdrowotne właściwości sinicy: antyoksydanty zapobiegają skutkom stresu oksydacyjnego organizmu, zwalczając wolne rodniki, które są odpowiedzialne za degenerację komórek, a przez to także starzenie się organizmu.
Wysoka zawartość pełnowartościowego białka

Kup w Biogo: baton sportowy Petarda ze spiruliną
Białko obecne w spirulinie uchodzi za pełnowartościowe i bogate na równi z białkiem jajka kurzego. Zanim powiesz, że przecież nikt nie je spiruliny w dużych ilościach, pamiętaj: w zaledwie jednej łyżce (ok. 7 g) spirulinowego proszku znajdują się aż 4 g białka! A wszystko to przy zaledwie 20 kaloriach – naprawdę fantastyczny wynik. Jeśli więc chcesz podbić zawartość białka w swoim zielonym koktajlu albo innym daniu, spirulina nada się do tego idealnie.
Mnóstwo witamin i minerałów
100 g spiruliny to aż 28,5 mg żelaza, czyli ponad dwukrotne dzienne zapotrzebowanie na ten składnik: żadne inne roślinne (choć warto zaznaczyć, że spirulina, jako sinica, nie jest rośliną w naukowym tego słowa znaczeniu) źródło nie zawiera go aż tak dużo. A do tego jest w niej dużo cynku, magnezu, manganu i większości najważniejszych witamin: poza, wbrew popularnemu przekonaniu, witaminą B12.
Odtruwanie organizmu
Spirulina pomaga w oczyszczaniu organizmu z toksyn. Wpływa też korzystnie na działanie układu odpornościowego i podkręca metabolizm. Jedno z niedawno przeprowadzonych badań sugeruje też, że spirulina może być antidotum na zatrucie arszenikiem, jedną z najbardziej zabójczych trucizn znanych ludzkości.
Ciśnienie i poziom cholesterolu pod kontrolą
Tym, co pomaga nam utrzymywać zdrowy poziom cholesterolu i ciśnienia krwi, jest zbilansowane, rozsądne odżywianie i odpowiednia dawka ruchu na co dzień. Prozdrowotne właściwości bogatej w antyoksydanty, makro- i mikroelementy spiruliny mogą wspomóc te czynniki, przyczyniając się do utrzymania prawidłowego poziomu cholesterolu i odpowiedniego ciśnienia.