Strona głównaPorady dietetyczneWitamina B12, rozwiejmy wątpliwości

Witamina B12, rozwiejmy wątpliwości

SPIS TREŚCI

Witamina B12 to chyba jedna z witamin, o których mówi się najwięcej, prawdopodobnie ze względu na jej niepowtarzalny wpływ na rozwój ciąży oraz stan układu krwionośnego. Jednak to nie wszystko, co warto wiedzieć o tej niezwykłej witaminie. Przeczytaj artykuł i dowiedz się więcej!

Witamina B12 pod względem chemicznym

Witamina B12, inaczej kobalamina należy do witamin rozpuszczalnych w wodzie. Jej nazwa odnosi się do grupy związków – korynoidów posiadających aktywność biologiczna witaminy B12. Związki te w centralnej części pierścienia korynowego posiadają atom kobaltu (Co). Budowa przypomina ona hem występujący w hemoglobinie, a dokładnie pierścień porfirynowy i znajdujące się w nim żelazo. Witamin B12 uczestniczy wraz z kwasem foliowym w procesie krwiotwórczym/erytropoezie- wytwarzanie erytrocytów ze szpiku kostnego. Ponadto uczestniczy w biosyntezie kwasów nukleinowych (DNA), cholesterolu oraz węglowodanów.  Bierze udział również w katabolizmie aminokwasów ketogennych- izoleucyny. Prawidłowy poziom witaminy B12 warunkuje optymalny poziom homocysteiny- jednego z niezbędnych aminokwasów potrzebnego m.in. do prawidłowego funkcjonowania układu krwionośnego. Kobalamina wpływa także na funkcjonowanie układu nerwowego- budowę otoczki mielinowej i tworzenie przekaźników nerwowych.

witamina b12 na co wpływa

Ryc. Witamina B12– przykładowy związek korynoidowy [8]

Zapotrzebowanie na witaminę B12

Zapotrzebowanie na witaminę B12 podobnie jak w przypadku innych witamin i składników mineralnych uzależnione jest od wieku, stanu chorego i indywidualnych potrzeb. Schorzenia żołądka (choroba refluksowa przełyku, choroba wrzodowa) i jelit (choroba Whipple’a, choroba Leśniowskiego-Crohna, celiakia, zespół Zollingera-Ellisona, wrzodziejące zapalenie jelita grubego) zwiększają ryzyko niedoboru tej witaminy. Innymi czynnikami wpływającymi na jej zapotrzebowanie są leki, zwłaszcza przyjmowane przewlekle- przyjmowanie inhibitorów pompy protonowej, metforminy lub antagonistów receptora histaminowego (H2 ) może sprzyjać niedoborom. Kolejną grupą narażoną na niedobór witaminy B12 są weganie i wegetarianie. Witamina ta występuje głównie w produktach odzwierzęcych- mięsie i podrobach, dlatego wykluczenie tych produktów zwiększa ryzyko niedoboru. Osoby te zachęca się do profilaktycznego suplementowania kobalaminy.

Zapotrzebowanie – zalecane spożycie w ciągu dnia/osobę:

  • 1-3 lat- 0,9 µg
  • 4-6 lat- 1,2 µg
  • 7-9 lat 1,8 µg
  • 10-12 lat- 1,8 µg
  • 13 lat i starsi 2,4 µg
  • Kobiety ciężarne: 2,6 µg
  • Kobiety karmiące: 2,8 µg

Niedobór witaminy B12

Dzienne straty spożytej kobalaminy sięgają ok. 0,1-0,2%. Podstawowym i najczęściej wymienianym objawem niedoboru witaminy B12 jest anemia złośliwa, a dokładnie anemia megaloblastyczna. Innym objawem niedoboru są zmiany w układzie nerwowym: parestezja, osłabienie motoryczne, osłabienie pamięci, zapalenia wielonerwowe, ataksja, zmiany nastroju, osłabienie funkcji poznawczych oraz zaburzenia psychiczne, a nawet letarg. Ponadto wymienia się wpływ niedoboru tej witaminy, na funkcjonowanie i pracę jelit.

Dla kobiet ciężarnych, a właściwie dla ich dzieci niedobory witaminy B12 i/lub w połączeniu z niedoborem kwasu foliowego zwiększa ryzyko wystąpienia  stanu przedrzucawkowego, porodu przedwczesnego, wewnątrzmacicznego ograniczenia wzrastania płodu oraz anemii megaloblastycznej u płodu. Ponadto niedobory te mogą doprowadzić do wystąpienia WCN- wad cewy nerwowej. Są to duże wady płodu niebezpieczne dla rozwoju i życia dzieci.

spożywanie witaminy b12 w ciąży

Nie tylko w ciąży, odpowiedni poziom witaminy B12 odgrywa ważną rolę, także w okresie laktacji, ważne jest zadbanie o stężenie tej witaminy. W innym przypadku niedobór może doprowadzić do powstania problemów w prawidłowym funkcjonowaniu poznawczym i psychomotorycznym dziecka.

Niedoborów witaminy B12 nie obserwuje się od razu. Cyjanokobalamina magazynowana jest w wątrobie i tkankach organizmu, za każdym razem, gdy organizm nie wykorzysta całej spożytej porcji. Zapasy te mogą starczyć na wyjątkowo długo. Często pierwsze objawy niedoboru występują dopiero po 5-6 latach od przyjęcia ostatniej dawki. W związku z tym osobą narażonym na niedobory zaleca się suplementację tej witaminy nawet w momencie, gdy objawy nie występują.

Nadmiar witaminy B12

Nawet w dużych ilościach witamina B12 nie jest toksyczna, mogą natomiast pojawić się silne reakcje uczuleniowe. Dzięki temu, że jest to witamina rozpuszczalna w wodzie, nadmiar jej usuwany jest wraz z moczem. Jednak należy pamiętać, iż w jej skład chemiczny wchodzi kobalt, który to w nadmiarze może wywoływać niepożądane efekty. Istnieją przypadki, gdy poziom witaminy B12 przekroczy w osoczu 1000 pg/ml. Stan ten jednak świadczy o poważnych procesach chorobowych m.in. niewydolności nerek, nowotwory hematologiczne, choroby wątroby i lite nowotwory złośliwe.

Źródła witaminy B12

Źródłem witaminy B12 są głównie produkty odzwierzęce, choć niewielką ilość tej witaminy spotkać można również w produktach roślinnych.

Część produktów w tym napoje roślinne wzbogaca się w witaminę B12, w ten sposób mogą stanowić źródło dla wegan i wegetarian.  

Niektóre rośliny mogą wykazywać większa zawartość witaminy B12, ze względu na bytujące na ich powierzchni bakterie z rodzaju archeonów- bakterie te wpływają na syntezę tej witaminy.

Innym rozwiązaniem dla wegan na uzupełnienie ilości witaminy B12 są glony np. spirulina, zwierają one jednak w większości nieaktywny analog witaminy B12.  W związku z tym nie pełni on tej samej funkcji co witamina B12 i spożywanie go nie powoduje znaczącego wzrostu stężenia witaminy B12.

witamina B12 niedobory

Zawartość witaminy B12 w przykładowych produktach (wartości podano na 100g produktu):

  • wątroba wieprzowa 25 mg,
  • polędwica wołowa 1,4 mg,
  • kurczak, tuszka 0,4 mg,
  • mięso indyka 0,7-1,4 mg,
  • łosoś 5 mg,
  • mleko 0,4 mg,
  • sery podpuszczkowe 1-2,2 mg,
  • twaróg 0,7-0,9 mg,
  • jaja 1,6 mg.

Rodzaje form kobalaminy wykazujące aktywność biologiczną

Naturalnie występującą forma witaminy B12 jest metylokobalamina i 5’deoksyadenozylokobalamina. Pełnią one funkcje m.in. koenzymów występujących w reakcjach enzymatycznych. Pośrednimi formami w ich powstaniu są hydroksykobalamina oraz akwakobalamina. Syntetycznie otrzymuje się natomiast cyjanokobalaminę. Nie występuje ona naturalnie w roślinach, może być za to syntezowana przez bakterie zasiedlające przewód pokarmowy ssaków (głównie przeżuwaczy).

Znane są także inne formy B12, np.: sulfatokobalamina, nitritokobalamina, ale ich rola w procesach metabolicznych nie jest poznana. Istnieją, także syntetycznie otrzymywane kobalaminy np. 4-etylofenylokobalamina, jednak nie są one witamina B 12, a nawet mogą dla niej stanowić konkrecję w procesach metabolicznych, a tym samym blokować działanie witaminy B12. Formy te stosuje się jedynie w celach badawczych.

Co wpływa na wchłanialność witaminy B12

Biodostępność witaminy B12 z różnych pokarmów wacha się od 20-90%. Stąd szacuje się, że zdrowe osoby wchłaniają ok. 50% tej witaminy, wraz z produktami spożywczymi. W związku z tym ważne jest zadbanie o jak najlepsza wchłanialność kobalaminy spożywanej zarówno w postaci żywności, jak i suplementu.

Na poziom witaminy B12 wpływa:

  • Obecność wapnia. Powodem niedoboru witaminy B12 może być złe wchłanianie w jelicie cienkim. Do prawidłowego wchłaniania potrzebna jest glikoproteina, zwana czynnikiem Castle’a, wydzielana przed błonę śluzową żołądka. Witamina B12 wiązana jest przez tą oto glikoproteinę w obecności wapnia.
  • Obecność witaminy B6, biotyny, kwasu foliowego- związki te wpływają pozytywnie na wchłanialność kobalaminy.
  • Obróbka technologiczna żywności- wysoka temperatura oraz mrożenie zmniejsza zawartość witaminy B12 w produkcie, nie są to duże ilości, jednak warto pamiętać o tej zależności.
  • Czas i miejsce przechowywania- wraz z wydłużeniem się czasu przechowywania oraz narażenia na słońce poziom tej witaminy zmniejsza się.
  • Przyjmowane leki:
    • Inhibitory pompy protonowej- leki te mogą zakłócać wchłanianie B12 z pożywienia, spowalniając uwalnianie kwasów żołądkowych,
    • Chloramfenikol- antybiotyk bakteriostatyczny- może zakłócać odpowiedź czerwonych krwinek na suplementację witaminą B12 u niektórych pacjentów,
    • Antagoniści receptora H2- również mogą zakłócać wchłanianie
    • Suplementacja witaminą C- może zmniejszyć wchłanianie witaminy B12, dlatego zaleca się przerwę miedzy suplementacją witaminy C a B12 ok. 2h.
    • Metforminą-lek stosowany przy leczeniu cukrzycy- zmniejsza wchłanianie witaminy B12 prawdopodobnie przez zmiany zachodzące w jelitach i/lub zwiększony przerost bakteryjny.
    • Doustna antykoncepcja hormonalna,
    • Kortyzon,
    • Leki przeciwnowotworowe.

Bibliografia

  1. John McMurry, Chemia Organiczna, Polskie Wydawnictwo Naukowe PWN
  2. Normy Żywienia dla populacji Polskiej i ich zastosowanie 2020 rok
  3. Ciborowska Helena, Rudnicka Anna: Dietetyka żywienie zdrowego i chorego człowieka; PZWL 2017
  4. Gawęcki Jan: Żywienie człowieka. Tom 1. Podstawy nauki o żywieniu; PWN 2010
  5. Debert F, Kozik R., Kula A. Marko-Worłowska, Zamachowski W.: Biologia na czasie 2; Podręcznik dla liceum ogólnokształcącego i technikum-Zakres rozszerzony; Nowa Era 2013
  6. Tabele wartości odżywczej produktów spożywczych i potraw – Instytut Żywności i Żywienia, Warszawa 2017, Wydanie IV rozszerzone i uaktualnione.
  7. Tabela wartości odżywczych USDA
  8. https://pl.wikipedia.org/wiki/Witamina_B12
  9. https://pl.wikipedia.org/wiki/Hem_(biochemia)
  10. Drews K: Aktywne wspomaganie szlaku folianów- epigentyczny wpływ choliny i witaminy B12 na rozwój ciąży; Ginekologia Polska 2015, 12, 86 :940-946
  11. Kośmider A., Czaczyk K.: Witamina B12- budowa, biosynteza, funkcje i metody oznaczani; ŻYWNOŚĆ. Nauka. Technologia. Jakość, 2010, 5 (72), 17 – 32
  12. Sicińska E, Cholewa M: Ocena potrzeb i możliwości zwiększenia zawartości witaminy B12 w diecie; Rocz Panstw Zakl Hig 2012, 63, Nr 1, 67 – 71
  13. Kmiecik K: Niedobór kwasu foliowego i witaminy B12 w patogenezie niedokrwistości; Badania i Rozwój Młodych Naukowców w Polsce, Nauki medyczne i nauki o zdrowiu Część I, Poznań 2018: 64-69
  14. Clerke R, Evans J. G., Schneede J and another; Vitamin B12 and folate deficiency in later life; Age and Ageing 2004; 33: 34–41
  15. Oh R. C., Brown D. L.: Vitamin B12 deficiency; AMERICAN FAMILY PHYSICIAN 2003, 67 (1): 979-986
  16. Mziray M. Domagał P., Żuralska R., Siepsiak M.: Witamina B12- skutki niedoboru, zsadność terapii i suplementacji diety u osób w wieku podeszłym; Polski Przegląd Nauk o Zdrowiu 2016,  3 (48): 295-301
  17. Bauer A., Gryglicka H. Krzywdzińska A. i inni: Niedobór witaminy B12 jako przyczyna nieustępujących trudności we wprowadzeniu posiłków uzupełniających u niemowlęcia – opis przypadku; Pediatria Polska 2016, 91:484-491
Mgr Katarzyna Fidor Dietetyk Kliniczny
Dyplomowany dietetyk UM w Lublinie oraz UM im. Piastów Śląskich we Wrocławiu. Pasjonatka gotowania, a w wolnych chwilach rysunku i pieszych wycieczek. Według niej żywienie ma być czymś prostym, przyjemnym, pomagającym nam i towarzyszącym przez całe życie, a nie mnóstwem wyrzeczeń i obowiązków.
spot_imgspot_img

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj

spot_img
Polecane artykuły
spot_img

Ostatnie artykuły

spot_img