Występująca w postaci płatków, mąki lub perłowych kulek tapioka pochodzi z Ameryki Południowej. To tam odkryto jej lekkostrawne i pożywne właściwości. Tapiokę pozyskuje się z bulw manioku, który jest niezwykle popularny wśród mieszkańców Ameryki Łacińskiej, ale także w Azji, gdzie stanowi element codziennej diety.
Czym jest tapioka?
Pozyskiwana z manioku tapioka to nic innego jak kasza. Jest to mączka, produkt skrobiowy, który powstaje po zmieleniu bulw tropikalnego manioku. Jadalny maniok to krzew, który może mieć nawet 3 metry wysokości. Uprawia się go głównie w Peru, Boliwii, Brazylii, uprawy można spotkać także w Nigerii oraz w Tajlandii czy Wietnamie. Tak, jak u nas najpopularniejszym warzywem jest ziemniak, tak w tych regionach to maniok wychodzi na prowadzenie. Do produkcji tapioki wykorzystuje się największe bulwy. Póki co w Polsce nie oswoiliśmy się jeszcze z tapioką. Jednak jest ona coraz częściej dostępna i warto przyjrzeć się jej właściwościom.

Duży kulinarny potencjał tapioki
Tapioka charakteryzuje się całkiem dużym potencjałem kulinarnym. To m.in. z tego powodu jej popularność stale wzrasta. Podobnie jak tofu, cechą szczególną tapioki jest jej neutralny smak, dzięki czemu łatwo przejmuje inne smaki i świetnie uzupełnia desery lub będzie doskonałym dodatkiem do obiadu. Kulki lub płatki z tapioki pęcznieją w trakcie gotowania i stają się przezroczyste. Wobec czego tapioka świetnie sprawdza się jako zagęszczacz do zup.
Tapioka doskonale sprawdza się także we wszelkich mącznych, słodkich potrawach, które podawane są jako deser:
- naleśniki,
- musy,
- suflety,
- galaretki,
- budynie,
- racuchy.
Najbardziej popularnym przysmakiem, który nie może istnieć bez tapioki jest tzw. bubble tea. Jest to szczególna herbata z dodatkiem owocowych aromatów lub mleka, a także z kulkami tapioki. Można je także namoczyć w soku owocowym lub z cytrusów, by dodać je do drinków. Tapioka może też zastępować makaron.
Jakie są właściwości tapioki?
Istotną cechą tapioki jest to, że wspomaga ona funkcjonowanie układu pokarmowego, jest także lekkostrawna. Wynika to z tego, że węglowodany znajdujące się w tapioce są bardzo sprawnie przyswajane przez organizm. Warto też pamiętać, że tapioka w porównaniu ze skrobią ziemniaczaną lub zbożową wykazuje wysoki indeks glikemiczny, zatem diabetycy powinni ograniczać jej spożywanie.
Warto także wspomnieć o wartościach odżywczych tapioki. Znajdują się w niej witamina B6 oraz A (w tapioce pozyskiwanej z manioku żółtego), kwasy jednonienasycone, nasycone oraz wielonienasycone a także minerały:
- Wapń
- Żelazo
- Magnez
- Fosfor
- Potas
- Sód
- Cynk
W tapioce znajdują się dość spore pokłady tzw. skrobi opornej. Co to oznacza? Skrobia oporna jest węglowodanem i stanowi pożywienie dla dobroczynnych bakterii naszego układu pokarmowego. Bakterie jelitowe nieświadomie tworzą ze skrobi krótkołańcuchowe kwasy tłuszczowe, które stanowią źródło energii komórek jelita grubego. Sama skrobia wykazuje szereg prozdrowotnych właściwości.