Strona głównaProdukty i przepisyAloes – zastosowanie i właściwości

Aloes – zastosowanie i właściwości

Aloes może być pomocny w walce z wieloma schorzeniami. Powszechnie znany jest jego pozytywny wpływ na organizm człowieka. Ceniony jest za kojący wpływ na skórę, pomaga w walce z oparzeniami, przyspiesza regenerację zranionych miejsc. Roślina ta znalazła szereg zastosowań, zwłaszcza w przemyśle kosmetycznym. Oprócz tego, możemy stosować ją w wielu formach. Niewątpliwą zaletą, którą posiada jest szerokie spektrum oddziaływania na organizm ludzki. Dziś na warsztat weźmiemy popularny aloes.

Aloes – garść informacji

Możemy wyróżnić, aż 500 gatunków tej rośliny, z czego znaczna większość pochodzi z terenów dzisiejszej Afryki. Najbardziej powszechnie uprawianą odmianą jest Aloe Vera, co ciekawe nie występuje ona praktycznie w stanie dzikim. Mimo wszystko, to właśnie ta odmiana, zawiera najwięcej prozdrowotnych substancji. Aloes jest sukulentem, czyli rośliną, która przystosowała się do życia w warunkach ograniczonej dostępności wody wykształcając tkankę wodną służącą do jej gromadzenia oraz szereg dalszych adaptacji w budowie i fizjologii. Zawiera niemal 99% wody w swoim składzie. Właściwości aloesu doceniono już wieki temu. Stosowano go na oparzenia i różne zranienia, ponieważ przyspieszał regenerację skóry. Służył również jako środek na dolegliwości żołądkowe i bóle stawów. Ceniono jego korzystny wpływ na skórę. Aloes był również wykorzystywany do balsamowania ciał zmarłych.

aloes zastosowanie i właściwości

Aloes – zawartość składników odżywczych

Aloes zawiera wiele cennych składników – posiada aż 75 potencjalnie aktywnych substancji. Jego pH jest bliskie 4,5, co z kolei pokrywa się z pH ludzkiej skóry. To właśnie dlatego, jest tak bardzo ceniony w kosmetologii. Zawiera wiele enzymów, w tym: aliiazę, alkaliczną fosfatazę, amylazę, bradykinazę, karboksypeptydazę, katalazę, celulazę, lipazę i peroksydazę. Bradykinaza wykazuje właściwości przeciwzapalne, zwłaszcza skórne, natomiast pozostałe enzymy, biorą udział w metabolizmie cukrów i tłuszczów. Dodatkowo zawiera szereg witamin. Znaleźć w nim możemy witaminę C, A i E. Co więcej, jest źródłem witaminy B12, kwasu foliowego, czyli witaminy B9, a także choliny – witaminy B4. Jeżeli chodzi o minerały, to także doszukamy się wielu, takich jak magnez, wapń, chrom, miedź czy mangan. Zawiera także, sód, potas i cynk. Wspomniane minerały są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania układów enzymatycznych na różnych szlakach metabolicznych.

Aloes dostarcza antrachinonów, będących związkami fenolowymi, które posiadają właściwości przeczyszczające. Dodatkowo wykazują one właściwości przeciwbólowe, przeciwbakteryjne i przeciwwirusowe. Zawiera także sterydy roślinne posiadające właściwości przeciwzapalne. Znajdziemy w nim także hormony, auksyny i gibereliny oraz wiele aminokwasów.

Aloes na skórę

Aloes, a właściwie związki chemiczne, które zawiera mogą okazać się pomocne przy nawilżaniu naszej skóry. Ułatwia on bowiem, nawodnienie tkanek skórnych poprzez zatrzymanie w niej wody. Dzięki temu, skóra staje się jędrna, gładsza, a zmarszczki wygładzone. Wykazano również, że żel z Aloe Vera, może przyśpieszać gojenie się ran, oparzeń pierwszego oraz drugiego stopnia. Jest szeroko wykorzystywany w leczeniu oparzeń słonecznych. Jego właściwości przeciwbakteryjne i przeciwgrzybiczne, także odgrywają niebagatelną rolę. Zapobiega stanom zapalnym skóry oraz pomaga utrzymać jej naturalne pH. Poprawia mikrokrążenie, wpływa na odżywienie skóry i pomaga jej się prawidłowo regenerować. Może być także pomocny w leczeniu łuszczycy, egzemy, trądziku oraz wygładzać zmiany po trądzikowe. Natomiast, w regionach, gdzie występuje naturalnie, od wieków używany jest do płukania jamy ustnej, w celu eliminacji nieprzyjemnego zapachu z ust oraz leczenia aft i nadżerek.

Aloes na układ pokarmowy

Aloes jest rośliną wykorzystywaną w zwalczaniu dolegliwości ze strony układu pokarmowego. Polecany jest na dolegliwości trawienne i w leczeniu choroby wrzodowej. Dzięki właściwościom przeciwbakteryjnym, może być skuteczny w walce z Helicobacter pylori. Wykazuje także, działanie hepatoprotekcyjne. Zapobiegać może, takim schorzeniom jak marskość wątroby, czy jej uszkodzeniom na skutek działania różnych leków. Fitosterole natomiast, mogą okazać się niezastąpione w naturalnym procesie obniżania cholesterolu LDL i trójglicerydów we krwi.

Ułatwia trawienie, dzięki zwiększeniu wydzielania soku żołądkowego, żółci oraz zwiększeniu perystaltyki jelit. Dodatkowo dzięki zawartej w nim, aloinie, sok z aloesu jest silnym środkiem przeczyszczającym. Liczne instytucje, w tym Światowa Organizacja Zdrowia, uznały jego działanie przeczyszczające jako potwierdzone licznymi badaniami naukowymi.

cenny miąższ aloesu

Aloes na układ odpornościowy

Aloes stymuluje działanie układu odpornościowego. Suplementacja tą rośliną zwiększa żywotność makrofagów i ich skuteczność w obronie przed patogenami. Badania wykazały, że może także zwiększać produkcję cytokin, czyli komórek biorących czynny udział w odpowiedzi immunologicznej organizmu. Efekt ten związany jest z acemannanum i glikoproteiną – lektyną.

Właściwości przeciwcukrzycowe Aloe Vera

Liczne badania naukowe, przeprowadzone na tej roślinie, wykazały jej pozytywny wpływ na ilość glukozy we krwi. Związane jest to z fitosterolami roślinnymi w nim zawartymi. Polisacharydy zwiększają poziom insuliny i wykazują działanie hipoglikemiczne. Aloes oprócz tego, że obniża poziom glukozy we krwi, dodatkowo wspomaga proces redukcji masy ciała i tkanki tłuszczowej. Badania takie zostały przeprowadzone na grupie pacjentów w stanie przedcukrzycowym i zmagających się już z cukrzyca typu II. Wyciąg z aloesu poprawia metabolizm węglowodanów, a także korzystnie wpływają na działanie trzustki, poprawiając jej efektywność w wydzielaniu insuliny.

Aloe Vera, a nowotwory

Nie jest jeszcze w pełni poznany wpływ wyciągu z aloesu na choroby nowotworowe. Mimo wszystko, coraz częściej nadchodzą doniesienia, jakoby miał rzeczywisty wpływ na rozwój tych chorób. Istnieje teoria mówiąca, że reakcja komórkowa, która jest odpowiedzią na składniki aloesu rozpoczyna się dzięki aktywacji receptorów komórkowych, a w drugiej kolejności szlaków MAPK oraz PI3K-AKT. Dzięki temu może zapobiegać, powstawaniu rakotwórczych związków naszego DNA z benzopirenem. Dodatkowo, dzięki zwiększeniu odpowiedzi immunologicznej organizmu, może wspierać go w eliminowaniu już powstałych komórek nowotworowych. Emodyna, roślinny antrachinon, używany jest do produkcji nowoczesnych leków przeciwnowotworowych. Hamuje ona rozrost śródbłonka naczyniowego, do spółki z aloiną.

W jakiej formie stosować Aloe Vera?

Na rynku spotkać, możemy go w rozmaitych formach. Najpopularniejszy jest żel z aloesu. Wydobywa się go bezpośrednio z przekrojonego liścia. Aloes jest powszechnie stosowany w produktach kosmetycznych. Znajdziemy go w kremach, balsamach do nawilżenia skóry, maseczkach do twarzy i szamponach do włosów. Jest składnikiem żelów oczyszczających, past do zębów czy kosmetyków przeznaczonych do pielęgnacji skóry powiek i oczu. Popularny jest także sok z Aloe Vera do picia. Możemy dodawać go do zimnych napoi, ale także pić go samego. Ciekawą formą może być także olej aloesowy. Otrzymuje się go poprzez macerowanie liści aloesu w oleju roślinnym przez okres od 3 do 5 tygodni. Można go stosować do nawilżania skóry oraz jako olejek do masażu.

Przeciwwskazania do stosowania preparatów z aloesu

Głównym przeciwwskazaniem w stosowaniu preparatów z aloesem może być alergia na związki zawarte w roślinie. Uważać powinny także osoby w ciąży, gdyż składniki zawarte w Aloe Vera mogą prowadzić do nadmiernych skurczów macicy oraz wzmagać niepokój matek karmiących piersią. Istnieje ryzyko wystąpienia zaburzeń wodno-elektrolitowych w przypadku wystąpienia długotrwałych biegunek. To, ze względu na przeczyszczające działanie preparatów z aloesu. Długotrwałe stosowanie aloesu może także podrażniać błony śluzowe żołądka i jelit. W przypadku stosowania Aloe Vera u dzieci, wcześniej należy skonsultować to z lekarzem. Mimo pozytywnego wpływu na redukcję poziomu glukozy we krwi, nie powinni go nadużywać diabetycy. Grozi to bowiem epizodami niedocukrzeń.

Podsumowanie

Aloes mimo wszystko jest roślina bezpieczną dla naszego organizmu. Może być pomocny w schorzeniach natury dermatologicznej. Dodatkowo może wspomagać pracę układu pokarmowego, immunologicznego oraz wspierać leczenie cukrzycy i stanów przedcukrzycowych. Podobnie, jak w przypadku innych roślin, najważniejsza jest dawka. Z tego powodu nie należy przesadzać z jego ilością w diecie. Natomiast jako składnik zdrowej i zbilansowanej diety sprawdzi się doskonale.

Bibliografia

  1. K. Zamiara, Aloes – jego tajemnicza moc, Katedra i Zakład Historii Nauk Medycznych, Uniwersytet Medyczny w Poznaniu
  2. Chilmon E., Golonko A., Matejczyk M., Aloe vera – wybrane właściwości biologiczne, Budownictwo i inżynieria środowiska, 2017, 8, 191-195.
  3. Wierzbicka I., Aloes- sukulent o leczniczych właściwościach, Food forum, 4, 14, 2016, 97-102.
  4. W. Czerwonka, Aloes w kosmetologii i dermatologii, Kosmetologia estetyczna, 3 / 2016 / vol. 5
Mgr Emil Zielinski Dietetyk Kliniczny
Dyplomowany dietetyk (licencjat UM w Lublinie oraz magistrant UM w Lublinie). Miłośnik sportu, głównie kalisteniki jak i piłki nożnej. Uwielbiam odkrywać nowe smaki w kuchni gotując samemu lub udając się do restauracji. Wierzy, że codzienne spożywanie posiłków może być nie lada przygodą, a dieta sama w sobie nie musi być nudna i wymagać od nas wielu wyrzeczeń. Wyznaję zasadę, że wszystko jest dla ludzi ale z odpowiednio do tego dostosowanym umiarem.
spot_imgspot_img

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj

spot_img
Polecane artykuły
spot_img

Ostatnie artykuły

spot_img