Syrop imbirowy jest jednym z tych produktów, które mogą występować w kilku, odmiennych od siebie formach – mimo iż dzielą wspólną nazwę, W sprzedaży można natknąć się zarówno na stuprocentowe syropy, zawierające w sobie jedynie sok z korzenia imbiru i cytryny, ale również syropy cukrowe, wykorzystywane jako dodatek do dań na słodko oraz deserów.
Syrop z imbiru – zastosowanie, a skład syropu
W zależności od formy, dobrej jakości syrop imbirowy zastosowanie może mieć jako dodatek do napojów lub różnego typu dań i przekąsek. Jego właściwości będą jednak uzależnione przede wszystkim od składu produktu. W sprzedaży można natknąć się na:
- tzw. syropy “barmańskie” – będzie to zwykle prosty syrop imbirowy do drinków oraz zimnych napojów, oparty na syropie glukozowo-fruktozowym, a nierzadko uzupełniony też o aromaty, barwniki czy karmel. Tego typu produkty warto zatem omijać szerokim łukiem i poszukać dla nich wartościowych zamienników.
- gęste syropy na bazie cukru – np. trzcinowego, o płynnej konsystencji, dedykowane najczęściej jako dodatek do dań takich jak placuszki, naleśniki, owocowe sałatki lub desery. Tego typu syrop będzie stanowił wartościową alternatywę dla białego cukru, a także aromatyczną bazę dressingów czy marynat.
- syropy na bazie soku z imbiru – najbardziej wartościowe, spośród wymienionych, bogate w cenne składniki odżywcze, naturalnie zawarte w imbirze. Receptura tego typu produktów może być pozbawiona dodatku aromatów, cukrów czy innych, sztucznych dodatków. Znakomicie nadają się jako dodatek do napojów, wody i herbaty – chociaż warto pamiętać, że nie będą ich dosładzać.
Syrop imbirowy: właściwości odżywcze
W jaki sposób wybrać syrop imbirowy? Właściwości odżywcze tego typu produktów będą zatem uzależnione od składu. Obecność wartościowych składników zadecyduje o wpływie syropu np. na jakość komfortu trawiennego, czy o jego walorach smakowych. Podczas zakupów warto więc dokładnie czytać etykiety i sięgać po produkty o krótkim składzie: syropy bez cukru lub też zawierające w sobie cukry nierafinowane, takich jak np. cukier trzcinowy. W przeciwieństwie do białego cukru i syntetycznych słodzików, cukry nieoczyszczone dostarczają do organizmu niewielkie ilości cennych składników, jak np. magnez, potas, żelazo czy wapń.
Pamiętajmy, że wielu nieuczciwych producentów decyduje się na cięcie kosztów, m.in. poprzez zastępowanie wysokiej jakości składników, tańszymi zamiennikami. Jednym z nich jest syrop glukozowo-fruktozowy, którego nadmierne spożywanie może mieć negatywny wpływ na pracę wątroby czy metabolizm tłuszczów w organizmie.
Syrop imbirowy do herbaty i nie tylko – domowe sposoby na wzmocnienie odporności
Bardzo często syrop imbirowy do herbaty stosowany jest jako domowy środek na wzmocnienie odporności, szczególnie w okresie jesienno-zimowym. Naturalny wyciąg z imbiru rzeczywiście może wesprzeć organizm na kilku płaszczyznach. Dzieje się tak, ponieważ imbir zawiera w sobie nagromadzenie olejków eterycznych oraz żywic, takich jak gingerol.
- Bulwy imbiru są bogate w wit. C, E, A i K oraz witaminy z grupy B, kwas foliowy oraz wapń, fosfor, żelazo i potas.
- Imbir ceniony jest od tysięcy lat, jako przyprawa o silnym działaniu antybakteryjnym, oraz przeciwutleniającym, co pomaga wspierać układ odpornościowy.
- Zawarte w korzeniu imbiru składniki wspierają prawidłową pracę układu trawiennego, chroniąc m.in. przed skutkami niestrawności i pobudzając produkcję soków żołądkowych.
- Regularnie spożywany imbir pobudza tzw. procesy termogenezy (wytwarzanie ciepła w organizmie) co stymuluje do pracy układ metaboliczny oraz pomaga trawić tłuszcze.
Dobrej jakości syrop imbirowy pomoże zatem nie tylko w podbiciu aromatu przygotowywanych dań i napojów, ale także uzupełni je o dawkę wartościowych składników.