To, co jemy, ma istotny wpływ na pracę naszego mózgu. Na jego wydajność, szybkość zapamiętywania i uczenia się, na koncentrację. Dobrze odżywiony mózg pracuje szybciej i wydajniej. Jeśli regularnie nie dostarczymy mu świeżych, zdrowych produktów, będziemy szybciej się męczyć, dekoncentrować i wolniej uczyć. Nie wystarczy zjeść cokolwiek, aby usprawnić pracę naszego umysłu. Są produkty, które mogą wyrządzić więcej szkody niż pożytku. Sprawić, że zamiast dostarczyć organizmowi cennych składników odżywczych, dostarczymy cukry proste, tłuszcze trans i nadmiar soli, czyli produkty, które mają bardzo niekorzystny wpływ na pracę naszego mózgu i mogą przyczynić się do:
- pogorszenia się pamięci i koncentracji,
- wystąpienia uczucia otępienia, senności i lenistwa,
- uczucia rozdrażnienia
- obniżenie uwagi,
- apatii,
- zaburzenia nastroju nastroju i wyczerpania psychicznego,
- obniżenie kreatywności.
Najgorsze dla naszego mózgu produkty spożywcze
W pierwszej kolejności warto przyjrzeć się tym złym produktom, których lepiej unikać, a już szczególnie unikać podawania ich dzieciom. Przede wszystkim najgorsza możliwa dieta dla mózgu składa się głównie z produktów wysokoprzetworzonych, bogatych w utwardzany tłuszcz, konserwanty, sztuczne słodziki i niezdrowy rodzaj węglowodanów. Takie produkty są jednocześnie wysokokaloryczne, a jednocześnie dostarczają bardzo mało lub wręcz w ogóle cennych składników odżywczych.
Utwardzane oleje roślinne
Czyli tłuszcze trans – uznaje się je za najbardziej szkodliwy rodzaj tłuszczu, którego spożywanie przyczynia się do powstania problemów z pamięcią i koncentracją. Znajdują się one przede wszystkim w żywności typu fast food, chipsach, margarynie, produktach typu instant jak np. zupy w proszku, gotowych wyrobach cukierniczych, a nawet w płatkach śniadaniowych, które reklamowane są jako zdrowe śniadanie dla dzieci.
- Słodkie napoje gazowane
A także wszelkiego rodzaju produkty słodzone fruktozą i syropem glukozowo-fruktozowym, jak dżemy, serki homogenizowane, napoje dla dzieci, niektóre jogurty. Naukowcy z UCLA (uniwresytetu w Los Angeles) przeprowadzając badania na szczurach, udowodnili, że fruktoza upośledza pamięć i przyczynia się do powstania cukrzycy typu II, a także demencji.
- Aspartam
Słodzik znajdujący się w gumach do żucia, cukierkach, napojach gazowanych tylu „0 kalorii” czy nawet w tabletkach na ból gardła. Szczególnie źle wpływa on na dzieci, może przyczyniać się do wystąpienia bóli głowy i stresu oksydacyjnego.
- Węglowodany rafinowane
Węglowodany są bardzo potrzebne do tego, aby nasz mózg funkcjonował prawidłowo. Jednak węglowodany rafinowane to produkty zbożowe przetworzone przez producenta do tego stopnia, że żywność pozbawiona jest błonnika, minerałów i witamin. Do takiej żywności zalicza się między innymi białe pieczywo, różnego rodzaju drożdżówki, biały ryż i makaron, ciastka, krakersy, paluszki, pizza czy gofry.
- Alkohol
Choć może wydawać się, że wieczorna lampka wina pomoże nam się wyciszyć i dobrze wpłynąć na sen, w rzeczywistości jest zupełnie inaczej. Nawet niewielkie ilości alkoholu uszkadzają komórki nerwowe, a sen po spożyciu alkoholu jest płytszy, przewidywany i nie regeneruje całkowicie organizmu.
Produkty, które mają pozytywny wpływ na nasz mózg

To przede wszystkim świeże warzywa i owoce. Produkty bogate w niezbędny do prawidłowej pracy mózgu:
- magnez, który chroni układ nerwowy. Produkty bogate w magnez to:
- kakao i dobrej jakości gorzka czekolada,
- orzechy – włoskie, laskowe, migdały i inne,
- pestki słonecznika, dyni,
- owsianka,
- banany,
- rośliny strączkowe,
- brązowy ryż.
- Cynk – zmniejsza stres, wpływa na dobre samopoczucie i dobrze wpływa na procesy myślowe i koncentrację. Produkty bogate w cynk to:
- jaja,
- ziarna słonecznika, sezamu,
- mięso drobiowe,
- produkty pełnoziarniste.
- Produkty bogate w witaminy z grupy B – witamina B chroni neurony przed starzeniem się, wspiera pamięć, koncentrację i proces uczenia się. Witamuny z grupy B dostarczymy wraz z:
- Produktami pełnoziarnistymi,
- nasionami i pestkami,
- nabiałem, drobiem i jajkami,
- fasolą,
- rybami.
- Produkty bogate w kwasy tłuszczowe, czyli kwasy nienasycone, takie jak omega-3 i omega-6, które chronią neurony i wspomagają przewodzenie impulsów nerwowych. W kwasy nienasycone obfitują głównie:
- ryby morskie, takie jak makrela czy łosoś,
- oleje – rzepakowy, lniany i oliwa z oliwek,
- awokado.
- Produkty z dużą zawartością witaminy E, która usprawnia pracę mózgu i pozytywnie wpływa na pamięć:
- awokado,
- oliwa,
- orzechy laskowe i migdały
- nasiona i kiełki,
- ryby morskie.

Aby zachować nasz mózg w jak najlepszej kondycji, potrzebna jest bogata i zróżnicowana dieta. Ważne, aby spożywane produkty były jak najmniej przetworzone, świeże i ze sprawdzonego źródła. Warto czytać składy umieszczone na opakowaniach, aby mieć pewność, że dany produkt nie zawiera szkodliwych składników, jak na przykład aspartam, syrop glukozowo-fruktozowy czy utwardzane tłuszcze.
Do jednych z najbardziej pozytywnie oddziałujących na mózg owoców jest awokado, które zawiera optymalny stosunek wielonienasyconych kwasów tłuszczonych omega-3 do omega-6, a także jagody i truskawki, bogate w antyoksydanty. Codziennie powinniśmy zjadać garść sezonowych owoców, jako przekąskę zjadać orzechy, pestki zamiast niezdrowych batoników, a zamiast napojów gazowanych, na przykład zieloną herbatę. Napar z zielonej herbaty ma bardzo dobry wpływ na wydajność połączeń między różnymi obszarami mózgu. Warto również pamiętać o tym, że mózg nie lubi głodówek i aby pracował optymalnie, ważne jest, aby posiłki jadać regularnie.