SPIS TREŚCI
Jakie są właściwości syropu daktylowego
Zastosowanie syropu daktylowego
Kto nie powinien korzystać z syropu daktylowego – przeciwwskazania
Syrop daktylowy nazywany także miodem daktylowym jest zagęszczonym sokiem, który otrzymuje się z owoców palmy daktylowej, uprawianej głównie na Bliskim Wschodzie (ale także w Afryce i Stanach Zjednoczonych). Zarówno daktyle jak i syrop daktylowy są tam niezwykle popularne i używane w kuchni na co dzień. Syrop dodawany jest do herbaty, ciast, deserów i tradycyjnych potraw. W Polsce znamy przede wszystkim suszoną postać daktyli, natomiast do syropu daktylowego dopiero zaczynamy się przekonywać. Sprawdźmy więc dlaczego warto poznać ten produkt i jak z niego korzystać.
Jakie są właściwości syropu daktylowego
Syrop daktylowy jest ciemny, gęsty i lepki. Ma przyjemny, intensywnie słodki smak, z delikatnie wyczuwalnym aromatem daktyli. Można go stosować jako zamiennik cukru, a co najciekawsze, jego bardzo ważną zaletą jest to, że nie dostarcza organizmowi tak jak biały cukier jedynie pustych kalorii. Poza tym, mimo iż jest bardzo słodki, syrop z daktyli zawiera mniej kalorii niż biały cukier. Syrop jest także źródłem cennych dla ludzkiego organizmu minerałów i składników odżywczych. W jego składzie znajdziemy między innymi:
- potas,
- wapń,
- magnez,
- witaminy A, C i E,
- witaminy z grupy B,
- luteinę i polifenole.

Zastosowanie syropu daktylowego
Syrop daktylowy można potraktować jako zdrowszy zamiennik białego cukru i dodawać go do herbaty. Można nim również posłodzić owsiankę, a także jogurt naturalny i koktajle. Smakuje wyśmienicie z różnego rodzaju słodkimi plackami, goframi i naleśnikami. Można użyć go również jako polewę do lodów. Sprawdzi się także podczas pieczenia ciast, ciasteczek i pierników. Jest również doskonałym zamiennikiem naturalnego miodu, mogą go stosować osoby uczulone na produkty pszczele. Co ciekawe, słodki syrop daktylowy używany jest do wytrawnych, pikanych i orientalnych potraw i sałatek, a także do sosów, marynat.
Domowy syrop daktylowy
Syrop daktylowy jest dziś łatwo dostępny, również w wersji bio. Jednak jeśli mamy czas i przygotowywanie w kuchni różnych specjałów sprawia nam przyjemność, możemy przygotować syrop daktylowy samodzielnie w domu. Wystarczy szklankę suszonych daktyli (ok. 250 g) zalać wodą (ok. 0,5 l) i odstawić na 2 godziny. Po tym czasie namoczone owoce gotujemy pod przykryciem na małym ogniu do czasu, aż zaczną się całkowicie rozpadać. Po wystudzeniu masę blendujemy i przecedzamy, przelewając do butelki lub słoika. Gotowy domowy syrop trzeba przechowywać w lodówce. Przygotowując syrop daktylowy samodzielnie, powinniśmy zwrócić uwagę na to, aby daktyle, które kupujemy pochodziły z upraw ekologicznych i czy w składzie nie ma dodatku siarki, która bardzo często dodawana jest do owoców suszonych po to, aby zachowały intensywny kolor.

Kto nie powinien korzystać z syropu daktylowego – przeciwwskazania
Stosowanie syropu daktylowego jest zazwyczaj bezpieczne, są jednak przeciwwskazania do jego stosowania dla pewnych grup. Przede wszystkim syrop daktylowy nie jest wskazany dla osób z insulino odpornością i dla diabetyków. Jego indeks glikemiczny jest bardzo wysoki (IG=54). Poza tym nie mogą go spożywać osoby, które są uczulone na daktyle.