Strona głównaPorady dietetyczneAdzuki z dalekiego Wschodu – poznaj właściwości czerwonej soi

Adzuki z dalekiego Wschodu – poznaj właściwości czerwonej soi

Fasola adzuki coraz częściej trafia do naszych kuchni. Jest nie tylko smaczna, ale też bardzo zdrowa, ponieważ zawiera wiele cennych witamin i mikroelementów. W akompaniamencie smaków i aromatów tej niepozornej fasolki znajdziemy też niemałą ilość prozdrowotnych właściwości. Adzuki świetnie sprawdza się w daniach wegetariańskich i wegańskich, ze względu na całkiem sporą zawartość łatwo przyswajalnego białka. Sprawdź, dlaczego jeszcze warto włączyć ją do jadłospisu.

Fasola adzuki uprawiana jest w Azji od kilku tysięcy lat. Najwięcej spożywa się jej w Japonii i w Chinach. Smak azjatyckiego przysmaku przypomina znaną nam czerwoną fasolę ze zdecydowanym i charakterystycznym orzechowo-słodkawym posmakiem. Czerwona soja jest jednak zdecydowanie mniej kaloryczna od tradycyjnej fasoli czerwonej, a ponieważ jest lekko słodka, Japończycy komponują z jej dodatkiem niezwykłe desery. Swoją popularność zawdzięcza jednak nie tylko walorom smakowym – fasola adzuki jest przede wszystkim bardzo zdrowa.

Adzuki – właściwości czerwonej fasoli. Bomba witaminowa

Wewnątrz tych smacznych, niewielkich czerwonych ziarenek znajduje się całe mnóstwo wspaniałych wartości odżywczych, witamin i mikroelementów, które mają nieoceniony wpływ na nasze zdrowie i kondycję. Fasola adzuki bogata jest w witaminy z grupy B i kwas foliowy. Już 100 gramów wystarczy, aby uzupełnić 30% dziennego zapotrzebowania kwasu foliowego, dlatego fasola adzuki jest szczególnie cenna dla kobiet, które planują ciążę. Ponadto w tych czerwonych ziarenkach znajdziemy między innymi wapń, magnez, żelazo, miedź, mangan, selen, fosfor, potas i cynk. Wymienione mikroelementy są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu, a szczególnie układu nerwowego i sercowo-naczyniowego. Regularne dodawanie fasoli do posiłków pozwala także poprawić funkcjonowanie układu moczowego. Fasola adzuki jest stosunkowo niskokaloryczna, a przyrządzone z niej potrawy są pełnowartościowe, bogate w białko, błonnik i witaminy. Dlatego szczególnie polecana jest weganom i wegetarianom. Może też wspierać proces odchudzania. Fasola adzuki pozwala zapobiegać osteoporozie, a także obniża stężenie złego cholesterolu we krwi.

Fasola adzuki nie tylko w kuchni

Fasola adzuki zastosowanie znalazła również w kosmetyce. Podobno Japonki „od zawsze” przygotowują z niej delikatny peeling, który rozświetla, odżywia i oczyszcza skórę twarzy, a jego przygotowanie jest banalnie proste – wystarczy fasolę zmielić w tradycyjnym młynku do kawy lub ewentualnie blenderem i dodać odrobinę wody. Tak przygotowaną papkę nakłada się na twarz i stosuje jak zwykły sklepowy peeling. Proteiny sojowe i cynk zawarte w fasoli mają pozytywny wpływ na naszą cerę, a efektem regularnego stosowania jest poprawa elastyczności i wyrównanie kolorytu skóry.

Dieta, w której składzie znajdzie się czerwona fasola adzuki będzie doskonała dla każdego – kobiet w ciąży, w okresie menopauzy, dla cukrzyków, wegan czy osób na diecie odchudzającej. Można z niej przygotować zdrowe, smaczne i sycące dania: mieszanki z warzywami, zupy, pasty, a nawet słodkie desery. Jej właściwości zdrowotne są nieocenione, warto więc włączyć ją na stałe do naszego jadłospisu.

Grzegorz Nowak
Jego specjalność to przedstawienie produktów i przepisów z całego świata oraz sposobów na ekologiczne życie. W jego wpisach znajdziesz wskazówki jakie niewielkie zmiany możesz wprowadzić do swojego życia, żeby stało się bardziej ekologiczne. Wyjaśnia sekretne tajniki przepisów i właściwości produktów, które warto wprowadzić do swojej kuchni.
spot_imgspot_img

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj

spot_img
Polecane artykuły
spot_img

Ostatnie artykuły

spot_img