Moda na zdrowy styl życia, superfoods i produkty bio rozwija się ostatnio w bardzo szybkim tempie. Trudno czasem za nią nadążyć. Jeśli wydaje Ci się, że gdy nie jadasz na śniadanie owsianki z nasionami chia i mlekiem konopnym, coś cię omija — nic bardziej mylnego! Zajrzyj do swojej kuchni, by przekonać się, że znajdziesz tam polską superżywność.
Co to jest superżywność?
Superfoods to produkty naturalne, obfitujące w witaminy i minerały. Wyróżniają się pośród innych wyjątkowo korzystnymi dla zdrowia właściwościami. Najczęściej zalicza się do nich egzotyczne, obco brzmiące produkty typu jagody goji, acai czy wodorosty wakame. Nie da się zaprzeczyć, że są one bardzo zdrowe. I jeśli masz ochotę – próbuj ich, eksperymentuj.
Jeśli jednak masz opory, zacznij od naszego polskiego superjedzenia. To więcej niż pewne, że przynajmniej część produktów z poniższej listy znajduje się w twojej kuchni. Albo bywa w niej raz na jakiś czas. Na zdrowie!
Czosnek
Czym byłaby dzisiejsza kuchnia bez czosnku? Dodany już w niewielkiej ilości, nadaje potrawom niepowtarzalny smak. Uwielbiamy go także w roli głównej, na przykład w postaci sosu czosnkowego. Jednak to nie walory smakowe decydują, że stoi on na szczycie polskich superfoods.
Działanie czosnku polegające na poprawie odporności znane jest powszechnie. A to dopiero początek jego zbawiennych właściwości. Wpływa on pozytywnie także na serce i układ nerwowy, zmniejsza ryzyko nadciśnienia, poprawia krążenie. Ma właściwości antyoksydacyjne (zwalcza wolne rodniki przyczyniające się do wielu chorób) i obniża poziom „złego” cholesterolu we krwi. Czosnek może także korzystnie działać na wygląd naszej skóry oraz przyspieszać metabolizm.
Buraki
Jednym z najczęściej podawanych w Polsce dań z buraków są tradycyjne buraczki z kotletem mielonym. Choć takie połączenie może być pyszne, to jednak do superfoods zaliczyć je trudno. Po pierwsze, mielony bywa często skąpany w tłuszczu, a po drugie, buraki najprawdopodobniej zostały najpierw ugotowane.
Pamiętaj, by skorzystać ze wszystkich dobrodziejstw buraka, upiecz go raczej w piekarniku, w skórze. Inaczej, razem z wodą, wylejesz wszystkie mikro- i makroelementy.
A jakie cudowne właściwości posiadają buraki? Odkwaszają organizm, mają zbawienny wpływ na układ krwionośny. Z uwagi na zawartość antocyjanów chronią przed niektórymi nowotworami, obniżają ciśnienie i „zły” cholesterol. Są szczególnie polecane dla kobiet w okresie menopauzy, a także dla ciężarnych oraz przy niedokrwistości.
Brukselka
U wielu osób brukselka budzi niespecjalnie pozytywne skojarzenia. Warto ją jednak odczarować, podobnie jak modny ostatnio szpinak. Jedno i drugie jest dziś czymś zupełnie innym niż warzywa, które pamiętamy z przedszkola. Odpowiednio przyrządzona, potrafi być bardzo smaczna.
Brukselka, jako kopalnia witamin i minerałów, jest warzywem na wieczną młodość. Dzięki zawartości witamin antyoksydacyjnych oraz witaminy B świetnie wpływa na skórę, włosy i paznokcie. Zawiera dwa razy więcej witaminy C niż cytryna, więc doskonale poprawia odporność. Witamina A, której w brukselce nie brakuje, pozytywnie działa na wzrok. Na uwagę zasługuje także witamina K poprawiająca krzepliwość krwi i wzmacniająca kości. Makroskładniki zawarte w tych małych zielonych główkach regulują ponadto ciśnienie, a błonnik – perystaltykę jelit.
Orzechy włoskie
Orzechy są zdrowe – to wiemy wszyscy. Orzechy włoskie należą do najzdrowszych. Jest tak z uwagi na zawarty w nich odpowiedni stosunek kwasów tłuszczowych omega-3 do omega-6. Jedne i drugie są nam bardzo potrzebne, jednak większość produktów, które spożywamy, zawiera miażdżącą przewagę omega-6. Tym bardziej cenna jest więc superżywność, w której naturalnie przeważa omega-3.
Dlaczego jest to tak ważne? Gdyż odpowiednia proporcja kwasów tłuszczowychobniża poziom „złego” cholesterolu, a podwyższa poziom „dobrego”, tym samym zapobiegając miażdżycy.
Kwasy omega-3 są również ważne w profilaktyce nowotworowej, utrzymują w ryzach nasz system nerwowy i wspomagają procesy uczenia się.
Kasza jaglana
Nie quinoa, bulgur czy inne egzotyczne superkasze. Do polskich superfoods możemy zaliczyć tradycyjną, jedzoną od pokoleń kaszę jaglaną. Pyszną, a ostatnio też modną. I dobrze, bo dzięki temu w internecie znajdziemy całą masę przepisów z kaszą jaglaną w roli głównej. Na słono i na słodko. Wedle życzenia i potrzeby.
Jej najważniejsze właściwości to wzmacnianie odporności oraz zdolność ocieplaniaorganizmu. Występuje w niej rzadko spotykany krzem, który korzystnie wpływa na nasze kości i stawy. Dodatkowo jest lekkostrawna, nie zawiera glutenu i odkwasza organizm. Coś jeszcze? Witaminy z grupy B, magnez, żelazo, antyoksydanty. Czego chcieć więcej!?